Traditional Berliner Brot – German Spiced Christmas Cookie with Almonds | Berliner Brot – Klassisches Weihnachtsgebäck mit Mandeln


 

Berliner Brot – German Almond Spice Bars

Berliner Brot is a traditional Christmas cookie from Germany — soft, slightly chewy, full of warm spices, cocoa, and roasted almonds. It tastes like a cross between gingerbread and chocolate spice cake, baked as a sheet and cut into bars.


Ingredients

  • 3 large eggs

  • 200 g (1 cup) sugar

  • 1 packet vanilla sugar (or 1 tsp vanilla extract)

  • 200 g butter (melted and slightly cooled)

  • 250 g all-purpose flour

  • 1 tsp baking powder

  • 1 tbsp unsweetened cocoa powder

  • 1 tsp cinnamon

  • ½ tsp ground cloves

  • ½ tsp ground cardamom (optional but traditional)

  • 150 g chopped almonds (lightly roasted if possible)

  • Optional: 100 g chopped candied orange peel or citron

  • For glazing: 4–5 tbsp milk + 3 tbsp sugar or a simple powdered sugar glaze


Instructions

  1. Prep the oven
    Preheat to 180°C / 350°F. Line a baking sheet with parchment paper.

  2. Beat eggs and sugar
    Whisk eggs, sugar, and vanilla sugar until light and creamy.

  3. Add butter
    Slowly stir in the melted butter.

  4. Mix dry ingredients
    In another bowl, combine flour, baking powder, cocoa, cinnamon, cloves, and cardamom.

  5. Combine
    Add the dry mixture to the wet mixture. Fold in almonds (and candied peel if using).

  6. Spread the dough
    Spread onto the baking sheet (approx. 1 cm thick).

  7. Bake
    Bake for 12–15 minutes until firm but still soft inside.

  8. Glaze and cut
    Brush the warm cake with sweetened milk or a powdered sugar glaze.
    Cut immediately into bars or diamonds while still warm.


Storage

  • Keeps 2–3 weeks in a tin, gets softer over time.

  • Flavor improves after 1–2 days.

  • Freeze up to 3 months.


Berliner Brot – Klassisches Weihnachtsgebäck mit Mandeln

Berliner Brot ist ein traditionelles deutsches Weihnachtsgebäck: weich, würzig, schokoladig und voller gerösteter Mandeln. Es wird als flacher Teig gebacken und warm in Stücke geschnitten.


Zutaten

  • 3 Eier

  • 200 g Zucker

  • 1 Päckchen Vanillezucker

  • 200 g Butter (geschmolzen, leicht abgekühlt)

  • 250 g Mehl

  • 1 TL Backpulver

  • 1 EL Backkakao

  • 1 TL Zimt

  • ½ TL gemahlene Nelken

  • ½ TL Kardamom (optional, aber traditionell)

  • 150 g gehackte Mandeln (geröstet schmecken sie besser)

  • Optional: 100 g Orangeat oder Zitronat

  • Zum Bestreichen: 4–5 EL Milch + 3 EL Zucker oder Zuckerguss


Zubereitung

  1. Ofen vorheizen
    Auf 180°C Ober-/Unterhitze vorheizen. Backblech mit Backpapier auslegen.

  2. Eier und Zucker aufschlagen
    Eier, Zucker und Vanillezucker cremig schlagen.

  3. Butter einrühren
    Die geschmolzene Butter zugeben und verrühren.

  4. Trockene Zutaten mischen
    Mehl, Backpulver, Kakao, Zimt, Nelken und Kardamom mischen.

  5. Alles zusammenführen
    Mehlmischung unter die Ei-Butter-Masse rühren.
    Mandeln (und Orangeat/Zitronat) einheben.

  6. Teig verstreichen
    Den Teig ca. 1 cm dick auf das Blech streichen.

  7. Backen
    12–15 Minuten backen – der Teig soll fest, aber innen noch weich sein.

  8. Bestreichen & schneiden
    Sofort nach dem Backen mit Milch-Zucker-Mischung oder Zuckerguss bestreichen.
    Noch warm in Rauten oder Streifen schneiden.


Aufbewahrung

  • Hält sich 2–3 Wochen in einer Dose.

  • Wird nach 1–2 Tagen noch besser.

  • Lässt sich gut einfrieren.


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