Traditional Berliner Brot – German Spiced Christmas Cookie with Almonds | Berliner Brot – Klassisches Weihnachtsgebäck mit Mandeln
Berliner Brot – German Almond Spice Bars
Berliner Brot is a traditional Christmas cookie from Germany — soft, slightly chewy, full of warm spices, cocoa, and roasted almonds. It tastes like a cross between gingerbread and chocolate spice cake, baked as a sheet and cut into bars.
Ingredients
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3 large eggs
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200 g (1 cup) sugar
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1 packet vanilla sugar (or 1 tsp vanilla extract)
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200 g butter (melted and slightly cooled)
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250 g all-purpose flour
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1 tsp baking powder
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1 tbsp unsweetened cocoa powder
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1 tsp cinnamon
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½ tsp ground cloves
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½ tsp ground cardamom (optional but traditional)
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150 g chopped almonds (lightly roasted if possible)
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Optional: 100 g chopped candied orange peel or citron
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For glazing: 4–5 tbsp milk + 3 tbsp sugar or a simple powdered sugar glaze
Instructions
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Prep the oven
Preheat to 180°C / 350°F. Line a baking sheet with parchment paper. -
Beat eggs and sugar
Whisk eggs, sugar, and vanilla sugar until light and creamy. -
Add butter
Slowly stir in the melted butter. -
Mix dry ingredients
In another bowl, combine flour, baking powder, cocoa, cinnamon, cloves, and cardamom. -
Combine
Add the dry mixture to the wet mixture. Fold in almonds (and candied peel if using). -
Spread the dough
Spread onto the baking sheet (approx. 1 cm thick). -
Bake
Bake for 12–15 minutes until firm but still soft inside. -
Glaze and cut
Brush the warm cake with sweetened milk or a powdered sugar glaze.
Cut immediately into bars or diamonds while still warm.
Storage
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Keeps 2–3 weeks in a tin, gets softer over time.
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Flavor improves after 1–2 days.
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Freeze up to 3 months.
Berliner Brot – Klassisches Weihnachtsgebäck mit Mandeln
Berliner Brot ist ein traditionelles deutsches Weihnachtsgebäck: weich, würzig, schokoladig und voller gerösteter Mandeln. Es wird als flacher Teig gebacken und warm in Stücke geschnitten.
Zutaten
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3 Eier
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200 g Zucker
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1 Päckchen Vanillezucker
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200 g Butter (geschmolzen, leicht abgekühlt)
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250 g Mehl
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1 TL Backpulver
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1 EL Backkakao
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1 TL Zimt
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½ TL gemahlene Nelken
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½ TL Kardamom (optional, aber traditionell)
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150 g gehackte Mandeln (geröstet schmecken sie besser)
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Optional: 100 g Orangeat oder Zitronat
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Zum Bestreichen: 4–5 EL Milch + 3 EL Zucker oder Zuckerguss
Zubereitung
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Ofen vorheizen
Auf 180°C Ober-/Unterhitze vorheizen. Backblech mit Backpapier auslegen. -
Eier und Zucker aufschlagen
Eier, Zucker und Vanillezucker cremig schlagen. -
Butter einrühren
Die geschmolzene Butter zugeben und verrühren. -
Trockene Zutaten mischen
Mehl, Backpulver, Kakao, Zimt, Nelken und Kardamom mischen. -
Alles zusammenführen
Mehlmischung unter die Ei-Butter-Masse rühren.
Mandeln (und Orangeat/Zitronat) einheben. -
Teig verstreichen
Den Teig ca. 1 cm dick auf das Blech streichen. -
Backen
12–15 Minuten backen – der Teig soll fest, aber innen noch weich sein. -
Bestreichen & schneiden
Sofort nach dem Backen mit Milch-Zucker-Mischung oder Zuckerguss bestreichen.
Noch warm in Rauten oder Streifen schneiden.
Aufbewahrung
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Hält sich 2–3 Wochen in einer Dose.
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Wird nach 1–2 Tagen noch besser.
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Lässt sich gut einfrieren.


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