Authentic Italian Anisette Cookies – Traditional Anise Cookie Recipe (Soft & Aromatic) | Authentische Italienische Anis-Kekse (Anisette Cookies)
Authentic Italian Anisette Cookies (Soft Anise Cookies)
These traditional Italian anisette cookies are soft, tender, and full of classic anise aroma. They’re a staple for Christmas, weddings, and Sunday gatherings — easy to bake, beautifully glazed, and impossible to stop eating.
Ingredients
For the cookies:
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½ cup (113 g) unsalted butter, softened
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½ cup (100 g) granulated sugar
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3 large eggs, room temperature
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1 teaspoon pure anise extract (or 1–2 teaspoons anise liquor like Sambuca/Anisette)
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2 ¼ cups (280 g) all-purpose flour
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2 teaspoons baking powder
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1 pinch of salt
For the glaze:
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1 ½ cups (180 g) powdered sugar
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2–3 tablespoons milk (or water)
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½ teaspoon anise extract (optional)
Instructions
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Prepare the dough
In a mixing bowl, cream butter and sugar until fluffy.
Add the eggs one at a time, beating well.
Mix in anise extract. -
Add dry ingredients
In a separate bowl, combine flour, baking powder, and salt.
Add to the wet mixture and stir until the dough is soft and slightly sticky.
Chill for 20–30 minutes if too soft. -
Shape
Preheat oven to 350°F / 175°C.
Roll small pieces of dough into balls (about 1 tablespoon each).
Place on a lined baking sheet. -
Bake
Bake 10–12 minutes until the bottoms are lightly golden.
Do not overbake — they should stay soft. -
Glaze
Mix powdered sugar with milk and optional anise.
Dip warm cookies into the glaze and place on a rack to dry.
Add sprinkles if desired.
Tips for Best Results
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For stronger flavor: add ½ tsp crushed anise seeds.
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For a softer texture: don’t overbake — remove when pale.
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For a milder cookie: use vanilla instead of anise.
Authentische Italienische Anis-Kekse (Anisette Cookies)
Diese klassischen italienischen Anis-Kekse sind weich, leicht süß und haben einen wunderbaren Anisduft. Ein traditionelles Familienrezept, das zu Weihnachten, besonderen Anlässen oder einfach zum Kaffee perfekt passt.
Zutaten
Für die Kekse:
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113 g Butter, weich
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100 g Zucker
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3 Eier (Zimmertemperatur)
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1 TL Anis-Extrakt (oder 1–2 TL Anislikör, z. B. Sambuca/Anisette)
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280 g Mehl
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2 TL Backpulver
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1 Prise Salz
Für die Glasur:
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180 g Puderzucker
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2–3 EL Milch oder Wasser
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½ TL Anis-Extrakt (optional)
Zubereitung
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Teig herstellen
Butter und Zucker cremig rühren.
Eier nacheinander hinzufügen und gut einarbeiten.
Anis-Extrakt einrühren. -
Trockene Zutaten einarbeiten
Mehl, Backpulver und Salz mischen.
Zur Butter-Ei-Mischung geben und zu einem weichen Teig verrühren.
Falls der Teig sehr weich ist, 20–30 Minuten kühlen. -
Formen
Backofen auf 175°C vorheizen.
Kleine Kugeln (ca. 1 EL Teig) formen.
Auf ein Backblech legen. -
Backen
10–12 Minuten backen, bis die Unterseite leicht goldbraun ist.
Nicht zu lange backen – sie sollen weich bleiben. -
Glasur
Puderzucker mit Milch und optional Anis mischen.
Die noch warmen Kekse eintauchen und auf einem Gitter trocknen lassen.
Nach Wunsch mit Streuseln dekorieren.
Tipps
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Für intensiveren Geschmack: ½ TL zerstoßene Anissamen zugeben.
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Für extra weiche Kekse: nur ganz hell backen.
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Für mildere Kekse: Vanille statt Anis verwenden.

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