Moist Cranberry Orange Pecan Loaf or Muffins ***~~~*** Orangen Cranberry Pecan Kuchen oder Muffins

 

Hello

This is a oldie but very moist and easy recipe to make for you family for breakfast - you might want to serve this with honey butter, orange butter or maple butter, its lovely with tea or coffee. Freezes well wrapped in archment paper and vacuum seal it in a zip bag.

Bonus those make a lovely Mini loafes that are perfect as christmas gifts for your neighbors, co-workers or family.


Cranberry Orange Pecan Muffins or Loaf



This make a small loaf or 12 muffins, 6 mini loafs or 1 small regular loaf

1/4 cup margarine ( i used vegetable oil)

1 cup white sugar

1 egg

3/4 cup orange juice

2 drops orange extract

1 tsp vanilla

2 cups flour

1-1/2 teaspoons baking powder

1/2 teaspoon baking soda

1/2 teaspoon salt

1 tablespoon grated orange zest

1-1/2 cups cranberries

1 cup pecan chopped

 

Cream margarine, sugar and egg until smooth. Stir in orange juice and extract. Add dry ingredients plus zest; stir just until moistened. Gently fold in cranberries and nuts. Bake at 375°F for 20 minutes reduce to 350°F and continue to bake 25 Min. Muffins will back in 20 Min

Cranberry Orangen Pecan  Muffins oder Brot



12 Muffins/ 1 Kuchen aus einer kleinen Kastenform

1/4 Tasse Margarine

1 Tasse Zucker ( ich habe reduziert auf 3/4 Tasse)

1 Ei

3/4 Tasse Orangensaft

2 tropfen Orangen Öl/ Extrakt ( bioladen)

2 Tassen Mehl (ich habe Dinkel verwendet)

1 pck Vanillezucker

1-1/2 TL Backpulver

1/2 TL Natron

1/2 TL Salz

1 EL Abrieb einer Orange

1-1/2 Tasse getrocknete Cranberries

1 Tasse Walnüsse oder Pecan Nüsse gehackt

 

Magarine mit Zucker, Vanillezucker mit Ei cremig rühren, dann den Orangensaft und Extrakt hinzufügen. In einer anderen Schüssel die Trockenzutaten sieben und langsam unter die Magarinemischung rühren. Anschliessend, sobadl es eine homogene Masse ist  - nicht zu viel rühren! Die Cranberries und Nüsse unterheben und in eine gefettete Backform geben.Muffins bei 180 Grad 20 Min backen  - den Kuchen 45 Min bei 180 Grad - Kuchentest machen und ggfls länger backen. Komplett auskühlen lassen, stürzen.

Kann man wunderbar einfrieren und eignet sich als Geschenk!


 


Comments

Popular posts from this blog

Korean Mayak Eggs - Marinated Eggs - Koreanische Eier

Johann Lafer's Toast Hawaii - a Gourmet Finish to a Retro Classic

*** STAYABED STEW***....a Retro Recipe from 1960's Peg Bracken I Hate To Cook Book