Fresh Bluberry Lemon Muffins | Frische Blaubeer Zitrone Muffins


Blueberry Muffins – A Sweet Surprise from My Son

Hello everyone,

Today I got the sweetest surprise — literally!

While I was chatting away on the phone (and as you can imagine, that can take a while… 😉), my 12-year-old son decided to surprise me by baking a batch of fragrant, fluffy blueberry muffins.

At first, I just noticed that warm, buttery smell sneaking under the door — you know, the one that instantly makes you smile. When I came into the kitchen, there he was: proud, covered in flour, and standing in the middle of a big baking mess. But what can I say — I’m so proud of him! It’s his first completely solo baking attempt, and he even made a glaze and took pictures.

He laughed and said: “Mom, I know — nothing leaves this table without a picture!” 😂

Well done, Niklas! Maybe there’s a little chef in the making here. He’s cleaning the kitchen now (I told him a good cook always cleans up after themselves — he wasn’t too thrilled about that part!).

Enjoy!
— Alissa 🌿


Blueberry Muffins

Ingredients

  • 175 g flour (whole wheat works great)

  • 2 tsp baking powder

  • 80 g sugar

  • 1 pinch salt

  • 1 tbsp vanilla sugar

  • Grated rind of 1 organic lemon

  • 2 large eggs

  • 50 g melted butter

  • 175 ml milk

  • 150 g fresh or frozen blueberries

  • Icing sugar or glaze for decoration

Preparation
Preheat oven to 400°F (200°C).
Grease a muffin tin or line with paper cups.

Mix all dry ingredients in one bowl. In a second bowl, whisk together eggs, melted butter, and milk. Combine the wet and dry ingredients quickly (don’t overmix!), then gently fold in the blueberries.

Fill muffin cups ⅔ full and bake for about 25 minutes until golden.
Let cool and dust with icing sugar or drizzle with glaze.

Soft, fruity, and absolutely delicious — even better when baked with love! 💙


Blaubeer-Muffins – Eine süße Überraschung

Hallo zusammen,

Heute wurde ich richtig überrascht – und zwar auf die süßeste Weise!

Während ich gemütlich am Telefon plauderte (und das kann dauern 😉), hat mein 12-jähriger Sohn beschlossen, mich mit einem Blech duftender, fluffiger Blaubeer-Muffins zu überraschen.

Erst kam dieser herrliche Duft von Butter und Vanille unter der Tür durch, und dann stand er da – stolz, über und über mit Mehl bestäubt, und meine frisch geputzte Küche sah aus wie ein Schlachtfeld. Aber was soll’s – ich bin einfach stolz! Es war sein erstes Backwerk ganz ohne Hilfe, inklusive Glasur und Fotoshooting.

Er meinte nur lachend: „Mama, ich weiß – nichts verlässt den Tisch ohne Foto!“ 😄

Gut gemacht, Niklas! Vielleicht habe ich da wirklich einen kleinen Koch in Ausbildung. Momentan putzt er gerade die Küche – ich habe ihm erklärt, dass ein guter Koch immer auch sauber arbeitet… das fand er weniger spannend.

Liebe Grüße
Alissa 🌿


Blaubeer-Muffins

Zutaten

  • 175 g Mehl

  • 2 TL Backpulver

  • 80 g Zucker

  • 1 Prise Salz

  • 1 Päckchen Vanillezucker

  • Abgeriebene Schale einer unbehandelten Zitrone

  • 2 Eier

  • 50 g Butter, geschmolzen

  • 175 ml Milch

  • 150 g frische oder TK-Heidelbeeren

  • Puderzucker oder Glasur zum Verzieren

Zubereitung
Den Backofen auf 200°C vorheizen.
Muffinform einfetten oder Papierförmchen verwenden.

Mehl, Backpulver, Zucker, Salz, Vanillezucker und Zitronenschale in einer Schüssel mischen.
In einer zweiten Schüssel die Eier mit Butter und Milch verquirlen. Kurz miteinander verrühren (nicht zu lange rühren!) und vorsichtig die Heidelbeeren unterheben.

Den Teig in die Förmchen füllen (etwa zu ⅔) und ca. 25 Minuten goldbraun backen.
Etwas abkühlen lassen und mit Puderzucker bestäuben oder glasieren.

Saftig, fruchtig – und mit ganz viel Liebe gebacken! 💙


Comments

  1. Da hat er aber ganz tolle Muffins hinbekommen. Sprich ihm mal ein riesen Lob von mir aus.

    ReplyDelete
  2. Danke Isi...werde ich ihm gerne ausrichten!! da freut er sich - ich werde es ihn einfahc lesen lassen ;-)LG Alissa

    ReplyDelete

Post a Comment