Winter Minestrone with Kale & Kidney Beans | Winter-Minestrone mit Grünkohl & Kidneybohnen
A hearty Winter Minestrone made with kale, kidney beans, potatoes, leeks, carrots, parsnips, cabbage, and tomatoes. Rich, comforting, and full of vegetables—perfect for cold weather meals.
Winter Minestrone with Kale & Kidney Beans
A hearty, warming vegetable soup filled with winter produce, beans, and a rich tomato broth. Perfect for cold days.
Ingredients (Serves 6–8)
Vegetables
-
1 large onion, diced
-
2 carrots, peeled & chopped
-
2 celery stalks, chopped
-
1 large leek, cleaned & sliced
-
2 potatoes, peeled & cubed
-
1 parsnip, peeled & cubed
-
1–2 cups shredded green cabbage
-
1–2 cups chopped kale (ribs removed)
Other Ingredients
-
3 cloves garlic, minced
-
1 can (14–15 oz) kidney beans, drained & rinsed
-
1 can (14–15 oz) diced tomatoes
-
6 cups vegetable broth (or chicken broth)
-
2 tbsp olive oil
-
1 tsp dried thyme
-
1 tsp dried oregano
-
1 bay leaf
-
Salt & black pepper to taste
-
Optional: grated Parmesan for serving
Instructions
-
Sauté vegetables
Heat olive oil in a large soup pot over medium heat. Add onion, carrots, celery, and leek. Cook 8–10 minutes until softened. -
Add garlic & herbs
Stir in garlic, thyme, and oregano. Cook 1 minute. -
Add root vegetables & cabbage
Add potatoes, parsnip, and cabbage. Stir to combine. -
Add tomatoes & broth
Add canned tomatoes (with juices), broth, and bay leaf. Bring to a boil, then reduce heat and simmer 20 minutes. -
Add beans & kale
Stir in kidney beans and kale. Simmer another 10–15 minutes, until vegetables are tender. -
Season & serve
Season with salt and pepper. Serve hot with optional Parmesan and crusty bread.
Notes
-
Add small pasta in the last 10 minutes for a classic minestrone.
-
Use cannellini beans instead of kidney beans if preferred.
-
Add chili flakes for gentle heat.
Winter-Minestrone mit Grünkohl & Kidneybohnen
Ein kräftiger, wärmender Gemüseeintopf mit winterlichem Gemüse, Bohnen und aromatischer Tomatenbrühe. Ideal für kalte Tage.
Zutaten (für 6–8 Portionen)
Gemüse
-
1 große Zwiebel, gewürfelt
-
2 Karotten, geschält & gewürfelt
-
2 Stangen Sellerie, gewürfelt
-
1 große Lauchstange, in Ringe geschnitten
-
2 Kartoffeln, geschält & gewürfelt
-
1 Pastinake, geschält & gewürfelt
-
1–2 Tassen Weißkohl, fein geschnitten
-
1–2 Tassen Grünkohl, gehackt (Strünke entfernt)
Weitere Zutaten
-
3 Knoblauchzehen, gehackt
-
1 Dose (400 g) Kidneybohnen, abgespült & abgetropft
-
1 Dose (400 g) stückige Tomaten
-
1,5 Liter Gemüsebrühe (oder Hühnerbrühe)
-
2 EL Olivenöl
-
1 TL Thymian
-
1 TL Oregano
-
1 Lorbeerblatt
-
Salz & Pfeffer
-
Optional: frisch geriebener Parmesan zum Servieren
Zubereitung
-
Gemüse anschwitzen
Olivenöl in einem großen Topf erhitzen. Zwiebel, Karotten, Sellerie und Lauch hinzufügen und 8–10 Minuten weich dünsten. -
Knoblauch & Gewürze hinzufügen
Knoblauch, Thymian und Oregano zugeben und 1 Minute anrösten. -
Wurzelgemüse & Kohl zugeben
Kartoffeln, Pastinake und Weißkohl einrühren. -
Tomaten & Brühe hinzufügen
Tomaten (mit Saft), Brühe und Lorbeerblatt zugeben.
Aufkochen, dann 20 Minuten sanft köcheln lassen. -
Bohnen & Grünkohl einrühren
Kidneybohnen und Grünkohl zugeben und weitere 10–15 Minuten köcheln lassen, bis das Gemüse weich ist. -
Abschmecken & servieren
Mit Salz und Pfeffer würzen.
Heiß servieren, optional mit Parmesan und Brot.

Comments
Post a Comment