Montego Bay Bars – Vintage Date Squares with Chocolate (Egg & Dairy Free) | Montego Bay Dattel Riegel
Montego Bay Date Bars
A 1972 Betty Crocker favorite – rich, chewy, and wonderfully nostalgic
This is a delightful twist on the traditional Date Squares — chocolate and dates combine into a comforting, perfectly sweet classic bar.
It’s egg- and lactose-free, freezes beautifully, and tastes even better the next day.
Yield: 16 bars
Prep Time: 15 min
Cook Time: 30 min
Total Time: 45 min
Ingredients
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1½ cups chopped dates
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2 tbsp white sugar
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¾ cup water
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½ square (about 15 g) unsweetened chocolate
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⅓ cup butter or margarine
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½ cup brown sugar
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¾ cup flour
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½ tsp salt
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¼ tsp baking soda
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¾ cup quick oats
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⅓ cup finely chopped nuts (pecans or walnuts)
Instructions
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Preheat oven to 400°F (190°C). Line or grease an 8x8 inch (20x20 cm) baking pan.
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Prepare filling: In a small saucepan, combine dates, white sugar, water, and chocolate.
Cook over low heat, stirring constantly for about 10 minutes, until thickened. Set aside to cool. -
Base & topping: Cream butter and brown sugar. Mix in flour, salt, baking soda, oats, and nuts until crumbly.
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Assemble: Press half the mixture into the pan. Spread with the date-chocolate filling.
Top with remaining crumble mixture, pressing lightly. -
Bake: 25–30 minutes, until golden brown. Cool completely, then cut into 2x1½ inch bars.
Make-Ahead & Storage
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Make-ahead: Prepare and freeze before baking (up to 2 months). Bake from frozen, adding 5–10 extra minutes.
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Storage: Keep in an airtight tin for up to 5 days.
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Freezing: Baked bars freeze beautifully; thaw at room temperature for 30 minutes before serving.
Variations
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Replace part of the dates with ½ cup dried apricots + ½ cup golden raisins.
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Use dark chocolate instead of unsweetened for a smoother flavor.
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Add a splash of rum or orange zest to the filling for a festive touch.
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Try vegan butter or coconut oil for a plant-based version.
Montego Bay Dattel Riegel
Ein amerikanischer Klassiker aus den 1970ern – süß, nussig und wunderbar aromatisch
Diese Bars sind typisch amerikanisch – weich, fruchtig und einfach zuzubereiten. Das Rezept stammt aus einem Betty-Crocker-Kochbuch aus dem Jahr 1972 und überzeugt durch die Kombination aus Datteln, Haferflocken und Schokolade.
Ein echtes Wohlfühlgebäck, das sich hervorragend einfrieren lässt.
Ergibt: ca. 16 Stück
Vorbereitungszeit: 15 Min
Backzeit: 25–30 Min
Gesamtzeit: 45 Min
Zutaten
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225 g entsteinte Datteln, gehackt
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2 EL Zucker
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175 ml Wasser
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50 g Zartbitterschokolade
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80 g Mehl
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½ TL Salz
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¼ TL Natron
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65 g Haferflocken (fein)
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100 g gehackte Nüsse (Walnüsse oder Pecannüsse)
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100 g brauner Zucker
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175 g Butter oder Margarine
Zubereitung
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Backofen auf 190 °C vorheizen. Eine quadratische Form (20x20 cm) mit Backpapier auslegen.
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Füllung: Datteln, Zucker, Wasser und Schokolade bei schwacher Hitze ca. 10 Min kochen, bis die Masse eindickt. Abkühlen lassen.
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Teig: Butter und braunen Zucker cremig rühren. Mehl, Salz, Natron, Haferflocken und Nüsse untermischen, bis ein krümeliger Teig entsteht.
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Schichten: Die Hälfte des Teigs in die Form drücken, Dattelmischung darauf verteilen, restliche Teigkrümel darüberstreuen.
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Backen: 25–30 Min goldbraun backen. Vollständig abkühlen lassen, dann in Quadrate schneiden.
Vorbereiten & Aufbewahren
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Vorbereiten: Teig und Füllung können 2 Tage vorher zubereitet und gekühlt werden.
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Aufbewahren: In einer luftdichten Dose 5 Tage haltbar.
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Einfrieren: Sowohl roh als auch gebacken bis zu 2 Monate einfrieren.
Varianten
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Mischung aus Datteln, Aprikosen und Rosinen für fruchtige Süße.
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Etwas Orangenschale oder Rum zur Füllung geben.
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Für Veganer mit pflanzlicher Margarine oder Kokosöl zubereiten.
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