Chocolicious Linzer Cookies *~* Klassisches Linzer Gebäck



Hello Friends

Starting with my christmas baking this year... i stillhave to make up my mind which kinds i am going to make but over all i am guseeing 5-6 kinds as these days we do not consume so much as we did..

So here to one of my favorites Linzer Cookies they are nutty chocolaty soft cookies with a fruit jelly filling I usually use red currant - enjoy!

LINZER COOKIES


Prep Time 45 Min

Makes 25 Cookies

1/2 cup butter room temperature
1/4 cup icing sugar
3/4 cup flour
1/2 cup ground almonds or pecans
2 tsp cinnamon
1 dash ground cloves
1 dash ground cardamon
1 tbsp cocoa

Rasberry, strawberry, red currant, blackberry or cranberry jelly
icing sugar for dusting

In a mixing bowl cream butter and icing sugar. Blend all remaining dry ingredients together in a different bowl and gradually add to butter mix. Knead a smooth dough with your hands and form a ball. wrap in plastic wrap and chill for 1 hour.
Preheat oven to 350°C
Roll out on your kitchen counter and cut out any shape of cookie form you prefer 2 for each cookie and make a small cut out of one cookie to get the nice decor showing the jelly. Transfer cookies to a prepared baking sheet.
Bake for 10 Min and spread jelly on the still hot cookies wothout the cut out. Dust the other one with icing sugar and make a sandwih cookie. Cool completly and store in a tin. Happy Christmas




Hallo

So jetzt geht es endlich wieder los mit der Weihnachtsbäckerei  - meine Lieblingsbackzeit im Jahr... In der Regel geniesse ich dabei ein schöne Hörbuch und Earl Grey Tee ...heute gibt es Linzer Gebäck eines meiner Lieblingskekse.


Linzer Gebäck nach Alina

Arbeitszeit 45 Min

Ergibt 25 Kekse


125 Gramm Butter, Zimmertemperatur
50 Gramm Puderzucker
150 Gramm Mehl
100 Gramm gemahlene Mandeln oder Haselnüsse
2 TL Zimt

1 Msp Nelken, Kardamon
1 EL Kakao

Butter mit Puderzucker cremig schlagen. Mehl, Nüsse und Gewürze mischen und nach und nach unterrühren, so dass eine bröselige Masse entsteht. Diese vorsichtig mit den Händen zusammenkneten. Zwischen Klarsichtfolie etwa 3-4 mm dick ausrollen. 
Beliebige Formen ausstechen, dabei immer zwei von einer Form. In der Mitte eines dieser Plätzchen immer ein Loch (in beliebiger Form) ausstechen. 
Auf Backpapier bei 200°C etwa 10 min backen (sollten nicht zu dunkel werden). 
Danach noch heiß die Plätzchen ohne Loch mit etwas Marmelade bestreichen. 
Die „Loch-Plätzchen“ mit Puderzucker besieben und auf das passende Plätzchen mit Marmelade setzen. In Keksdosen verschließen. 

Am nächsten Tag sind sie erst richtig schön durchgezogen und  zart.....

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