Basler Leckerli – Traditional Swiss Honey Spice Cookies (Easy Authentic Recipe) | Basler Leckerli – Traditionelles Schweizer Honig-Gewürzgebäck (Einfach & Original)

 Basler Leckerli are traditional Swiss honey-spice cookies from Basel, known for their soft, chewy texture and aromatic blend of cinnamon, cloves, candied citrus and a bright lemon glaze. This quick recipe takes only 20 minutes and yields about 48 pieces. 

 

Basler Leckerli

 

Basler Leckerli 

Makes about 48 pieces

Make authentic Basler Leckerli at home with this easy Swiss recipe. Soft, chewy honey-spice bars with lemon glaze—ready in just 20 minutes. Perfect for Christmas or gifting! 

Ingredients

Dough:

  • 375 g honey

  • 125 g sugar

  • 6 tbsp dark rum (or rum flavoring)

  • Zest of ½ organic lemon

  • 375 g flour (spelt flour works too)

  • 1 packet baking powder

  • 2 tsp cinnamon (Saigon cinnamon recommended)

  • ½ tsp ground cloves

  • A little candied orange peel

  • A little candied lemon peel

Glaze:

  • 200 g powdered sugar

  • 5 tbsp lemon juice


Instructions

  1. Preheat oven to 200°C (180°C fan). Grease a baking sheet.

  2. Gently heat honey and sugar while stirring until sugar dissolves. Stir in the rum.

  3. Wash and dry the lemon, then grate the zest.

  4. Combine flour, baking powder, spices, lemon zest, candied orange and lemon peel. Knead into the warm honey mixture using a mixer with dough hooks.

  5. Spread the warm dough evenly onto the greased baking sheet. Bake for about 20 minutes.

  6. For the glaze, mix powdered sugar with lemon juice until smooth. Spread over the warm cake.

  7. While still warm, cut into approx. 3 cm squares and let cool completely.

     

    Basler Leckerli

    Basler Leckerli 

    Ergibt ca. 48 Stück

    Original Basler Leckerli ganz einfach selber machen: das klassische Schweizer Honig-Gewürzgebäck mit Zitronenguss. In nur 20 Minuten fertig – ideal für Weihnachten und zum Verschenken! 

    Zutaten

    Teig:

  8. 375 g Honig

  9. 125 g Zucker

  10. 6 EL Rumbraunen

  11. ½ Bio-Zitrone (Abrieb)

  12. 375 g Mehl (auch Dinkel möglich)

  13. 1 Pck. Backpulver

  14. 2 TL Zimt (Saigon Cinnamon empfohlen)

  15. ½ TL Nelkenpulver

  16. etwas Orangeat

  17. etwas Zitronat

Guss:

  • 200 g Puderzucker

  • 5 EL Zitronensaft


Zubereitung

  1. Backofen auf 200 °C (Umluft 180 °C) vorheizen. Backblech fetten.

  2. Honig und Zucker unter Rühren erwärmen, bis sich der Zucker löst. Rumbraunen einrühren.

  3. Zitrone heiß abwaschen, trocknen und Schale abreiben.

  4. Mehl, Backpulver, Gewürze, Zitronenschale, Zitronat und Orangeat mischen. Mit den Knethaken unter die warme Honigmischung kneten.

  5. Teig sofort warm auf das gefettete Backblech streichen. Ca. 20 Minuten backen.

  6. Für den Guss Puderzucker und Zitronensaft verrühren und den warmen Kuchen bestreichen.

  7. Noch warm in ca. 3 cm große Quadrate schneiden und vollständig abkühlen lassen.

  1.  

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