Christmas Finger Food Collection | Easy Party Bites & Festive Appetizers (Nigella Lawson Recipes) | Einfache Festliche Fingerfood – Glasierte Würstchen, Pflaumen im Speck & Festliche Partyhäppchen
CHRISTMAS FINGER FOOD COLLECTION
The holiday season calls for food that’s joyful, unfussy, and perfect for sharing — and this Christmas Finger Food Collection delivers exactly that. These festive bites bring together flavors from British, North American, and classic European holiday traditions, offering something for every palate.
From sticky-sweet Cranberry & Soy Glazed Sausages to retro-inspired Drunken Devils on Horsebacks, each recipe is simple to prepare yet packed with holiday flair. To round out your party table, two delicious and convenient spreads — a Ham Sandwich Filling and a bright, herb-packed Tuna Sandwich Filling — offer effortless options that can be made ahead.
Whether you’re hosting a cozy family gathering, a Christmas Eve buffet, or a festive potluck with friends, these small bites will keep everyone reaching for more. Quick, reliable, and beautifully festive — this is Christmas entertaining made easy.
Cranberry & Soy Glazed Sausages
Inspired by classic British & North American party food
Makes: 50 cocktail sausages
Ingredients:
-
½ cup (125 ml) cranberry sauce or relish
-
¼ cup (60 ml) Thai sweet chili sauce
-
¼ cup (60 ml) soy sauce
-
1 tbsp brown sugar
-
Juice of 1 clementine or satsuma
-
Juice of 1 lime
-
50 cocktail sausages
Instructions:
-
Preheat oven to 400°F / 200°C.
-
Place sausages in a foil-lined baking dish.
-
Mix cranberry, chili, soy sauce, sugar, and citrus juices.
-
Pour over sausages and toss to coat.
-
Bake 30 minutes, turning once after 20 minutes, until sticky and caramelized.
Make Ahead:
Mix sausages and glaze in a zip-top bag and refrigerate up to 1 day.
Freeze: up to 3 months; thaw overnight before baking.
Drunken Devils on Horsebacks
Prunes wrapped in bacon — a classic canapé since the 1890s
Makes: 24–25 pieces
Ingredients:
-
24 pitted prunes
-
3 tbsp (50 ml) Armagnac or Cognac (optional)
-
12 slices bacon or 24 slices pancetta
Instructions:
-
Soak prunes overnight in Armagnac (optional).
-
Preheat oven to 400°F / 200°C.
-
Halve the bacon slices. Wrap each prune and secure with a toothpick.
-
Place on a lined baking tray and bake 10–15 minutes, until crisp.
-
Cool briefly before serving.
Make Ahead:
Soak prunes 2 days ahead; wrap bacon 1 day ahead; refrigerate.
Bring to room temperature for 20 minutes before baking.
Ham Sandwich Filling
Ingredients:
-
1 ½ cups finely chopped cooked ham
-
⅓ cup mayonnaise
-
2 tsp mustard
-
½ tsp Worcestershire sauce
-
¼ tsp Tabasco
-
Finely chopped pickles
-
Finely chopped sweet onions
-
Salt & pepper
-
Chives, chopped
Instructions:
Mix all ingredients and chill 1 hour.
Serve on sandwich bread, pumpernickel, or croissants.
Tuna Sandwich Filling
Ingredients:
-
1 can/jar tuna in olive oil
-
6 cocktail tomatoes, seeded & finely chopped
-
6 olives, finely chopped
-
Juice of ½ lemon
-
1 shallot, finely chopped
-
Basil and parsley, chopped
-
Salt & pepper
Instructions:
Mix ingredients with a little of the tuna oil.
Chill 1 hour before serving.
Best served on ciabatta or French bread to avoid soggy slices.
Festliche HÄPPCHEN
Cranberry-Sojasauce Glasierte Würstchen
Für: 50 Cocktailwürstchen
Zutaten:
-
125 ml Cranberrygelee
-
60 ml süße Thai-Chilisauce
-
60 ml Sojasauce
-
1 EL brauner Zucker
-
Saft 1 Clementine oder Satsuma
-
Saft 1 Limette
-
50 Cocktailwürstchen
Zubereitung:
-
Backofen auf 200°C vorheizen.
-
Würstchen in eine mit Folie ausgelegte Form legen.
-
Saucen, Zucker und Säfte verrühren.
-
Über die Würstchen geben und gut mischen.
-
30 Minuten backen, nach 20 Minuten wenden, bis sie klebrig und karamellisiert sind.
Vorbereiten:
Bis zu 1 Tag vorher in einem Beutel marinieren.
Einfrieren: bis zu 3 Monate.
Betrunkene Häppchen im Speckmantel (Pflaumen in Speck)
Ergibt: 24–25 Stück
Zutaten:
-
24 entsteinte Trockenpflaumen
-
50 ml Armagnac oder Cognac (optional)
-
12 Streifen Bacon oder 24 Scheiben Pancetta
Zubereitung:
-
Pflaumen über Nacht in Armagnac einweichen (optional).
-
Backofen auf 200°C vorheizen.
-
Bacon halbieren, jede Pflaume einwickeln, mit Zahnstocher fixieren.
-
10–15 Minuten backen, bis der Speck knusprig ist.
-
Kurz abkühlen lassen und servieren.
Schinken-Sandwich-Füllung
Zutaten:
-
1 ½ Tassen fein gehackter Kochschinken
-
⅓ Tasse Mayonnaise
-
2 TL Senf
-
½ TL Worcestershire Sauce
-
¼ TL Tabasco
-
Gehackte Gewürzgurken
-
Gehackte eingelegte Zwiebeln
-
Salz & Pfeffer
-
Fein gehackter Schnittlauch
Zubereitung:
Alles gut mischen, 1 Stunde ziehen lassen.
Als Sandwich oder auf Pumpernickel servieren.
Thunfisch-Sandwich-Füllung
Zutaten:
-
1 Dose/Glas Thunfisch in Olivenöl
-
6 Cocktailtomaten, entkernt & fein gehackt
-
6 Oliven, fein gehackt
-
Saft von ½ Zitrone
-
1 Schalotte, fein gehackt
-
Basilikum & Petersilie
-
Salz & Pfeffer
Zubereitung:
Alles mit etwas Thunfischöl mischen.
1 Stunde ziehen lassen.
Am besten auf Ciabatta oder Baguette servieren.
Sieht nach einem sehr gemütlichen und schönen Abend aus. Ich wünsche frohe Weihnachten!
ReplyDeleteSchöne mit dem Fingerfood zum Geschenkeauspacken.
ReplyDeleteDir auch schöne Weihnachten.
Du bist nicht die einzige, der am 24. etwas angebrannt ist... bei mir war es die Tomatensuppe *g*.
ReplyDeleteIch wünsche dir auch frohe Weihnachten und ein paar tolle Festtage :-) .
Frohes Fest Nata!! DAnke es war so gemütlich das ich die Suppe verbrannt habe -lach
ReplyDeleteMipi - fröhliche Weihnachten... ja so kleine Happen passen gut zu Sekt, Musik und Geschenke...
Milli - danke Dir auch alles Liebe ... da bin ich aber froh das ich nicht die Einzige war der die Suppe geschmort ist -lach
Mmh, sowas hätte ich auch gerne gegessen :-) Das war bestimmt sehr gemütlich... Wünsche dir noch einen wunderschönen 2. Feiertag. Alles Liebe Isi
ReplyDeleteDanke Isi.... ich bin gespannt wie s Bei Euch so war!
ReplyDeleteGruss von deinem D. :)
ReplyDelete