THE BEST Vegan Meatloaf - Base Chickpeas **~~** Der BESTE Vegane Hackbraten aus Kichererbsen
Dear Friends,
apologies for the images - this isnt presented very professionally and nice but someone was very hungry this sunday...
I made this vegan no meat loaf from scratch to prepare a traditional sunday meal for my son and myself, made mashed potatoes from scratch and some red cabbage plus a vegan gravy with pea and mushrooms... it was super delicious taste wise...
The meatloaf has a fantastic flavor - its very traditional amercian meat loaf taste and texture. the base is mainly chickpeas and oats so we are quite close to the real thing but you know its not meat and still love it, my son had it as left overs the next day it was even better.
To produce it is super easy and quickly done.. so i recommend this highly for vegan beginners its a lovely dish that you can serve anyone its just very delicious and satisfying. This is a moist meat loaf but i recommend to make some kind of sauce as it is delicious and makes it even nicer to enjoy!
VEGAN MEATLOAF
Ingredients
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- 1 medium sized carrot
- 2 stalks spring onion
- 2 stalks celery
- 2 small cans chickpeas
- 2 tbsp ground flax seed ( or 1 egg if your not vegan)
- 1 tsp paprika
- 1 tsp majoram, dried
- 1 tsp thyme,dried
- 1 tsp cumin
- 1/2 tsp salt
- 1/2 tsp pepper
- 2 tbsp Worcestershire Sauce ((or soy sauce))
- 1 tsp hot sauce (optional)
- 1/2–1 TL mustard
- 1/2 cup oats
Glaze - i used ketchup mixed with BBQ sauce or make recipe below
- 2 tbsp tomato paste
- 2 tsp apple cider vinegar
- 1 tbsp maple syrup
- 2 tbsp soy sauce
Instructions
- Put the flax seed in a bowl with a bit of warm water and set aside to thicken.
- Finely chop carrots, celery, spring onions, garlic and onion.
- Heat a pan to medium heat with a bit oil and sautee veggies to get them tender and pnions translucent. Set aside.
- Preheat the oven to 325°.
- Wash and rinse the chickpeas ( you can save the liquid its aquafaba to make vegan muffins or similar). Place the chickpeas in a bigger bowl or food blender and mash them so its bot ouree but a coarse mix.
- Add flax seed ( or 1 egg if your not vegan), mustard, worcestershire sauce and all the other spices and blend well. Mix in oats and veggies. Wash your hands and then form a loaf.
- Line a casserole with parchment paper and gently put the meat loaf on it..
- Glaze the loaf with either Ketchup or prepare the glaze.
- Bake around 50 Min and let rest 5 min after removed from the oven. slice and serve. .
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Veganer Hackbraten aus Kichererbsen
unfassbar lecker, saftig und sehr einfach herzustellen! Schmeckt auch noch lecker wieder aufgewärmt.
- 1 Zwiebel
- 2 Knoblauchzehen
- 1 mittelgroße Karotte
- 1 Stange Lauch
- 2 Stangen Sellerie
- 2 Dosen Kichererbsen ((je 240 g Abtropfgewicht))
- 2 EL gemahlene Leinsamen
- 1 TL Paprika edelsüß
- 1 TL Majoran, getrocknet
- 1 TL Thymian, getrocknet
- 1/2 TL Salz
- 1/2 TL Pfeffer
- 2 TL Worcestershire Sauce ((alternativ: Ketchup))
- 1/2–1 TL Senf
- 30–60 g zarte Haferflocken
Glasur - ich habe einfach Ketchup mit BBQ Sauce vermischt und verwendet
- 2 EL Tomatenmark
- 2 TL Apfelessig
- 1 EL Ahornsirup
- 2 TL Sojasauce oder Tamari
Instructions
- Die gemahlenen Leinsamen mit 6 EL warmen Wasser vermengen und zur Seite stellen.
- Die Zwiebel und den Knoblauch klein hacken. Die Karotte schälen und ebenfalls in kleine Stücke hacken. Den Sellerie und den Lauch in dünne Scheiben schneiden. Anschließend gut waschen und abtropfen lassen.
- Zwiebel und Knoblauch in etwas Öl oder Wasser in einer Pfanne 1 min andünsten. Anschließend Karotte, Sellerie, Lauch, sowie eine Prise Salz dazugeben und alles etwa 6-8 min braten bis der Lauch weich gekocht ist. Ggf. zwischendurch ein paar Löffel Wasser in die Pfanne geben, damit das Gemüse nicht anbrennt.
- Den Ofen auf 170 °C Heißluft vorheizen.
- Die Kichererbsen waschen und gut abtropfen lassen. In eine große Schüssel geben und mit einem Kartoffelstampfer oder einer Gabel zerdrücken bis nur noch ein paar ganze Kichererbsen sichtbar sind.
- Nun Leinsamen, Senf, Worcestershire Sauce und alle Gewürze dazugeben und untermischen. Zuletzt die Haferflocken und das gekochte Gemüse dazu geben. Mit sauberen Händen die Masse kneten bis alles gut zusammen gekommen ist.
- Die Masse dann in eine mit Backpapier ausgelegte Auflauf- oder Brotform geben und mit einem Löffel oder mit den Händen verteilen.
- Die Zutaten für die Glasur verrühren und auf den Kichererbsen-Braten pinseln.
- Ca. 40-45 min lang backen. Anschließend aus dem Ofen nehmen, 2-5 Minuten abkühlen lassen und mit dem Backpapier aus der Form nehmen. In Scheiben schneiden und servieren.
Notes
Mit 30 g Haferflocken wird der Kichererbsen-Braten sehr saftig. Falls ihr eine etwas festere Konsistenz bevorzugt, verwendet 60-80 g Haferflocken.
Falls ihr eine breitere Form verwendet, müsst ihr ggf. die Zutatenmengen für die Glasur verdoppeln und die Backzeit etwas verringern.
So etwas habe ich noch nie gemacht - liest sich aber sehr gut. Kichererbsen sind echt enorm vielseitig. Und Leinsamen mag ich auch. :-)
ReplyDeleteBarbara du wirst es nicht bereuen ehrlich wir waren so begeistert - kannst es ja mit der halben Menge zum Testen probieren - lass mich wissen wie es dir schmeckt
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