Turkey Shepards Pie | Festive Leftover Casserole | Thanksgiving/ Christmas Leftovers - Truthahn Reste Kartoffelbrei Auflauf




Turkey Pie | Festive Leftover Casserole

Dear Friends,

How was your Christmas this year? I hope it was delicious and happy! Mine was quiet and calm – exactly what I needed this time.

My mom made a huge turkey (about 18 lbs) on Christmas Day – there was no smaller bird available at the free-range turkey farm nearby. Because of the warm fall and mild winter, the turkeys grew big and fat. The bird was roasted beautifully – juicy and full of flavor, served with all the classic trimmings.

As you can imagine, with only six adults at the table, we had plenty of leftovers! We made soup, salad, and today I turned the rest into this Turkey Pie. It was simple to make and unbelievably good. I didn’t measure anything exactly, but here’s how I did it.


Turkey Pie

4–6 cups leftover cooked turkey, cut into bite-size pieces
1 leek, sliced
1 garlic clove, minced
2 shallots, minced
1 tsp sage
Salt and freshly ground pepper
1 tbsp honey
2 tbsp butter
2 cups cooked peas
2 cups cooked diced carrots
Mashed potatoes for 4 people

  1. Prepare a pot of creamy mashed potatoes and preheat the oven to 400 °F / 200 °C.

  2. Melt butter in a large skillet or cast-iron pan. Add shallots, garlic, and leek; sauté until translucent.

  3. Add sage, turkey, honey, salt, and pepper. Stir well and cook about 5 minutes over medium heat.

  4. In a buttered baking dish, layer peas and carrots, then add the turkey mixture.

  5. Spread mashed potatoes evenly over the top, like a shepherd’s pie.

  6. Bake at 350 °F / 180 °C for about 20 minutes, until hot and slightly golden.

  7. Serve immediately with a crisp green salad.


Make-Ahead
Assemble the entire pie up to 24 hours in advance, cover, and refrigerate. Bake directly from cold, adding about 10 minutes to the baking time.

Storage
Keeps well 3 days in the refrigerator. Reheat in the oven at 300 °F / 150 °C until warmed through.
Freezes beautifully for up to 2 months. Thaw overnight in the fridge and bake until hot.

Variations
– Substitute leftover chicken or duck for turkey.
– Add a handful of corn, green beans, or sautéed mushrooms.
– Mix grated cheese into the mashed potatoes for a richer crust.
– Replace mashed potatoes with sweet-potato mash for a slightly sweeter version.


Turkey Pie - Cherry Blossom Table Pictures!







Truthahn Auflauf | Resteverwertung nach Weihnachten

Hallo Freunde,

Ich hoffe, Ihr hattet ein schönes, leckeres Weihnachtsfest! Meines war ruhig und so, wie ich es mir dieses Jahr gewünscht hatte.

Meine Mutter hat am 1. Feiertag einen riesigen Truthahn zubereitet – etwa 9 kg – frisch vom Bauernhof in unserer Nähe. Durch den milden Herbst waren die Tiere größer als sonst, und das Fleisch war wunderbar saftig.

Natürlich blieben viele Reste übrig, da wir nur zu sechst waren. Es gab Suppe, Salat – und aus dem Rest habe ich gestern diesen Truthahn-Auflauf gemacht. Ganz ohne genaues Rezept, einfach frei nach Gefühl – und er war köstlich!


Truthahn Auflauf

Reste von zwei Truthahnbrüsten, in Stücke geschnitten
1 Stange Lauch, in Ringe geschnitten
1 Knoblauchzehe, fein gehackt
2 Schalotten, fein gehackt
2 EL Butter
1 TL Salbei, frisch oder getrocknet
1 EL Honig
Salz und frisch gemahlener Pfeffer
2 Tassen gekochte Erbsen
2 Tassen gekochte Karottenwürfel
Kartoffelbrei für 4 Portionen

  1. Den Backofen auf 200 °C vorheizen.

  2. Butter in einer Pfanne zerlassen, Schalotten, Knoblauch und Lauch glasig dünsten.

  3. Salbei, Truthahn, Honig, Salz und Pfeffer zugeben, alles gut vermengen und etwa 5 Minuten erhitzen.

  4. Eine gebutterte Auflaufform mit Erbsen und Karotten füllen, die Fleischmischung darauf geben.

  5. Mit Kartoffelbrei abdecken und glattstreichen.

  6. Bei 180 °C ca. 20 Minuten backen, bis der Auflauf heiß ist und leicht bräunt.

  7. Mit einem grünen Salat servieren.


Vorbereiten
Der Auflauf kann einen Tag vorher komplett vorbereitet und im Kühlschrank aufbewahrt werden. Vor dem Servieren im Ofen erhitzen, dabei die Backzeit um ca. 10 Minuten verlängern.

Aufbewahrung
Im Kühlschrank 3 Tage haltbar. Bei 150 °C im Ofen aufwärmen.
Lässt sich bis zu 2 Monate einfrieren – über Nacht im Kühlschrank auftauen und dann backen.

Variationen
– Statt Truthahn Hähnchen- oder Entenreste verwenden.
– Mit Mais, grünen Bohnen oder Champignons ergänzen.
– Etwas Käse in den Kartoffelbrei rühren.
– Kartoffelbrei durch Süßkartoffelpüree ersetzen.

Comments

  1. Schade, dass ich dieses Jahr keinen Truthahn gebraten habe. Denn dieses "Resttlessen" klingt sehr gut!

    Liebe Gruesse und beste Wuensche !

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  2. Danke Eline.... ich schöne Pute wird Dich in diesem Jahr noch anlachen :-)
    Viele liebe Grüße zurück und möge 2012 ein erfülltes Jahr für Dich sein

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  3. This looks amazing! Great idea with the mash potato on top!

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