Gluten-Free Buckwheat Pancakes (Paleo, Dairy-Free) | Glutenfreie Buchweizenpfannkuchen (Paleo, Laktosefrei) Simple, nutty, and full of flavor — a healthy breakfast idea.



Buckwheat Pancakes
The recipe i found on a paleo website... http://hometoheather.com/2013/08/buckwheat-pancake-recipe/...... please visit her site and try!!

Buckwheat Pancakes (Gluten-Free, Dairy-Free, Paleo-Friendly)

Healing, wholesome, and delicious — the perfect start to a mindful morning

Hello everyone,

As some of you know, I’ve been struggling with a few food intolerances related to an autoimmune condition. For a long time, I tried to ignore them — mostly because so many people around me seemed to talk about their sensitivities all the time, and I didn’t want to be “that person” who made things complicated for others.

Well… my body didn’t really appreciate that attitude! So last week, I decided to choose health again. I’ve taken a break from gluten, dairy, legumes, and sugar for now — to give my body time to heal.

While researching, I came across the Paleo lifestyle, and it resonated with me. It focuses on whole, natural foods — and when I saw buckwheat on the list of options, I thought, “Perfect for pancakes!”

These Buckwheat Pancakes with Blueberries and Agave Syrup were my first experiment — and they turned out so delicious!
Nutty, satisfying, and full of flavor. My son and his friend loved them (they had no idea they were gluten-free) and even asked for seconds!

Even if you’re not following Paleo or gluten-free eating, this recipe is a great way to add variety to your breakfast routine.

Enjoy & stay well,
💛 Alissa


Buckwheat Pancakes Recipe

Makes: 10 pancakes
Serves: 4–5

Ingredients

  • 1 cup buckwheat flour

  • ½ cup almond flour

  • 2 large eggs, separated

  • 1 teaspoon honey (or agave syrup)

  • 1 teaspoon baking powder

  • 1 cup almond milk (or milk of your choice)


Instructions

  1. In a large mixing bowl, whisk together the buckwheat flour, almond flour, and baking powder.

  2. Make a well in the center and add egg yolks, honey, and milk. Stir until smooth and combined. Set aside.

  3. In another bowl, beat the egg whites until medium-stiff peaks form.

  4. Gently fold the egg whites into the batter — do not overmix.

  5. Heat a non-stick pan or griddle over medium-low heat.

  6. Pour about ½ cup of batter per pancake and cook until bubbles appear on the surface.

  7. Flip and cook the other side until golden brown.

  8. Serve warm with blueberries, agave syrup, or your favorite fruit topping.


Nutrition (per 2 pancakes)

Calories: 194 | Fat: 8g | Protein: 7g | Carbs: 18g







Buchweizenpfannkuchen (Glutenfrei, Laktosefrei, Paleo)

Gesund, nussig und wunderbar sättigend

Hallo an Alle,

einige von Euch wissen, dass ich seit vielen Jahren an einer Autoimmunerkrankung leide und Lebensmittelunverträglichkeiten habe. Um es anderen leichter zu machen, habe ich diese lange ignoriert – aber das war keine gute Idee. Mein Körper hat mir jetzt klar gezeigt, dass es Zeit ist, auf ihn zu hören.

Ich habe mich daher entschieden, Gluten, Milchprodukte, Hülsenfrüchte und Zucker eine Weile zu meiden – um meinem Körper Ruhe und Zeit zur Heilung zu geben.

Bei meiner Recherche bin ich auf die Paleo-Ernährung gestoßen und fand sie sehr spannend. Besonders gefreut habe ich mich über Buchweizen – perfekt für ein neues Lieblingsfrühstück!

Diese Buchweizenpfannkuchen mit Blaubeeren und Agavensirup sind mein erstes Rezept in dieser neuen Ernährungsphase – und sie sind wunderbar nussig, sättigend und einfach köstlich. Mein Sohn war begeistert (ohne zu wissen, dass sie glutenfrei sind 😉).

Viel Spaß beim Nachmachen!
💛 Alissa


Buchweizenpfannkuchen Rezept

Ergibt: ca. 10 Stück
Portionen: 4–5

Zutaten

  • 1 Tasse Buchweizenmehl

  • ½ Tasse Mandelmehl

  • 2 Eier, getrennt

  • 1 TL Honig oder Agavendicksaft

  • 1 TL Backpulver

  • 1 Tasse Mandelmilch (oder jede Milch nach Wahl)


Zubereitung

  1. In einer großen Schüssel Buchweizenmehl, Mandelmehl und Backpulver vermengen.

  2. Eine Mulde in der Mitte formen, Eigelb, Honig und Milch hineingeben und glatt rühren.

  3. In einer zweiten Schüssel das Eiweiß steif schlagen und anschließend vorsichtig unterheben.

  4. Eine Pfanne auf mittlerer Stufe erhitzen.

  5. Portionsweise Teig in die Pfanne geben und backen, bis sich Bläschen bilden.

  6. Wenden und goldbraun ausbacken.

  7. Warm servieren – am besten mit Blaubeeren und Agavensirup.


Nährwert pro Portion (2 Stück)

Kalorien: 194 | Fett: 8 g | Eiweiß: 7 g | Kohlenhydrate: 18 g





Comments

  1. I sure do miss seeing these lovely posts. Nice to see you back!

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  2. Lecker. Aber auch gut für die Hüfte :)?

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  3. Thanks Berny... glad to be back to a certain extend:-)

    Markus... tja ich würde lügen würd ich sagen die sind ohne Kalorien :-)

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