Thanksgiving Homemade Pumpkin Pie from Scratch – A Fall Classic | Amerikanischer Kürbis- Pie



Homemade Pumpkin Pie from Scratch

Meta Description:
A classic homemade pumpkin pie made entirely from scratch — real pumpkin purée, buttery crust, and warm spices. Smooth, fragrant, and perfect for autumn or Thanksgiving.

Labels:
Pumpkin pie, Autumn baking, Homemade desserts, American classics, Thanksgiving, Comfort food, Pie recipes, Baking from scratch, Family favorites


Hello

I had a few pumpkins sitting in my kitchen waiting to be turned into something sweet — and what could be better than a homemade pumpkin pie from scratch?

I mean everything — homemade pumpkin purée, real pie crust, and lots of warm spices. Since I’m not the best at making pie crusts (yet!), I used the King Arthur Flour pie crust recipe — it’s stress-free, easy, and foolproof. Not too sweet, which I like, but if you prefer a sweeter crust, just add a bit more sugar.

The pie filling turned out wonderfully smooth and rich, with the perfect balance of spice.
If you have a few pumpkins on your counter — this is the time to use them!

In Germany, Thanksgiving is coming up at the end of the month, and since fall has just begun, this pie fits the season perfectly. You can decorate it with cut-out pastry leaves before baking, or top it afterward with candied maple pecans or walnuts for a festive touch.

Cheers,
Alissa


Pumpkin Pie Filling (from Scratch)

(Makes enough for two pies)

Ingredients

  • 1 “pie pumpkin” or Hokkaido (about 3 cups cooked purée)

  • 1 (370 ml) can evaporated milk

  • ¾ cup brown sugar

  • 2 tsp ground cinnamon (I use Saigon)

  • 1 tsp ground cloves

  • 1 tsp allspice

  • ½ tsp ground ginger

  • ½ tsp salt

  • ½ tsp vanilla extract

  • 4 eggs

  • 2 unbaked pie crusts


Instructions

  1. Prepare the pumpkin:
    Halve and quarter the pumpkin, scoop out seeds and fibers, and cut into eighths. Steam or boil until soft (about 25–40 minutes). Scoop out the flesh and purée until smooth. Cool slightly.

  2. Make the filling:
    Measure out 3 cups of pumpkin purée. In a large bowl, combine with sugar, spices, salt, vanilla, and eggs. Gradually stir in evaporated milk. Blend until smooth (an immersion blender works great).

  3. Bake the pies:
    Preheat oven to 425°F (220°C).
    Divide filling between two prepared pie crusts. Cover edges with foil to prevent burning.
    Bake 15 minutes, then reduce temperature to 350°F (175°C) and bake another 50 minutes, or until a knife inserted in the center comes out clean.

  4. Cool completely on a wire rack. Serve with whipped cream or ice cream.


Make-Ahead & Storage

  • Can be made 1 day ahead and stored in the refrigerator.

  • Keeps 3–4 days covered and chilled.

  • Freezes well for up to 2 months – thaw overnight in the fridge before serving.



Kürbis Pie mit selbstgemachter Füllung

Meta-Beschreibung:
Ein klassischer Kürbis-Pie mit hausgemachtem Püree und Gewürzen – cremig, aromatisch und perfekt für Herbsttage oder Thanksgiving.

Labels:
Kürbis, Amerikanische Küche, Herbst, Backen, Desserts, Thanksgiving, Klassiker, Comfort Food, Familienrezepte, Soulfood


Hallo

Gestern hatte ich Lust, meine Kürbisse in etwas Süßes zu verwandeln – und was passt besser als ein selbstgemachter Kürbis Pie?

Hier in Deutschland haben wir ja keine Kürbispüree-Dosen (zum Glück!), also habe ich den Kürbis frisch gedämpft und püriert.
Den Teig habe ich nach dem King Arthur Flour Rezept gemacht – einfach, stressfrei und sehr zuverlässig. Ich bin nämlich keine geborene Pie-Bäckerin, aber mit diesem Rezept gelingt er wirklich gut!

Die Füllung ist wunderbar cremig, würzig und genau richtig süß. Einer der Pies steht jetzt in meiner Küche – der zweite ist im Tiefkühler für später.

Ich finde, dieser Pie passt perfekt zum Herbstanfang und zur Erntedankzeit – besonders mit Zimtnote und Schlagsahne.

Viel Spaß beim Nachbacken!
Alissa


Kürbis-Pie-Füllung (reicht für 2 Pies)

Zutaten

  • 1 kleiner Kürbis (Hokkaido, Butternut oder Muskatkürbis)

  • 370 ml Kondensmilch (oder Sahne)

  • 85 g brauner Zucker

  • 2 TL Zimt

  • 1 TL gemahlene Nelken

  • 1 TL Piment (Allspice)

  • ½ TL gemahlener Ingwer

  • ½ TL Salz

  • ½ TL Vanilleextrakt

  • 4 Eier

  • Teig für 2 Pies


Zubereitung

  1. Den Kürbis halbieren, vierteln und entkernen, Fäden mit einem Löffel entfernen.

  2. In Stücke schneiden und im Dampfgarer oder Topf weich garen (ca. 25–40 Minuten). Das Fruchtfleisch aus der Schale lösen und pürieren.

  3. Backofen auf 200°C vorheizen.

  4. 3 Tassen Kürbismus in eine Schüssel geben und mit Zucker, Gewürzen, Salz, Vanille und Eiern verrühren. Kondensmilch langsam einrühren, bis eine glatte Masse entsteht.

  5. Die Pieformen mit Teig auslegen, Ränder mit Alufolie abdecken.

  6. Füllung auf beide Formen verteilen und 15 Minuten backen, dann die Temperatur auf 160°C senken und weitere 50 Minuten backen.

  7. Komplett abkühlen lassen. Mit Schlagsahne oder kandierten Nüssen servieren.


Vorbereitung & Aufbewahrung

  • Im Kühlschrank bis zu 4 Tage haltbar.

  • Gut einfrierbar (am besten portionsweise, bis zu 2 Monate).

  • Vor dem Servieren im Kühlschrank auftauen und kurz bei 150°C im Ofen erwärmen.



Comments

  1. Wow, das schaut richtig lecker aus und das Orange leuchtet so toll! Ich habe Kürbis noch nie "in süß" gegessen, aber ich kann es mir sehr gut vorstellen :-).

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  2. Ich gucke viel zu selten auf die King-Arthur-Seite, fällt mir grad auf. Dieser Teig mit Olivenöl gefällt mir ausgesprochen gut. Der passt sicher auch gut unter die Pflaumen, die heute verarbeitet werden wollen. :-)

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  3. Danke Milli - durch den Kürbis wird der so richtig toll orange... in amerika wird der Pumpkin pie oft braun - das liegt an dem Dosenkürbis... Probier den Pie mal aus - ich finde es schmeckt klasse....


    Hedonistin - sehr schöne Seite King Arthir - aber in USa gibt es noch viele weitere ganz tolle Backseite.... schwärm... der Pieteig mit Olivenöl würde hervorragend zu einer Pflaumentarte passen!

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  4. Alissa, das schaut toll aus und die Würze mit Nelken und Ingwer finde ich super. Schade, ich habe keinen Kürbis mehr im Haus, da ich meinen vorhin zur Suppe gemacht habe. Naja, ist auch lecker... :-)

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  5. What a great idea for Halloween. I was planing to make soup from pumpkin insides and spooky shortcrust fingers this year again... but your pie looks very tempting.

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  6. This is very similar to the recipe I use I make pies from fresh pumpkin every year - it is far superior to the stuff in a can.

    I can't wait to try that recipe for the crust using olive oil. Is it flaky like regular pie crust? Unfortunately I have a lot of pie dough I made with lard in the freezer to use up first...

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  7. @Isi - vielleicht beim nächsten Kürbis...:-)

    @Coffee& Vanilla - Oh definatly give this a swirl - its fantastic.. now i have to check out those shortcrust fingers of yours!!

    @Berny - absolulty- i only had the canned stuff once at some relative in Canada it wasn't bad but not even close to the homemade stuff. You should give this olive oil crust a try - its not very flaky but crisp and has very nice flavor - would work also perfect for a quiche and similar... the dough texture is wonderful to work with! Can't wait what you have to say to this...

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  8. It's almost Thanksgiving time here too! I must say, your pie looks perfect-I can tell that the texture is smooth and firm. YUM!
    I need to make pies soon.

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  9. Hi Aimée - i hope you enjoy the pie making season... Thanks for dropping by!

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  10. Was für ein toller Kuchen! Das Backen macht bestimmt mehr Spaß, als an Halloween Kürbisse auszupulen...

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  11. Hi AT - schmeckt vor allem besser ;-))

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  12. Kürbisse gibt es bei uns 20 Stk im garten, d.h. nicht direkt, unter den Haselstauden. Frau H wird sie dann kochen und einige werden auch übrig bleiben, bis ich wieder zuhause bin. Hier ass ich heute zum Lunch Pumpkin, Tofu und Gemüse mit Reis.

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  13. ... mit braunem Reis, möchte ichh anfügen !!!

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  14. Houdini - ich wünsche Euch viel Freude mit euren Kürbissen! Versuch mal den Kuchen ich bin sicher er würde Euch schmecken!

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  15. Do you know where you can get real brown sugar in Germany? I've been living here now for 15 years and can't find it anywhere. All I can find is Vollrohrzucker - I believe that the kind I was used to using in the States was from sugar cane and Vollrohrzucker here is from sugar beets. The brown sugar in the States was moist and this is quite dry and has a slightly different taste. Can you help me?

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  16. And do you know what allspice is in German? I get "Piment" in leo as a translation, but I have never seen that anywhere. I was going to opt to exclude it from my pumpkin pie recipe.

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  17. Dear Glider
    nice to meet you! Where in Germany are you. You will get brown sugar like in the USA in british food stores, you can order then online from british/american food shops in germany, you can find packed, soft brown sugar at Metro or in portugese food stores.

    the allspice like in the USA you can also order online or buy "Piment gemahlen" its similar but not quite the same!!

    i hope i could help you with this if you need further assistance please let me know.

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