Nigella's Peanut Jam Jewels – Peanut Butter Thumbprint Cookies | Erdnussbutterplätzchen mit Marmelade

pic by Alissa



Peanut Jam Jewels – Peanut Butter Thumbprint Cookies

Chewy, nutty, and jam-filled — these Peanut Jam Jewels are inspired by Nigella Lawson’s How to Be a Domestic Goddess. A nostalgic, melt-in-the-mouth cookie perfect for teatime.

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Hello

Who can resist a soft, nutty cookie filled with jam? These Peanut Jam Jewels, adapted from Nigella Lawson’s How to Be a Domestic Goddess, are one of those perfectly comforting bakes that make your kitchen smell like childhood.

They’re soft, rich with peanut butter, and crowned with a little jewel of strawberry jam that sets beautifully as the cookies cool.

I love them with strawberry or raspberry jam, but you can easily swap in apricot, cherry, or even a piece of dark chocolate for variety.

They freeze beautifully and make a wonderful make-ahead treat for holidays or gifts.

Enjoy,
Alissa


Peanut Jam Jewels

(adapted from Nigella Lawson)

Ingredients

  • 125 g (½ cup) butter, softened

  • 100 g (½ cup) brown sugar

  • 100 g (½ cup) white sugar

  • 2 large eggs

  • 200 g (¾ cup) smooth peanut butter

  • 1 tsp vanilla extract

  • ½ tsp baking powder

  • Pinch of salt

  • 50 small spoonfuls strawberry jam (or your favorite jam)


Instructions

  1. Cream butter and sugars together until light and fluffy.

  2. Add the eggs one at a time, then stir in the vanilla.

  3. Mix in the flour, baking powder, and salt. Combine well, then refrigerate the dough for 1 hour to firm up.

  4. Preheat the oven to 180°C (350°F) and line 2–3 baking sheets with parchment paper.

  5. Roll the dough into walnut-sized balls (about 50). Flatten them slightly and press a deep hollow into each with your finger or the end of a wooden spoon.

  6. Bake for 15 minutes, or until golden on the bottom.

  7. Remove from the oven and immediately spoon a little jam into the hollows (the heat will help the jam set slightly).

  8. Cool completely on a wire rack before storing.


Make-Ahead & Storage

  • The dough can be made up to 2 days ahead and kept in the fridge.

  • Shaped, unbaked cookies can be frozen for up to 1 month; bake from frozen, adding 2–3 extra minutes.

  • Baked cookies keep in an airtight tin for 4–5 days, or freeze up to 2 months.



Erdnussbutterplätzchen mit Marmelade – Peanut Jam Jewels


Zarte, buttrige Erdnussplätzchen mit Marmeladenfüllung – inspiriert von Nigella Lawson. Ein nostalgisches Gebäck, das wunderbar duftet und sich prima einfrieren lässt.

Labels:
Nigella Lawson, Kekse, Plätzchen, Erdnussbutter, Marmelade, Backen, Süßes Gebäck, Klassiker, Teatime, Comfort Food


Hallo

Wer kann schon einem zarten, nussigen Keks mit Marmelade widerstehen?
Diese Peanut Jam Jewels – inspiriert von Nigella Lawson – sind kleine, süße Schmuckstücke.
Sie duften wunderbar nach Butter und Erdnüssen, sind weich im Biss und haben in der Mitte einen Klecks Marmelade, der beim Abkühlen leicht fest wird.

Ich liebe sie mit Erdbeer- oder Himbeermarmelade, aber auch Aprikose oder ein Stück dunkle Schokolade passen herrlich dazu.

Perfekt für Teestunden, Keksdosen oder als Geschenk aus der Küche.

Viel Spaß beim Nachbacken!
Alissa


Erdnussbutterplätzchen mit Marmelade

Zutaten

  • 125 g Butter, weich

  • 100 g brauner Zucker

  • 100 g weißer Zucker

  • 2 Eier

  • 200 g cremige Erdnussbutter

  • 1 TL Vanilleextrakt

  • ½ TL Backpulver

  • 1 Prise Salz

  • ca. 50 TL Erdbeermarmelade (oder Sorte nach Wahl)


Zubereitung

  1. Butter und Zucker cremig rühren, bis die Masse hell und luftig ist.

  2. Die Eier einzeln unterrühren, dann Vanille dazugeben.

  3. Mehl, Backpulver und Salz hinzufügen und gut vermischen.

  4. Den Teig 1 Stunde kaltstellen.

  5. Den Ofen auf 180°C vorheizen und 2–3 Backbleche mit Backpapier auslegen.

  6. Aus dem Teig walnussgroße Kugeln formen (ca. 50 Stück), leicht flachdrücken und mit dem Finger oder dem Stiel eines Kochlöffels eine Vertiefung hineindrücken.

  7. 15 Minuten backen, bis sie unten goldbraun sind.

  8. Sofort nach dem Backen etwas Marmelade in die Mulden geben.

  9. Auf einem Kuchengitter vollständig auskühlen lassen.


Vorbereitung & Aufbewahrung

  • Der Teig kann 2 Tage im Kühlschrank ruhen.

  • Ungebackene Teigkugeln bis zu 1 Monat einfrieren, direkt aus dem Gefrierfach backen (2–3 Minuten länger).

  • Gebackene Kekse halten sich in einer Keksdose 4–5 Tage frisch oder bis zu 2 Monate tiefgekühlt.

Comments

  1. what a unique looking treat....and tasty too I bet!

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  2. thanks!! hope you try them - pleae let me know how they turn out for you! Cheers Alissa

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