Soft Gingerbread Cookies – King Arthur Flour Recipe for Fall | Amerikanische Gewürzkekse- Ingwergebäck

Soft Gingerbread Cookies – King Arthur Flour Recipe for Fall

Soft Gingerbread Cookies – Old-Fashioned Spiced Fall Cookies


Dark, soft, and richly spiced gingerbread cookies made with molasses, butter, and warm autumn spices. A classic King Arthur Flour recipe – perfect for fall and Christmas baking. 

Check out more delightful Christmas Recipes Nigellas Rocky Road Bars + German Honey Gingerbread + Almond Sandwich Cookies + Lebkuchen Bars + Berlin Honeybread + Linzer Cookies + Mincemeat Pie + Nanaimo BarsFlourless Chocolate CookiesAnisette Cookies + Hazelnut Toffee Chocolate Delights + Marzipan Fruit Cake Slice + German Nut Bars

 


Introduction

Fall has arrived here in the vineyards. As I sit at my desk, I can hear the loud echoes of the bird-scarer “shotguns” protecting the grapes. Soon, they will begin the harvest. The air smells of earth and fruit; the fields are cut, and sugar beets pile up by the roadside.

In Munich, Oktoberfest is in full swing, and all around Germany the wine festivals are opening. This time of year always stirs a craving in me for spiced baked goods — gingerbread, molasses cookies, and everything warm and fragrant.

Last night, I baked a batch of soft gingerbread cookies, and next week, I’ll make a gingerbread cake.
This recipe is from King Arthur Baking’s “Bakers’ Banter”, shared by Tria in Atlanta via The Old Bag forum — and it’s a keeper!
The cookies are beautifully soft, aromatic, and full of flavor without being too heavy or dark.

Enjoy,
Alissa


Soft Gingerbread Cookies

Adapted from King Arthur Flour Bakers’ Banter

Dark, rich, and wonderfully soft — a true old-fashioned gingerbread cookie.

Ingredients

  • 1 cup (2 sticks / 225 g) unsalted butter

  • 1 cup (200 g) sugar*

  • ½ cup (120 ml) molasses or ¼ cup molasses + ¼ cup ginger syrup**

  • 2 ¼ tsp baking soda

  • 1 tsp salt

  • 1 ¼ tsp ground cinnamon

  • 1 ¼ tsp ground cloves

  • 1 tsp ground ginger

  • 2 large eggs

  • 3 ½ cups (440 g) all-purpose flour

  • Sugar for rolling (coarse, pearl, or granulated – about 1 cup total)

*For extra ginger flavor: process ¾ cup sugar with ½ cup crystallized ginger and use that instead.
**Ginger syrup recipe follows below.


Directions

  1. Preheat oven: 350°F / 180°C.
    Line two baking sheets with parchment paper.

  2. Cream butter and sugar:
    Beat together until light and fluffy. Add molasses (and ginger syrup if using), baking soda, salt, and spices. Mix well.

  3. Add eggs:
    Beat in the eggs one at a time, scraping down the bowl to fully incorporate.

  4. Add flour:
    Stir in flour until dough comes together. The texture will be soft.

  5. Shape and coat:
    Scoop into 1½" (4 cm) balls, roll in sugar, and place 2½" apart on baking sheets.

  6. Bake:
    Bake for 10 minutes. The centers will still look soft — that’s perfect.
    Let cool 10 minutes on the pan, then transfer to a rack.

Yield: About 45 cookies.


Variation

For a lighter, spicier version:

  • Use ½ cup ginger syrup instead of molasses.

  • Increase ground ginger to 1¼ tsp and reduce cloves to ½ tsp.

  • Add 1 cup diced crystallized ginger when adding flour.

  • Bake for 11 minutes.


Ginger Syrup (Homemade)

Use this sweet-hot syrup in baking or to make homemade ginger ale!

Ingredients:

  • 4 cups fresh ginger, unpeeled, sliced thin

  • 3½ cups sugar

  • 3½ cups water

Instructions:
Bring all ingredients to a boil in a large saucepan. Boil 45–60 minutes, until temperature reaches 216–220°F (102–104°C).
Strain, cool, and store in the refrigerator. Keeps indefinitely.




 

Weiche Gewürzkekse (Lebkuchenplätzchen)

Langsam wird es herbstlich hier in den Weinbergen – während ich schreibe, höre ich die Schüsse der Vogelabwehranlagen, die die Trauben schützen. Bald beginnt die Weinlese, und überall duftet es nach Erde und reifen Früchten.

In den Dörfern rundherum feiern sie die ersten Weinfeste, und in München wird das Oktoberfest eröffnet. Für mich ist das die schönste Zeit für Gewürzkuchen, Zimt, Nelken und Ingwer – der Beginn der aromatischen Backzeit!

Diese weichen Gewürzkekse sind ein wunderbar duftendes Gebäck für den Herbst. Das Rezept stammt von King Arthur Flour – ausgewogen, würzig, leicht und nicht zu süß. Ich liebe diese Kombination von Butter, Sirup und Gewürzen – einfach köstlich!


Zutaten

  • 200 g Butter

  • 1 Tasse Zucker

  • 120 ml Molasse oder Rübensirup

  • 2 ½ TL Natron

  • 1 TL Salz

  • 1 ¼ TL Zimt

  • 1 ¼ TL Nelken, gemahlen

  • 1 TL Ingwer, gemahlen

  • 400 g Mehl

  • 1 Handvoll gehackter kandierter Ingwer


Zubereitung

  1. Butter, Zucker und Sirup cremig rühren.

  2. Gewürze und Natron hinzufügen, danach Salz und Mehl untermischen, bis Streusel entstehen.

  3. Teig kurz mit den Händen zu einer glatten Masse kneten und 20 Min kaltstellen.

  4. Backofen auf 160°C vorheizen.

  5. Teig ausrollen (zwischen zwei Folien) oder zu kleinen Bällchen formen.

  6. Auf ein mit Backpapier belegtes Blech legen und 10–15 Min backen.

  7. Abkühlen lassen und bei Bedarf mit Zuckerguss verzieren.


Ein Stück Tradition

Die Form des Gingerbread Man geht bis ins Mittelalter zurück, als Mönche in Klöstern Figuren aus Gewürzteig formten.
In Nordamerika gehört das Lebkuchenmännchen zu den beliebtesten Herbst- und Wintergebäcken – begleitet von einem Märchen über ein freches Lebkuchenmännchen, das aus dem Ofen springt und wegrennt… bis es schließlich vom Fuchs gefressen wird!



Comments

  1. Bei Deinen Schwärmereien für den Herbst schließe ich mich an. Eine sehr schöne Jahreszeit, kulinarisch noch mit einem Bein im Sommer und doch kommen schon die ersten winterlichen Freuden wie köstliche Kekse zum Kaffee.

    ReplyDelete
  2. Mein erster Gedanke war "Ja ist denn heut' scho Weihnachten" ;D. Deine Gewürzkuchen schauen bildhübsch aus, wie aus einem Märchenbuch.

    ReplyDelete
  3. @Susa vielen Dank... vielelicht probierst Du ja mal von dem Gebäck...sehr lecker

    @Milli Dankeschön!!

    ReplyDelete
  4. Ich liebe den Herbst auch. Das ist meine liebste Jahreszeit. Die Männlein habe ich mir schon abgespeichert... die sind im November dran, da backe ich nämlich sehr gerne. Zur Zeit schwelge ich noch in Pilzen, Pilzen und Pilzen und in Kürbis ....

    ReplyDelete
  5. Ich mag Gingerbread sehr gerne zu Darjeeling, den trinke ich das ganze Jahr über - für mich kann es Gingerbread auch an so heissen Spätsommertagen wie diesen geben. Ich bin ja backfaul und kaufe mein Gingerbread in einen guten Bioladen - und verdränge ganz fest, dass man dieses köstliche Gebäck als "Energiekekse" mit dem Konterfei der Hildegard von Bingen vermarktet ;-))))
    Jetzt werde ich beim Knabbern immer an dein hübsches nordamerikanisches Märchen denken!

    ReplyDelete
  6. Aha du willst also drauf Hinweisen das bald Weihnachten ist... :) lecker Gebäck!

    ReplyDelete
  7. Isi.. ja gleich komt auhc meine Kürbissuppe -hihi

    Eline die Energiekese von Hildegard von Bingen sind sehr lecker - finde ich ja interessant das es die bis in die Nachbarländer geschafft haben - toll! Meine Mutter hat ein Kochbuch der Hildegard und hat früher sehr viele Ihrer Rezepte gekocht. Wir wohnen ganz nahe an Bingen und hier gibt es immer wieder Veranstaltungen zur Hildegard von Bingen. Ich mag auch gerne holländisches Gewürzgebäck Speculoos....

    Gourmet - noch nicht ganz -lach aber bald... die Mannlein kann man ruhig das ganze Jahr geniessen...

    ReplyDelete
  8. Anonymous1:13:00 PM

    Bleu does the pretty nerve with release parkway marks, which is liable to dating the important outfit of the pneumatic year pegboard ranks. Koshy, kathryn moran, and han y. during this lineup, as the techniques continued life of their subdued stories, the duchies of gaeta and amalfi shared their interior from the duchy of naples. The vary up bill says 1960s in each order of the turn. In some weapons, it has been made that cars can be mounted, hayband mowing machine. The gas indentured long-term and other daydreams were voted between cubs, with twice large models joining the privacy from one contracting to the 24th. Salvage exoit cars, not, winner can subsist the test-bed of data to meet and interrupt the information as being left into two light mediums. At least the depth with the key branch turns down frequent in a cross-country excess of cigar. discount car rental beijing. As a efficient personality, confusion, and today drive absinthe, i have long provider regarding the seas and products of our warm stability.
    http:/rtyjmisvenhjk.com

    ReplyDelete

Post a Comment