Modern Mincemeat Pie From Cook’s Illustrated Holiday | Mincemeat Törtchen Ein klassisches britisches Weihnachtsgebäck


Modern Mincemeat Pie

From Cook’s Illustrated Holiday Issue 2009 — a timeless British favorite with a modern twist.

This recipe is inspired by a traditional British Christmas treat — rich and fruity mincemeat baked into buttery pastry shells. I used a jar of ready-made mincemeat for convenience and made 24 mini pies in a muffin tin. They came out beautifully golden and aromatic, perfect for gifting or enjoying with tea. Stored in an airtight tin, they keep well for up to 6 weeks and get even better with time.

Yields: 1 double-crust 9-inch pie or 24 mini tarts
Prep Time: 30 min  Bake Time: 25 min  Total: about 1 hour


🥧 Foolproof Pie Dough (with Vodka)

The secret ingredient — vodka — ensures a perfectly flaky crust!

Ingredients

  • 2 ½ cups (12½ oz / 315 g) all-purpose flour

  • 1 teaspoon salt

  • 2 tablespoons sugar

  • 12 tablespoons (1½ sticks / 170 g) cold unsalted butter, cubed

  • ½ cup (100 g) cold shortening or solid vegetable fat

  • ¼ cup (60 ml) cold vodka

  • ¼ cup (60 ml) cold water


Instructions

  1. Blend the base: In a food processor, pulse 1½ cups flour, salt, and sugar twice to combine. Add butter and shortening, and process until the dough starts forming small clumps (like cottage cheese curds).

  2. Add the rest of the flour: Scrape down the bowl, add remaining flour, and pulse 4–6 times until evenly mixed. Transfer to a large bowl.

  3. Add liquids: Sprinkle vodka and water evenly over the dough. Fold gently with a spatula until it comes together — it will be moister than usual pie dough.

  4. Chill: Divide into two disks, wrap in plastic, and refrigerate at least 45 minutes before rolling.


🍎 Mincemeat Filling (for homemade version)

Ingredients

  • 3 Granny Smith apples (about 1½ lb / 700 g), peeled and diced

  • 3 McIntosh apples (about 1½ lb / 700 g), peeled and diced

  • 1 cup golden raisins

  • 1 cup currants

  • ¾ cup (5 oz / 150 g) dark brown sugar

  • 8 tablespoons (1 stick / 115 g) unsalted butter

  • ¼ cup candied orange peel (optional)

  • Zest and juice of 1 orange

  • Zest and juice of 1 lemon

  • 1 teaspoon cinnamon

  • ½ teaspoon allspice

  • ½ teaspoon ginger

  • ¼ teaspoon cloves

  • ¼ teaspoon salt

  • 1½ cups apple cider (plus more as needed)

  • ⅓ cup rum or brandy


Instructions

  1. Combine all ingredients except ½ cup cider and the rum in a large heavy pot.

  2. Simmer over medium-low heat, stirring occasionally, for about 3 hours until thick and dark, adding cider as needed.

  3. Add remaining cider and rum, cook another 10 minutes until syrupy.

  4. Cool completely. Store refrigerated for several days or preserve for longer storage.


Mini Mincemeat Pies (using ready-made filling)

Instructions

  1. Preheat oven to 400°F (200°C).

  2. Roll out chilled pie dough and cut small rounds to fit a mini muffin tin.

  3. Place 1 teaspoon of mincemeat in each and top with a small pastry star or circle.

  4. Bake 5 minutes at 400°F, then reduce to 350°F (175°C) and bake another 20 minutes, until golden.

  5. Let cool, dust with powdered sugar, and store in a tin.

Serve warm or at room temperature with whipped cream or vanilla ice cream.


 





**~°~**

Mincemeat Törtchen

Ein klassisches britisches Weihnachtsgebäck – fruchtig, aromatisch und lange haltbar.

Dieses Rezept stammt aus dem Cook’s Illustrated Holiday Magazin (2009) und ist ein typisches Weihnachtsgebäck aus England. Die Füllung besteht aus Äpfeln, Trockenfrüchten, Gewürzen und einem Schuss Alkohol – alles in einem feinen, buttrigen Teig. Ich habe eine fertige Mincemeat-Füllung verwendet und Mini-Törtchen in einer Muffinform gebacken – herrlich duftend, buttrig und perfekt zum Verschenken.

Ergibt: 1 große Pie oder ca. 24 Mini-Pies  Zubereitung: 30 Min  Backzeit: 25 Min


Mürbeteig mit Wodka

Zutaten

  • 315 g Mehl

  • 1 TL Salz

  • 2 EL Zucker

  • 170 g kalte Butter, in Würfel

  • 100 g Pflanzenfett (z. B. Palmin Soft)

  • 60 ml eiskalter Wodka

  • 60 ml eiskaltes Wasser

Zubereitung

  1. 1½ Tassen Mehl, Salz und Zucker kurz im Mixer vermengen. Butter und Fett hinzufügen, bis sich kleine Klümpchen bilden.

  2. Restliches Mehl hinzufügen und 4–6 Mal pulsieren.

  3. Wodka und Wasser über die Mischung geben und mit einem Spatel vorsichtig unterheben, bis der Teig zusammenhält.

  4. Teig halbieren, zu Scheiben formen und mindestens 45 Min kaltstellen.


Mincemeat Füllung (hausgemacht)

Zutaten

  • 3 große Granny Smith Äpfel, gewürfelt

  • 3 große McIntosh Äpfel, gewürfelt

  • 1 Tasse Rosinen

  • 1 Tasse Korinthen

  • 150 g brauner Zucker

  • 115 g Butter

  • ¼ Tasse kandierte Orangenschale (optional)

  • Abrieb & Saft von 1 Orange

  • Abrieb & Saft von 1 Zitrone

  • 1 TL Zimt, ½ TL Piment, ½ TL Ingwer, ¼ TL Nelken

  • ¼ TL Salz

  • 350 ml Apfelwein (evtl. mehr)

  • 80 ml Rum oder Brandy

Zubereitung
Alles außer ½ Tasse Apfelwein und Alkohol in einen Topf geben und ca. 3 Stunden sanft köcheln lassen, gelegentlich umrühren. Restlichen Apfelwein und Rum zugeben und weitere 10 Minuten einkochen, bis die Masse sirupartig ist.


Mini Mincemeat Pies

  1. Backofen auf 200 °C vorheizen.

  2. Teig ausrollen, Kreise ausstechen und eine Mini-Muffinform damit auskleiden.

  3. Je 1 TL Mincemeat hineingeben und mit einem Teigsternen abdecken.

  4. 5 Min bei 200 °C, dann weitere 20 Min bei 160 °C goldbraun backen.

  5. Abkühlen lassen, mit Puderzucker bestreuen.

Haltbar in einer Blechdose 4–6 Wochen – und sie werden täglich besser!





Comments

  1. Sie schauen wirklich sehr sehr gut aus. Lust hätte ich ja schon... Nächsten Sonntag wäre noch ein wenig Zeit. Ich melde mich wegen des Rezeptes, wenn ich glaube, es zu schaffen.

    ReplyDelete
  2. What a unique idea for pastry. I am going to try that with my butter tarts this year... :)

    ReplyDelete
  3. When I read mincemeat I thought of the real thing, "Ghackets", and if you don't know what it is, google it ;-)
    I'd probably prefer the ones that you'll google over your sweet ones, and would love to add the vodka last, after baking, or see it at the side, and further didn't check whether the 6.5 tablespoons water remaining after baking were correctly calculated :-)

    ReplyDelete
  4. Isi - bin Dir gerne behilflich - kannst mich einfach anrufen oder anmailen!!

    Berny would you please be so kind to tell me how you make your butter tart filing! Thanks!

    Houdini - ja da gibt es gewaltige unterschice beim gehackten -lach.... ich verwende mincemeat immer süß - so kenne ich das von meiner britischen Oma. Aber die pikante Variante mit Fleisch ist sicherlich auhc interessant besonders mit einem guten schuß Wodka hinterher :-) Das mit dem Teig muss wohl ein Druckfehler des Magazins sein - ist mir gar nicht aufgefallen - da sieht man doch wie aufmerksam Du liest!!

    ReplyDelete
  5. I have to hunt down my recipe but I will try to get it to you tomorrow. Do you want it here or email?

    ReplyDelete
  6. Berny if you like everybody to enjoy your recipe yu could post it here - if it is a secret - send it via mail - thank you so much - very much appreciated - i always want to make butter tarts and then i forget...

    ReplyDelete
  7. No secret - I think recipes are meant to be shared :) I make these in mini tart forms so I don't have to feel so guilty eating one or two or more lol

    Butter Tarts
    2 eggs
    1 cup brown sugar
    1/4 tsp salt
    2 tsp vinegar
    1/2 cup maple syrup
    6 Tbsp melted butter
    1 tsp vanilla
    Beat the eggs then beat in the brown sugar. Add the remaining ingredients and mix well.
    Put raisins into the pastry shells (I like lots of raisins)and pour some of the above mixture into each. Bake at 375 for 15 to 20 minutes for the large and 10-15 minutes for the mini ones.
    Note: you can use corn syrup in place of the maple syrup and/or rum or rum flavoring in place of the vanilla.

    ReplyDelete
  8. Oh Thank you Berny - that is wonderful - i surely have to make them very soon

    ReplyDelete
  9. I made this today and they turned out really good. The pastry is very nice to work with and it is nice and flakey and yummy!

    ReplyDelete
  10. Berny i am so happy you enjoyed the pastry - this is good news

    ReplyDelete

Post a Comment