Winter Minestrone with Kale & Kidney Beans | Winter-Minestrone mit Grünkohl & Kidneybohnen

 

 A hearty Winter Minestrone made with kale, kidney beans, potatoes, leeks, carrots, parsnips, cabbage, and tomatoes. Rich, comforting, and full of vegetables—perfect for cold weather meals.

 

winter minestrone soup with kale kidney beans potatoes vegetables in bowl

Winter Minestrone with Kale & Kidney Beans

A hearty, warming vegetable soup filled with winter produce, beans, and a rich tomato broth. Perfect for cold days.


Ingredients (Serves 6–8)

Vegetables

  • 1 large onion, diced

  • 2 carrots, peeled & chopped

  • 2 celery stalks, chopped

  • 1 large leek, cleaned & sliced

  • 2 potatoes, peeled & cubed

  • 1 parsnip, peeled & cubed

  • 1–2 cups shredded green cabbage

  • 1–2 cups chopped kale (ribs removed)

Other Ingredients

  • 3 cloves garlic, minced

  • 1 can (14–15 oz) kidney beans, drained & rinsed

  • 1 can (14–15 oz) diced tomatoes

  • 6 cups vegetable broth (or chicken broth)

  • 2 tbsp olive oil

  • 1 tsp dried thyme

  • 1 tsp dried oregano

  • 1 bay leaf

  • Salt & black pepper to taste

  • Optional: grated Parmesan for serving


Instructions

  1. Sauté vegetables
    Heat olive oil in a large soup pot over medium heat. Add onion, carrots, celery, and leek. Cook 8–10 minutes until softened.

  2. Add garlic & herbs
    Stir in garlic, thyme, and oregano. Cook 1 minute.

  3. Add root vegetables & cabbage
    Add potatoes, parsnip, and cabbage. Stir to combine.

  4. Add tomatoes & broth
    Add canned tomatoes (with juices), broth, and bay leaf. Bring to a boil, then reduce heat and simmer 20 minutes.

  5. Add beans & kale
    Stir in kidney beans and kale. Simmer another 10–15 minutes, until vegetables are tender.

  6. Season & serve
    Season with salt and pepper. Serve hot with optional Parmesan and crusty bread.


 Notes

  • Add small pasta in the last 10 minutes for a classic minestrone.

  • Use cannellini beans instead of kidney beans if preferred.

  • Add chili flakes for gentle heat. 

    winter minestrone soup with kale kidney beans potatoes vegetables in bowl 

    Winter-Minestrone mit Grünkohl & Kidneybohnen

    Ein kräftiger, wärmender Gemüseeintopf mit winterlichem Gemüse, Bohnen und aromatischer Tomatenbrühe. Ideal für kalte Tage. 

     


     Zutaten (für 6–8 Portionen)

    Gemüse

  • 1 große Zwiebel, gewürfelt

  • 2 Karotten, geschält & gewürfelt

  • 2 Stangen Sellerie, gewürfelt

  • 1 große Lauchstange, in Ringe geschnitten

  • 2 Kartoffeln, geschält & gewürfelt

  • 1 Pastinake, geschält & gewürfelt

  • 1–2 Tassen Weißkohl, fein geschnitten

  • 1–2 Tassen Grünkohl, gehackt (Strünke entfernt)

Weitere Zutaten

  • 3 Knoblauchzehen, gehackt

  • 1 Dose (400 g) Kidneybohnen, abgespült & abgetropft

  • 1 Dose (400 g) stückige Tomaten

  • 1,5 Liter Gemüsebrühe (oder Hühnerbrühe)

  • 2 EL Olivenöl

  • 1 TL Thymian

  • 1 TL Oregano

  • 1 Lorbeerblatt

  • Salz & Pfeffer

  • Optional: frisch geriebener Parmesan zum Servieren


Zubereitung

  1. Gemüse anschwitzen
    Olivenöl in einem großen Topf erhitzen. Zwiebel, Karotten, Sellerie und Lauch hinzufügen und 8–10 Minuten weich dünsten.

  2. Knoblauch & Gewürze hinzufügen
    Knoblauch, Thymian und Oregano zugeben und 1 Minute anrösten.

  3. Wurzelgemüse & Kohl zugeben
    Kartoffeln, Pastinake und Weißkohl einrühren.

  4. Tomaten & Brühe hinzufügen
    Tomaten (mit Saft), Brühe und Lorbeerblatt zugeben.
    Aufkochen, dann 20 Minuten sanft köcheln lassen.

  5. Bohnen & Grünkohl einrühren
    Kidneybohnen und Grünkohl zugeben und weitere 10–15 Minuten köcheln lassen, bis das Gemüse weich ist.

  6. Abschmecken & servieren
    Mit Salz und Pfeffer würzen.
    Heiß servieren, optional mit Parmesan und Brot.


  •  

Comments