German Apple Rhum Raisin Cake | Gedeckter Apfelkuchen mit Rum-Rosinen | A traditional German apple cake – buttery, tender, and full of flavor
German Apple Rhum Raisin Cake | Gedeckter Apfelkuchen mit Rum-Rosinen
A traditional German apple cake – buttery, tender, and full of flavor
Hi Friends,
I finally got this wonderful apple cake recipe from my favorite co-worker, who has also become a dear friend over the years. It’s a classic German-style covered apple cake – rich, soft, buttery, and full of warm flavor.
A few important notes from me:
– Stick to real butter – it truly makes a difference. The dough won’t turn out right with margarine.
– Use tart baking apples for the best flavor.
– The filling can be flavored with rum, whiskey, apple cider, or even apple juice – depending on who you’re baking for!
This cake tastes incredible slightly warm with a scoop of vanilla ice cream or a dollop of whipped cream. It also freezes beautifully if you want to make it ahead.
Enjoy,
🍎 Alissa
German Apple Rhum Raisin Cake
Prep time: 25 min
Cook time: 40 min
Total time: 1 hr 5 min
Servings: 10–12
Dough
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2⅓ cups all-purpose flour
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2 tablespoons baking powder
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1 egg
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1 teaspoon vanilla
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1 cup icing sugar (powdered sugar)
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⅔ cup butter
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Dash of salt
Filling
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8 baking apples, peeled, cored, cubed
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1 cup sugar
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½ cup raisins (golden preferred)
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¼ cup chopped almonds
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1 teaspoon cinnamon
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2 tablespoons rum, whiskey, apple cider, or apple juice
Instructions
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Prepare the dough:
Knead together all dough ingredients into a smooth dough. Wrap and refrigerate for 30 minutes. -
Preheat oven:
To 325°F (160°C). Grease a springform pan. -
Roll out the dough:
Divide in half. Roll one half for the base and place it in the pan, pressing it slightly up the sides. Prick with a fork and pre-bake for 20 minutes until golden. -
Make the filling:
In a saucepan, sauté the apples with 3 tbsp water, sugar, cinnamon, raisins, and rum (or juice) until tender. Cool slightly and stir in chopped almonds. -
Assemble:
Spread the filling evenly over the pre-baked crust. Roll out the remaining dough and gently place it on top as a lid. -
Bake:
Bake at 350°F (175°C) for 20–25 minutes until golden. Cool completely before glazing. -
Glaze:
Mix 1 cup powdered sugar with 2 tablespoons lemon juice and drizzle over the cooled cake.
Serve with vanilla ice cream or whipped cream – heavenly!
Gedeckter Apfelkuchen mit Rum-Rosinen (von Marion)
Ein klassischer, saftiger Apfelkuchen mit einer feinen Butterdecke
Ein wunderbar saftiger gedeckter Apfelkuchen, das Lieblingsrezept meiner Arbeitskollegin Marion – die längst zu einer sehr geschätzten Freundin geworden ist.
Das Rezept ist einfach, wandelbar und ein echter Klassiker. Du kannst auch Birnen statt Äpfeln verwenden oder die Rosinen durch fein gehackte Datteln oder Pekannüsse ersetzen.
🍏 Besonders lecker wird der Kuchen mit Apfelwein oder Cider, aber auch Rum passt hervorragend.
Zutaten
Teig:
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300 g Mehl
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2 TL Backpulver
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150 g Butter
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200 g Zucker
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1 Pck. Vanillezucker
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1 Ei
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1 Prise Salz
Füllung:
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2 kg Äpfel
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50 g Rosinen
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1 TL Zimt
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2 EL Rum oder Apfelwein
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3 EL Wasser
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100 g Zucker
Guss:
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125 g Puderzucker
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2 EL Zitronensaft
Zubereitung
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Teig:
Mehl mit Backpulver mischen, Butter, 100 g Zucker, Vanillezucker, Ei und Salz zu einem glatten Teig verkneten. 30 Minuten kalt stellen. -
Füllung:
Rosinen waschen. Äpfel schälen, entkernen und klein schneiden. Mit Wasser, Zucker, Rosinen, Zimt und Rum oder Apfelwein ca. 10 Minuten dünsten. Abkühlen lassen. -
Backen:
Eine Springform einfetten. Die Hälfte des Teigs ausrollen und in die Form geben, am Rand leicht hochdrücken und mit einer Gabel einstechen.
15–20 Minuten bei 200°C vorbacken. -
Füllen & Decken:
Das Apfelkompott auf dem Boden verteilen, restlichen Teig ausrollen und als Deckel darauflegen.
Weitere 15–20 Minuten bei gleicher Temperatur backen. -
Guss:
Puderzucker mit Zitronensaft verrühren und über den abgekühlten Kuchen geben.
Köstlich mit Vanilleeis oder Schlagsahne servieren – ein echter Klassiker für jede Jahreszeit!

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