No-Bake Atholl Brose Cheesecake – Scottish Whisky, Honey & Oat Dessert Inspired by the Hebridean Baker | No-Bake Atholl Brose Käsekuchen – Schottischer Whisky-Käsekuchen mit Honig & Hafer nach Hebridean Baker
Atholl Brose Cheesecake (Inspired by The Hebridean Baker)
This Atholl Brose Cheesecake is a whisky lover’s dream. The recipe comes from one of my favorite Scottish cookbook authors, the Hebridean Baker. His books are a joy to read and full of traditional Scottish, Hebridean, and Nordic-inspired recipes.
For this cheesecake I used handmade cream cheese and fresh heavy cream from a local dairy farm — the result was incredibly silky with the classic honey-whisky notes of Atholl Brose.
Atholl Brose
1 cup whisky
2 1/2 oz rolled oats
3 tsp honey
2 tbsp + 2 tsp double cream
Base
3 1/2 oz butter
9 oz digestive biscuits, crushed
Filling
1 lb 5 oz cream cheese
2 tbsp + 1 tsp Atholl Brose
3 1/2 oz icing sugar
1 1/4 cups double cream
3 1/2 oz dark chocolate, grated
How to Make the Atholl Brose
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Pour whisky over the oats and cover with a clean cloth. Rest 24 hours.
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Strain through muslin or a clean towel, squeezing out all liquid. Discard oats.
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Warm the honey briefly and whisk it into the infused whisky.
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Add the double cream, whisk again, and refrigerate at least 4 hours.
How to Make the Cheesecake
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Melt the butter, stir in the crushed biscuits, and press into a lined 18 cm / 7-inch springform tin. Chill 1 hour.
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Lightly whip the cream cheese, then mix in Atholl Brose and icing sugar.
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Whip the double cream to soft peaks and fold it in with the grated chocolate.
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Spread the filling evenly on the chilled base and refrigerate at least 2 hours before serving.
Serve with a small dram of Atholl Brose.
Double Cream Substitute
If double cream is not available:
Mix 1 cup heavy cream + 1 tbsp buttermilk in a jar. Shake 1 minute and leave at room temperature for 12 hours to thicken.
Alternatively, use heavy cream directly.
Atholl Brose Käsekuchen (nach dem Hebridean Baker)
Dieser Atholl-Brose-Käsekuchen ist ein wunderbar aromatisches Dessert für alle Whisky-Freunde. Das Rezept stammt aus einem meiner liebsten schottischen Kochbücher, dem Hebridean Baker. Seine Bücher vereinen traditionelle schottische, hebridische und skandinavische Einflüsse.
Für meine Version habe ich handgemachten Frischkäse und frische Sahne vom Milchhof verwendet – das Ergebnis war besonders cremig, leicht honigsüß und fein nach Whisky duftend.
Atholl Brose
240 ml Whisky
70 g Haferflocken
3 TL Honig
2 EL + 2 TL Doppelrahm
Boden
100 g Butter
250 g Digestive-Kekse, zerkrümelt
Füllung
600 g Frischkäse
2 EL + 1 TL Atholl Brose
100 g Puderzucker
300 ml Doppelrahm
100 g Zartbitterschokolade, gerieben
Atholl Brose zubereiten
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Whisky über die Haferflocken gießen und 24 Stunden abgedeckt ziehen lassen.
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Durch Mulltuch oder ein sauberes Küchentuch auspressen und Hafer entsorgen.
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Honig kurz erwärmen und mit dem Whisky verrühren.
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Doppelrahm einrühren und mindestens 4 Stunden kühlen.
Käsekuchen zubereiten
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Butter schmelzen, Keksbrösel unterrühren und in eine 18-cm-Springform drücken. 1 Stunde kühlen.
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Frischkäse cremig rühren, Atholl Brose und Puderzucker einarbeiten.
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Sahne halbsteif schlagen, mit Schokolade unterheben und auf den Boden streichen.
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Mindestens 2 Stunden kaltstellen und mit einem kleinen Glas Atholl Brose servieren.
Ersatz für Double Cream
Wenn nicht erhältlich:
240 ml Schlagsahne + 1 EL Buttermilch in einem Glas kräftig schütteln und 12 Stunden bei Raumtemperatur stehen lassen, bis die Sahne eindickt.
Alternativ normale Schlagsahne verwenden.
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