Warm Rosemary Toasted Nuts – Easy Party Snack with Mixed Nuts (Nigella Inspired) | Lauwarme Rosmarin-Nüsse – Schneller Partysnack aus gemischten Nüssen (Nigella Rezept)


Warm Rosemary Toasted Nuts

A beautifully aromatic, slightly sweet, lightly spicy nut mix inspired by Nigella Lawson’s famous Bar Nuts. These warm rosemary nuts are perfect for an aperitivo, cheese board, cocktail hour, or to bring to a dinner party. They take minutes to prepare and always disappear fast.

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Ingredients 

  • 2 cups mixed unsalted nuts
    (pecans, walnuts, cashews, almonds, hazelnuts)

  • 2 Tbsp fresh rosemary, finely chopped
    No fresh rosemary? Use 2 tsp dried thyme instead.

  • ½ tsp cayenne pepper

  • 3 Tbsp brown sugar

  • 1 Tbsp white sugar

  • 2 tsp kosher salt

  • ⅛ tsp white pepper (or black pepper)

  • ¼ cup unsalted butter, melted


Instructions

1. Toast the Nuts

  • Preheat oven to 375°F (190°C).

  • Spread nuts on a baking sheet.

  • Toast for 10 minutes, or until lightly golden and fragrant.

2. Make the Rosemary Butter

In a large saucepan over medium heat:

  • Add rosemary (or thyme), cayenne, brown sugar, sugar, salt, white pepper, and melted butter.

  • Stir for 1 minute until fragrant.

3. Coat the Nuts

  • Add the warm toasted nuts to the saucepan.

  • Stir for 2–3 minutes, coating them evenly until glossy.

4. Serve

Best served warm, but they’re delicious at room temperature too.


Storage

  • Store cooled nuts in an airtight tin or jar.

  • Keeps up to 2 weeks at room temperature.

  • Rewarm in the oven for 5 minutes at 300°F (150°C).
    Do not microwave—they’ll turn sticky.


Make Ahead

  • Prepare the nuts up to 3 days ahead.

  • Rewarm briefly before serving to revive the aroma.

  • Great as a host gift in small jars.


Variations

1. Sweet–Salty Version

Add 1 tsp maple syrup + ½ tsp smoked paprika.

2. Mediterranean

Add 1 tsp dried oregano + lemon zest.

3. Spicy Bar Nuts

Increase cayenne to 1 tsp + add 1 tsp chili flakes.

4. Festive Holiday Nuts

Add ½ tsp cinnamon + pinch of nutmeg + orange zest.

5. Herby Mix

Replace rosemary with:
• sage · thyme · marjoram · herbs de Provence



Lauwarme Rosmarin-Nüsse 

Ein unglaublich aromatischer, leicht süßer und angenehm würziger Snack – inspiriert von Nigellas legendären Bar Nuts. Perfekt zu Wein, Bier, Cocktails oder als kleiner Häppchen-Snack für Gäste.


Zutaten

  • 200 g gemischte ungesalzene Nüsse

  • 1 EL frischer Rosmarin, fein gehackt
    (keine getrockneten Nadeln – ersatzweise 2 TL getrockneter Thymian)

  • 1 Prise Cayennepfeffer

  • 2 EL brauner Zucker

  • 1 EL Zucker

  • 1 TL Meersalz oder Fleur de Sel

  • 1 Prise weißer Pfeffer

  • 50 g Butter, geschmolzen


Zubereitung

  1. Ofen vorheizen auf 170°C.

  2. Nüsse auf ein Backblech geben und 10 Minuten goldbraun rösten.

  3. In einer Schüssel Butter, Rosmarin, Zucker, Salz, Pfeffer und Cayenne mischen.

  4. Die warmen Nüsse hineingeben und gut vermengen.

  5. Lauwarm servieren – so schmecken sie am besten.


Aufbewahrung

  • In einer Blechdose oder Glas luftdicht aufbewahren.

  • Bis zu 2 Wochen haltbar.

  • Zum Aufwärmen kurz in den Ofen – nicht in die Mikrowelle.


Varianten

  • Scharf: Mehr Cayenne + Chili-Flocken

  • Kräuter: Thymian + Oregano

  • Süß: Honig + Zimt

  • Mediterran: Zitronenabrieb + Kräuter der Provence

Comments

  1. Oh wie klasse!
    Ich hab vor einer Weile auch ein Rezept für Knabbernüsse gebloggt - mittlerweile ein ganz fester Standard bei uns, ich liebe die heiß und innig

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  2. Hi Steph!

    meine kanadische Oma hat immer diverse Snacks für Ihre Parties gemacht - daher meine tiefe Liebe dahingehend - ichhabe davon viele Variationen die ich sicherlich noch blogge. Ich muss mir unbedingt Deine Knabbernüsse anschauen.. Ich mag die auch mit Honig oder mit Kruste... lecker... LG alissa

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  3. Mmh das liebe ich. Vielen Dank, das merke ich mir...

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