Date Squares A Canadian classic — simple, cozy, and full of family memories | Kanadische Dattel-Schnitten Ein klassisches Familienrezept

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Date Squares

A Canadian classic — simple, cozy, and full of family memories

These Date Squares are my mom’s — or at least, they come very close to hers. She never used a recipe; she just made them by feel. And honestly, no one makes them quite like she does.

I can’t remember when I first had them — probably sometime during school — but I do remember how much I loved them. My son started eating them when he wasn’t even two years old, and he adored them! He’d get this big smile and happy face every time.

Just like me as a kid, he loved the little turnovers my mom made from leftover pie dough — filled with homemade jam and covered with almond glaze and sprinkles. We both always liked those better than the pie itself!

Enjoy,
Alissa


Date Squares

Ingredients

  • 1½ cups all-purpose flour

  • ½ teaspoon baking soda

  • 1½ cups rolled oats

  • 1½ cups brown sugar

  • 1 cup butter

Filling

  • 1 pound (450 g) pitted dates, chopped

  • ¾ cup hot water

  • ¼ cup sugar

  • 1 pinch of salt

  • 1 teaspoon vanilla extract


Instructions

  1. Preheat oven to 350°F (175°C) and lightly grease a 9-inch square baking pan.

  2. Prepare the filling:
    In a saucepan, combine the dates, hot water, sugar, and salt.
    Cook over medium heat until the dates are soft and the liquid is absorbed.
    Stir in vanilla and let cool.

  3. Prepare the base and topping:
    In a bowl, mix flour and baking soda, then add oats and brown sugar.
    Cut in the butter using a fork or pastry cutter until crumbly.

  4. Assemble:
    Press half the oat mixture evenly into the bottom of the prepared pan.
    Spread the cooled date filling over it.
    Top with the remaining oat mixture — press lightly but don’t pack it too tight.

  5. Bake for 20–25 minutes, or until golden brown.
    Cool completely before cutting into squares.

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    Kanadische Dattel-Schnitten

    Ein klassisches Familienrezept – süß, fruchtig und voller Kindheitserinnerungen

    Diese Dattelschnitten sind nach dem Rezept meiner Mutter – oder zumindest so ähnlich, denn sie hat nie ein Rezept aufgeschrieben. Sie hat einfach gebacken, und es hat immer perfekt geschmeckt.

    Ich erinnere mich nicht genau, wann ich sie das erste Mal gegessen habe – wahrscheinlich in der Schulzeit – aber ich habe sie geliebt. Mein Sohn bekam sie, als er noch ganz klein war, und er war begeistert – das war für ihn wie pure Freude!

    Genauso wie ich als Kind liebte er die kleinen Teigtaschen, die meine Mutter aus übrigem Kuchenteig machte, gefüllt mit selbstgemachter Marmelade und überzogen mit Mandelglasur und bunten Streuseln. Für uns beide waren sie besser als jeder Kuchen!

    Viel Spaß beim Nachbacken,
    Alissa


    Dattelschnitten (Date Squares)

    Zutaten

  6. 200 g Mehl

  7. ½ TL Natron

  8. 130 g Haferflocken (zarte)

  9. 300 g brauner Zucker

  10. 230 g Butter

Für die Füllung

  • 450 g entsteinte Datteln, grob gehackt

  • 180 ml heißes Wasser

  • 50 g Zucker

  • 1 Prise Salz

  • 1 TL Vanilleextrakt


Zubereitung

  1. Backofen auf 175°C vorheizen und eine quadratische Form (ca. 23 x 23 cm) einfetten.

  2. Füllung zubereiten:
    Datteln, heißes Wasser, Zucker und Salz in einen Topf geben.
    Unter Rühren bei mittlerer Hitze köcheln, bis die Datteln weich sind und das Wasser aufgesogen ist.
    Vanille hinzufügen und abkühlen lassen.

  3. Teig zubereiten:
    Mehl mit Natron mischen, Haferflocken und braunen Zucker zufügen.
    Butter in Stücken dazugeben und mit einer Gabel oder den Fingern zu Streuseln verarbeiten.

  4. Schichten:
    Die Hälfte der Streuselmasse in die Form drücken.
    Die abgekühlte Dattelfüllung gleichmäßig darüberstreichen.
    Den Rest der Streusel locker darüber verteilen und leicht andrücken.

  5. Backen:
    20–25 Minuten goldbraun backen.
    Vollständig auskühlen lassen und in Quadrate schneiden.

  1.  

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