German Nut Wedges Cookies ~~~ ** ~~~ Die Feinsten Nussecken

 

Nut Wedges/ Nussecken Alissa Stehr

 GERMAN NUT WEDGES


a traditional nut cookie that you will find all year around in every bakery - it is one of the most favorite baked sweet treats in Germany - most certainly a very loved sweet treat of myself and my son... they make it many different ways but its always a cookie base, apricot jam and then a fluffy nut topping and then dipped in chocolate. It can be made hazelnut only or a mix of almond and hazelnut or any other nut ...

it is pretty easy to make and will keep in a tin for a month or can be frozen. Enjoy Alissa

German Nut Wedges

Working time approx.                  1 hour
Cooking / baking time approx.    40 minutes
Total time approx.                       1 hour 40 minutes

For the shortcrust pastry:

300 g of flour

1 teaspoon Baking powder

130 grams of sugar

1 packet of vanilla sugar

2 egg (s)

130 g butter, soft

For painting:

6 tbsp apricot jam

For covering:

200 g butter

5 tbsp water or rum

200 g sugar, brown

1 packet of vanilla sugar

400 g hazelnuts or walnuts or almonds, ground, as desired)

For the glaze:

200 g chocolate icing

Make a pie crust like dough from the dough ingredients by putting all ingredients in a bowl and work
this dough like you would a pie crust - cut in the butter and form a dough that
is a bit crumbly. The dough is relatively soft, so you can spread it nicely on
the tray.

Butter the bottom of a fat pan and dust with flour. Alternatively, place a baking frame in the tray or use a big rectangular spring pan – I highly recommend it. Press the dough in evenly
(I always do this by hand, it doesn't work well with a rolling pin).

Spread the jam thinly on the dough.

Melt butter, water, sugar and vanilla sugar in a saucepan (do not boil) so that the sugar dissolves. Add ground nuts or almonds and mix everything well. When it comes to nuts, I use a mixture of the varieties that my pantry has to offer. Distribute the nut mixture evenly on the jam.

Bake in the oven preheated to 175 ° C for about 30 - 35 minutes (on the middle shelf for me).

Let cool on the baking sheet, preferably overnight, and cut into corners the next day. Dip either only the tips or the sides into the chocolate icing.

Due to the brown sugar in the nut mass, the nut wedges have a light caramel taste.




 Die feinsten  NUSSECKEN

Das Rezept ist von Chefkoch Kuchenzwerg - es ist das beste Rezept das ich bisher gegessen habe  - da kommt keine Bäckerei mit! Ich habe das Rezept von meiner lieben Freundin Sivi bekommen - ich freue mich so sehr  - Nussecken sind das Lieblingsgebäck meines Sohnes

Arbeitszeitca. 1 Stunde
Koch-/Backzeitca. 40 Minuten
Gesamtzeitca. 1 Stunde 40 Minuten

Aus den Teigzutaten einen Knetteig herstellen. Der Teig ist relativ weich, so kann man ihn schön auf dem Blech verteilen.

Den Boden einer Fettfangschale buttern und mit Mehl bestäuben. Alternativ einen Backrahmen in das Blech stellen. Den Teig gleichmäßig reindrücken (ich mach das immer mit der Hand, mit einem Nudelholz funktioniert es nicht so recht).

Auf dem Teig dünn die Marmelade verteilen.

Butter, Wasser, Zucker und Vanillezucker in einem Topf schmelzen (nicht kochen), sodass sich der Zucker auflöst. Gemahlene Nüsse oder Mandeln dazugeben und alles gut vermischen. An Nüssen nehme ich eine Mischung aus den Sorten, die meine Vorratskammer hergibt. Die Nussmasse gleichmäßig auf der Marmelade verteilen.

Im auf 175 °C Ober-/Unterhitze vorgeheizten Backofen ca. 30 - 35 min backen (bei mir auf der mittleren Schiene).

Auf dem Blech erkalten lassen, am besten über Nacht, und am nächsten Tag zu Ecken schneiden. Entweder nur die Spitzen oder die Seiten in die Schokoglasur tunken.

Durch den braunen Zucker in der Nussmasse haben die Nussecken einen leichten Karamellgeschmack.

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