Peppermint Brownie Cookies Chewy • Fudgy • Minty • Perfect for Christmas | Pfefferminz-Brownie-Cookies

 


Peppermint Brownie Cookies

Chewy • Fudgy • Minty • Perfect for Christmas

These Peppermint Brownie Cookies taste like a mix between a chocolate truffle and a brownie — with cool peppermint crunch on top. They’re simple, festive, and absolutely addictive.


Ingredients (makes ~24 cookies)

Dry ingredients

  • 1 cup all-purpose flour (130 g)

  • ½ cup unsweetened cocoa powder (50 g)

  • 1 teaspoon baking powder

  • ¼ teaspoon salt

Wet ingredients

  • ½ cup unsalted butter, melted (115 g)

  • 1 cup granulated sugar (200 g)

  • 2 large eggs

  • 1 teaspoon vanilla extract

  • ½ teaspoon peppermint extract

Add-ins + topping

  • 1 cup chocolate chips (170 g, semi-sweet or dark)

  • ½ cup crushed peppermint candies or candy canes (about 6 pieces)


Instructions

1. Mix dry ingredients

In a bowl, whisk together:
flour, cocoa powder, baking powder, salt.

2. Mix wet ingredients

In a large bowl, whisk melted butter, sugar, eggs, vanilla, and peppermint extract until glossy.

3. Combine

Add the dry ingredients to the wet and mix just until combined.
Fold in chocolate chips.

4. Chill

Refrigerate the dough 30–45 minutes.
(Dough should be thick and scoopable.)

5. Scoop and bake

Preheat oven to 350°F / 175°C.
Line baking sheets with parchment.
Scoop tablespoon-sized balls and place with space between them.

Bake 10–12 minutes — cookies should look soft and slightly cracked.

6. Add peppermint topping

While warm, sprinkle cookies with the crushed peppermint candies.
They will stick to the warm surface.

Let cool completely.


 

Optional Chocolate Drizzle

Melt 100 g (3 oz) dark chocolate and drizzle over cooled cookies.


Storage

  • Room temp: 5–6 days in airtight container

  • Freezer: up to 2 months

  • Dough balls can be frozen and baked as needed

     

    Pfefferminz-Brownie-Cookies

    Zutaten (ergibt ca. 24 Stück)

    Trockene Zutaten

  • 130 g Mehl

  • 50 g Kakaopulver (ungesüßt)

  • 1 TL Backpulver

  • ¼ TL Salz

Flüssige Zutaten

  • 115 g Butter, geschmolzen

  • 200 g Zucker

  • 2 Eier

  • 1 TL Vanilleextrakt

  • ½ TL Pfefferminzextrakt

Einlage + Deko

  • 170 g Schokotropfen (Zartbitter oder halb-süß)

  • ½ Tasse zerstoßene Pfefferminzbonbons oder Candy Canes
    (ca. 6 Stück)


Zubereitung

1. Trockene Zutaten mischen

Mehl, Kakao, Backpulver und Salz verrühren.

2. Flüssige Zutaten verrühren

Butter, Zucker, Eier, Vanille und Pfefferminzextrakt schaumig rühren.

3. Teig herstellen

Trockene Zutaten unterheben, dann Schokotropfen einrühren.

4. Kühlen

Teig 30–45 Minuten kühlen, bis er fester wird.

5. Formen & Backen

Backofen auf 175°C vorheizen.
Backblech mit Backpapier auslegen.
Teig esslöffelweise abstechen und mit Abstand setzen.

10–12 Minuten backen, bis sie rissig, aber noch weich sind.

6. Pfefferminz-Deko

Noch warm mit den zerstoßenen Minzbonbons bestreuen.
Abkühlen lassen.


Optionale Schokoglasur

100 g Zartbitterschokolade schmelzen und über die abgekühlten Cookies träufeln.


Aufbewahrung

  • Raumtemperatur: 5–6 Tage

  • Gefrierfach: 2 Monate

  • Teigkugeln lassen sich hervorragend einfrieren

  •  

Comments