Quick Lemon and Basil Linguine with Asparagus – Fresh & Easy Pasta by Jamie Deen | Schnelle Zitronen - Basilikum- Linguine mit grünem Spargel
Quick Lemon and Basil Linguine with Asparagus
Adapted from Jamie Deen
A simple, bright, and comforting pasta dish that’s full of fresh lemon flavor, creamy sauce, and aromatic basil. The addition of green asparagus gives it a wonderful color and texture — perfect for a quick weeknight meal or an elegant lunch.
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Ingredients (Serves 4–6)
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450 g (1 lb) linguine
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60 ml (¼ cup) extra-virgin olive oil
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2 garlic cloves, thinly sliced
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60 ml (¼ cup) heavy cream
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Juice of 1 large lemon (about 60 ml)
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Kosher salt & freshly ground pepper
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60 g (½ cup) freshly grated Parmesan cheese, plus extra to serve
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2 tsp finely grated lemon zest
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1 bunch cooked green asparagus, halved
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½ cup thinly sliced fresh basil, plus more for serving
Instructions
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Cook the linguine in salted boiling water until al dente. Reserve ½ cup pasta water, then drain.
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In the same pot, heat olive oil. Add garlic and cook for about 2 minutes, until just golden.
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Stir in cream and lemon juice; season with salt and pepper. Simmer gently for 2 minutes.
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Add Parmesan, lemon zest, and the cooked pasta. Toss with tongs while drizzling in the reserved pasta water until the sauce coats the pasta.
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Turn off the heat, toss in basil and asparagus, and mix well.
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Serve immediately with extra Parmesan and basil.
Cooking Tip: Substitute any pasta shape your family loves — even penne or fusilli work perfectly!
Schnelle Zitronen-Basilikum-Linguine mit Spargel
Leicht, frisch und in 20 Minuten fertig – ein perfektes Pastagericht für Frühling und Sommer! Die Kombination aus Zitrone, Basilikum, Parmesan und grünem Spargel macht diese Pasta wunderbar aromatisch und cremig zugleich.
Zutaten (für 4–6 Portionen)
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500 g Linguine
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4 EL Olivenöl
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2 Knoblauchzehen, in Scheiben
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60 ml Sahne
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Saft von 1 großen Zitrone (nach Geschmack weniger)
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Salz & Pfeffer
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60 g frisch geriebener Parmesan, plus etwas extra
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2 TL Zitronenschale
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1 Bund gekochter grüner Spargel, halbiert
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6 EL frisches Basilikum, fein geschnitten
Zubereitung
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Linguine in Salzwasser al dente kochen, ½ Tasse Kochwasser auffangen und Nudeln abgießen.
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Öl im Topf erhitzen, Knoblauch goldbraun anbraten.
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Sahne und Zitronensaft einrühren, mit Salz und Pfeffer würzen, 2 Min köcheln.
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Parmesan, Zitronenschale und Nudeln hinzufügen. Mit dem Kochwasser vermengen, bis die Sauce cremig ist.
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Basilikum und Spargel untermischen, kurz ziehen lassen.
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In Schalen servieren, mit Parmesan und frischem Basilikum bestreuen.
Tipp:
Auch mit Tagliatelle oder Penne köstlich – für Kinder einfach ihre Lieblingsnudeln nehmen!

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