Chestnut Chocolate Orange Rum Turnovers – Tortellini di Castagne (Easy Holiday Pastry) | Tortellini di Castagne – Maronen-Schoko-Orangen-Rum-Taschen (Weihnachtliches Feingebäck)
Chestnut Chocolate Orange Rum Turnovers (Tortellini di Castagne)
These charming little turnovers are inspired by Italian holiday pastries: tender dough wrapped around a rich filling of chestnuts, dark chocolate, orange zest, and rum. Soft, aromatic, and beautifully decadent — they look like tiny tortellini but taste like a luxurious holiday truffle in pastry form.
They’re perfect for gifting, cookie trays, or a festive after-dinner treat.
Chestnut Chocolate Orange Rum Turnovers (Tortellini di Castagne)
Ingredients
For the dough
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2 cups all-purpose flour (250 g)
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⅓ cup sugar (80 g)
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½ cup cold butter (120 g), diced
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1 large egg
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1–2 tbsp milk or cream
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1 pinch salt
For the filling
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1 ¼ cups cooked chestnuts (200 g)
(vacuum-packed or roasted) -
½ cup dark chocolate, finely chopped (60 g)
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3 tbsp butter, softened (40 g)
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3 tbsp powdered sugar
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1 tbsp rum
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1 tsp grated orange zest
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1 pinch cinnamon
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Optional: 1 tbsp cream if mixture is too thick
For finishing
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1 egg, beaten
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Powdered sugar for dusting
Instructions
1. Make the dough
Mix flour, sugar, and salt.
Cut in the cold butter until mixture resembles coarse crumbs.
Add the egg + 1 tbsp milk and knead briefly to form a smooth dough.
Chill for 30 minutes.
2. Prepare the filling
Mash chestnuts very finely (or blend).
Mix in the butter, chocolate, powdered sugar, rum, orange zest, and cinnamon.
Add cream only if needed for softness.
3. Shape
Roll dough to 2–3 mm (very thin).
Cut rounds 2.5 inch / 6–7 cm.
Place 1 teaspoon filling in the center.
Fold into half-moons and pinch edges.
Bring corners together to form a tortellini shape.
4. Bake
Brush with beaten egg.
Bake at 350°F (175°C) for 12–15 minutes until lightly golden.
Cool, then dust with powdered sugar.
Storage
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Airtight: 5–7 days
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Frozen unbaked: up to 2 months
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Frozen baked: 1 month
Tortellini di Castagne (Maronen-Schoko-Orangen-Rum-Taschen)
Diese kleinen, eleganten Taschen erinnern an Tortellini – aber süß!
Eine zarte Teighülle umschließt eine cremige Füllung aus Maronen, dunkler Schokolade, Orangenschale und einem Hauch Rum.
Ein festliches Gebäck, das aussieht wie handgemachte Confiserie.
Ideal zu Weihnachten, zum Kaffee oder als feines Geschenk aus der Küche.
Zutaten
Für den Teig
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250 g Mehl
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80 g Zucker
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120 g kalte Butter in Würfeln
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1 Ei
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1–2 EL Milch oder Sahne
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1 Prise Salz
Für die Füllung
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200 g gegarte Maronen
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60 g Zartbitterschokolade, fein gehackt
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40 g weiche Butter
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3 EL Puderzucker
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1 EL Rum
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1 TL frischer Orangenschalenabrieb
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1 Prise Zimt
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Optional: 1 EL Sahne bei Bedarf
Zum Fertigstellen
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1 Ei zum Bestreichen
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Puderzucker zum Bestäuben
Zubereitung
1. Teig vorbereiten
Mehl, Zucker und Salz mischen.
Butter einarbeiten, bis eine sandige Mischung entsteht.
Ei + etwas Milch zugeben und kurz kneten.
30 Minuten kühlen.
2. Füllung herstellen
Maronen sehr fein zerdrücken oder pürieren.
Mit weicher Butter, Schokolade, Puderzucker, Rum, Orangenschale und Zimt mischen.
Bei Bedarf etwas Sahne einrühren, damit eine streichfähige Masse entsteht.
3. Formen
Teig 2–3 mm dünn ausrollen.
Kreise (6–7 cm) ausstechen.
Je 1 TL Füllung in die Mitte geben.
Zu Halbmonden schließen und die Enden zusammenführen wie Tortellini.
4. Backen
Mit verquirltem Ei bestreichen.
Bei 175°C ca. 12–15 Minuten goldhell backen.
Abkühlen lassen, mit Puderzucker bestäuben.
Aufbewahrung
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Luftdicht: 5–7 Tage
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Ungebacken einfriersbar: bis 2 Monate
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Gebacken einfrierbar: 1 Monat
Varianten
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Statt Rum: Amaretto, Grand Marnier oder alkoholfrei Orangensaft
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Mit kandierten Orangenschalen
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Eine Seite in Schokolade tauchen
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Teig mit 1 EL Kakao verfeinern


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