French Canadian Creton Pork Paté and Homemade Flax Seed Crackers


A traditional Quebec Creton recipe from my Canadian family – a rich, gently spiced pork spread served cold on crackers or toast. Best made a few days ahead for full flavor. Its a family favorite for Christmas.

French Canadian Creton Pork Paté


  • Pork Paté – Quebec Creton (Franco-Canadian Family Recipe)


    A traditional Quebec Creton recipe from my Canadian family – a rich, gently spiced pork spread served cold on crackers or toast. Best made a few days ahead for full flavor. Its a family favorite for Christmas.


    Introduction

    Hello friends,

    Another Franco-Canadian treat from my family collection – Creton, a rustic pork meat appetizer from Quebec. It’s similar to a coarse pâté or rillette, rich with gentle spices and a creamy texture.

    This recipe, originally inspired by Martin Picard, is best made a few days ahead so the flavors can develop. We love serving it on homemade crackers or thick slices of country bread.

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    Quebec Creton (Pork Paté)

    Serves: About 10–12 portions
    Prep Time: 25 minutes
    Cook Time: 1 hour 15 minutes
    Resting Time: Overnight
    Total Time: About 1 day


    Ingredients

    For the Melting (rendered fat)

  • 400 g (about 7/8 lb or 1 ¾ cups diced) pork fatback

  • 100 ml (⅜ cup) water

For the Creton

  • 1 cup (250 ml) chopped onions

  • 1 tablespoon (10 g) chopped garlic

  • 1 tablespoon (20 g) unsalted butter

  • 1 ¾ lb (750 g) ground pork

  • 1 cup (70 g) breadcrumbs

  • 1 cup (250 ml) rendered fat from the melting

  • 1 ¼ cups (325 ml) milk

  • 1 tablespoon (6 g) ground clove

  • 1 tablespoon (7.5 g) ground cinnamon

  • 1 tablespoon (5 g) black pepper

  • 1 tablespoon (3 g) summer savory

  • 2 pinches nutmeg

  • Salt and pepper to taste


Preparation

1. Make the Melting

  1. Cut fatback into ¾-inch (2 cm) cubes and place in a saucepan with water.

  2. Bring to a boil, reduce heat, and simmer gently for 45 minutes.

  3. Strain, reserving about 1 cup (250 ml) of liquid fat (lard) and the small cooked bits of meat.

  4. Set both aside for the creton mixture.

2. Make the Creton

  1. In a heavy saucepan, sauté onions and garlic in butter until soft.

  2. Add the ground pork and all spices. Cook, stirring, until the meat is just browned.

  3. Add breadcrumbs, rendered fat, milk, and the reserved cooked bits from the melting.

  4. Simmer gently for 15–20 minutes, stirring often, until most liquid is absorbed.

  5. Drain through a sieve, reserving the cooking liquid.

  6. Pulse the meat mixture briefly in a food processor for a coarse texture.
    If too dry, add a little of the reserved liquid.

  7. Taste and adjust seasoning generously with salt and pepper.

  8. Line a small terrine or loaf pan with plastic wrap. Pack the creton mixture firmly inside.

  9. Cover and refrigerate overnight to set.


Serving and Storage

  • To Serve: Spread cold on crackers, baguette, or toast.

  • Make Ahead: Best prepared 2–3 days before serving.

  • Storage: Keeps 5–7 days in the refrigerator.

  • Freezing: May be frozen for up to 3 months; thaw in the refrigerator.

Serve with homemade crackers (see Flax Seed Cracker Recipe).


  • French Canadian Creton Pork Paté


  • Kanadischer Paté – Quebec Creton (Familienrezept)


    Traditionelles Familienrezept aus Quebec: würziger Schweineaufstrich, sanft mit Nelke, Zimt und Muskat gewürzt. Am besten einige Tage vorher zubereiten und kalt auf Brot servieren. Gerne zu Weihnachten.


    Einleitung

    Hallo Freunde,

    Ein weiteres frankokanadisches Lieblingsrezept aus meiner Familie – Creton, ein herzhafter Schweineaufstrich aus Quebec. Er erinnert an eine rustikale Pastete oder Rillette, wird kalt serviert und schmeckt wunderbar auf knusprigem Brot oder Crackern.

    Dieses Rezept, inspiriert von Martin Picard, entfaltet sein volles Aroma, wenn es zwei bis drei Tage im Kühlschrank durchzieht.


    Zutaten (für 10–12 Portionen)

    Für das Auslassen (Schweinefett)

  • 400 g Rückenspeck, in 2 cm Würfel geschnitten

  • 100 ml Wasser

Für den Creton

  • 250 ml Zwiebeln, fein gehackt

  • 1 EL Knoblauch, gehackt

  • 20 g Butter

  • 750 g Schweinehackfleisch

  • 70 g Semmelbrösel

  • 250 ml ausgelassenes Schweinefett

  • 325 ml Milch

  • 1 EL gemahlene Nelken

  • 1 EL Zimt

  • 1 EL schwarzer Pfeffer

  • 1 EL Bohnenkraut

  • 2 Prisen Muskatnuss

  • Salz und Pfeffer nach Geschmack


Zubereitung

  1. Schweinefett auslassen: Speckwürfel mit Wasser in einem Topf aufkochen und bei niedriger Hitze 45 Minuten köcheln lassen. Abseihen, Fett (ca. 250 ml) und Fleischreste aufbewahren.

  2. Creton zubereiten:

    • Zwiebeln und Knoblauch in Butter anschwitzen.

    • Schweinehack und Gewürze zugeben und anbraten, bis das Fleisch leicht gebräunt ist.

    • Semmelbrösel, ausgelassenes Fett, Milch und die Fleischstücke aus dem Fettansatz hinzufügen.

    • 15–20 Minuten leise köcheln, bis die Flüssigkeit aufgesogen ist.

    • Durch ein Sieb abgießen, Kochflüssigkeit auffangen.

    • Fleischmasse kurz im Mixer zerkleinern (nicht zu fein). Bei Bedarf etwas Kochflüssigkeit zugeben.

    • Mit Salz und Pfeffer abschmecken.

    • Eine kleine Terrinenform mit Frischhaltefolie auslegen, Masse einfüllen und festdrücken.

    • Abgedeckt über Nacht im Kühlschrank fest werden lassen.


Serviervorschlag und Aufbewahrung

  • Servieren: Kalt auf Crackern oder Baguette.

  • Vorbereiten: 2–3 Tage im Voraus zubereiten.

  • Haltbarkeit: Im Kühlschrank 5–7 Tage.

  • Einfrieren: Bis zu 3 Monate, langsam im Kühlschrank auftauen.

Dazu passen selbstgemachte Leinsamen-Cracker (siehe separates Rezept).


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