Lidia Bastianich–Style Meatballs and Spaghetti | Classic Italian Comfort Food | Lidia Bastianich Rezept: Saftige Fleischbällchen in Tomatensauce

Juicy, Parmesan-infused meatballs simmered in a rich tomato sauce and served over al dente spaghetti. An easy, authentic Lidia Bastianich–style recipe perfect for comforting family dinners.

 

Lidia Bastianich–Style Meatballs and Spaghetti

Lidia Bastianich–Style Meatballs and Spaghetti 

Learn to make tender, flavorful Lidia Bastianich–style meatballs simmered in rich tomato sauce and served with perfectly cooked spaghetti. A classic Italian comfort dish made with beef, pork, Parmesan, garlic, and fresh herbs — easy, authentic, and family-approved.
 
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Ingredients

For the meatballs: 

  • 1 lb (450 g) ground beef

  • ½ lb (225 g) ground pork

  • 2 eggs

  • 1 cup breadcrumbs

  • ½ cup grated Parmesan

  • 2–3 garlic cloves, minced

  • ¼ cup chopped parsley

  • Salt & pepper to taste

  • Olive oil for browning

For the sauce:

  • 2 tbsp olive oil

  • 1 small onion, finely chopped

  • 2–3 garlic cloves, sliced

  • 1 can (28 oz/800 g) crushed tomatoes

  • Salt & pepper

  • Fresh basil (optional)

For the pasta:

  • 1 lb (450 g) spaghetti

  • Salt for the pasta water


Instructions

  1. Make the meatballs:
    In a bowl, mix beef, pork, eggs, breadcrumbs, Parmesan, garlic, parsley, salt, and pepper. Shape into balls.

  2. Brown the meatballs:
    Heat olive oil in a large pan. Brown the meatballs on all sides, then set aside.

  3. Prepare the sauce:
    In the same pan, add more oil if needed. Sauté onion until soft, add garlic, then stir in crushed tomatoes. Season with salt, pepper, and basil.

  4. Simmer:
    Add the meatballs to the sauce. Cover and simmer for about 30 minutes, until cooked through and tender.

  5. Cook the spaghetti:
    Boil in salted water until al dente, then drain.

  6. Serve:
    Toss the spaghetti with some sauce and place meatballs on top. Sprinkle extra Parmesan.

 


Lidia Bastianich Rezept: Saftige Fleischbällchen in Tomatensauce

Zutaten

Für die Fleischbällchen:

  • 450 g Rinderhack

  • 225 g Schweinehack

  • 2 Eier

  • 1 Tasse Semmelbrösel

  • ½ Tasse geriebener Parmesan

  • 2–3 Knoblauchzehen, fein gehackt

  • ¼ Tasse gehackte Petersilie

  • Salz und Pfeffer

  • Olivenöl zum Anbraten

Für die Sauce:

  • 2 EL Olivenöl

  • 1 kleine Zwiebel, fein gewürfelt

  • 2–3 Knoblauchzehen, in Scheiben

  • 1 Dose (800 g) gehackte Tomaten

  • Salz & Pfeffer

  • Frisches Basilikum (optional)

Für die Pasta:

  • 450 g Spaghetti

  • Salz für das Kochwasser


Zubereitung

  1. Fleischbällchen formen:
    Rinderhack, Schweinehack, Eier, Semmelbrösel, Parmesan, Knoblauch, Petersilie, Salz und Pfeffer mischen und zu Bällchen formen.

  2. Anbraten:
    Olivenöl erhitzen und die Fleischbällchen rundherum anbraten. Herausnehmen.

  3. Sauce zubereiten:
    In derselben Pfanne Zwiebel anschwitzen, Knoblauch zugeben, dann die Tomaten einrühren. Mit Salz, Pfeffer und Basilikum würzen.

  4. Schmoren:
    Fleischbällchen in die Sauce legen, abdecken und ca. 30 Minuten köcheln lassen.

  5. Spaghetti kochen:
    In reichlich Salzwasser al dente kochen und abgießen.

  6. Servieren:
    Spaghetti mit etwas Sauce mischen, Fleischbällchen daraufgeben und mit Parmesan bestreuen.

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