Apricot and White Chocolate Muffins – Easy Fruity Muffins with Soft Centers | Aprikosen–Weisse-Schokolade-Muffins – Saftige Marillenmuffins mit Schokolade


Apricot and White Chocolate Muffins – Easy Fruity Muffins with Soft Centers

These apricot and white chocolate muffins are soft, fluffy, slightly tart, and beautifully sweet. Fresh apricots give the muffins a bright fruit flavor, while white chocolate adds subtle creaminess. You can also use canned apricots, making this recipe suitable all year round. When baked, the apricot half rises to the top and gives each muffin a striking, sunny appearance.

Ingredients

6 apricots, halved (fresh or canned; drain very well if using canned)
125 g (1/2 cup + 2 tbsp) soft butter
125 g (1/2 cup + 2 tbsp) sugar
1 dash salt
3 eggs
150 g (1 1/4 cups) flour
1/4 teaspoon baking powder
50 g (1/3 cup) white chocolate, chopped or mini chips
Icing sugar for dusting

Instructions

  1. Preheat the oven to 375°F (190°C). Line a 12-cup muffin tin with paper liners.

  2. Cream butter, sugar, and salt together until light.

  3. Add eggs one at a time, beating well after each addition.

  4. Sift flour and baking powder together, then fold into the mixture—do not overmix.

  5. Fold in the chopped white chocolate.

  6. Fill each muffin cup about 2/3 full.

  7. Press one apricot half (rounded side up) into each muffin.

  8. Bake for about 20 minutes on the middle rack.

  9. Cool completely on a wire rack and dust with icing sugar before serving.

Make-Ahead & Storage

• Keeps 3 days in an airtight container
• Freezes well for up to 2 months
• Reheat briefly to restore softness

Serving Suggestions

• With vanilla ice cream
• With whipped cream
• As a brunch pastry or afternoon treat
• Dust with powdered sugar or drizzle with melted white chocolate

Aprikosen–Weisse-Schokolade-Muffins – Saftige Marillenmuffins mit Schokolade

Diese Aprikosen-Muffins mit weißer Schokolade sind schnell gemacht, leicht fruchtig, angenehm säuerlich und wunderbar weich. Die geschmolzene Schokolade sorgt für eine feine Süße, während die Aprikosenhälfte beim Backen oben sichtbar bleibt und den Muffins ein hübsches, fast „spiegeleiartiges“ Aussehen gibt. Perfekt mit frischen oder auch mit gut abgetropften Dosen-Aprikosen.

Zutaten

12 Aprikosen, halbiert (frisch oder aus der Dose, gut abtropfen lassen)
125 g Butter, weich
125 g Zucker
1 Prise Salz
3 Eier
150 g Mehl
1 Messerspitze Backpulver
50 g weiße Schokolade, gehackt
Puderzucker zum Bestäuben

Zubereitung

  1. Backofen auf 175°C vorheizen. 12 Papierförmchen in ein Muffinblech setzen.

  2. Butter, Zucker und Salz cremig rühren.

  3. Eier nacheinander unterrühren.

  4. Mehl und Backpulver mischen, auf die Masse sieben und kurz unterheben.

  5. Weiße Schokolade einrühren.

  6. Teig zu 2/3 Höhe in die Förmchen füllen.

  7. Jeweils eine Aprikosenhälfte mit der Wölbung nach oben leicht in den Teig drücken.

  8. Ca. 20 Minuten backen.

  9. Auf einem Kuchengitter auskühlen lassen und vor dem Servieren mit Puderzucker bestäuben.

Aufbewahrung & Vorbereitung

• Hält 3 Tage luftdicht verpackt
• Gut einfrierbar für 2 Monate
• Kurz aufwärmen für frische Konsistenz

Servierideen

• Mit Vanilleeis oder Schlagsahne
• Als Dessert oder zum Kaffee
• Mit weißer Schokolade oder Puderzucker dekorieren

Comments

  1. Apricot and white chocolate? It must be an amazing combination!

    ReplyDelete
  2. you are so right karine - its georgous - the fresh litly tart apricots and the sweetness and creamy richness of white chocolate are a great combination also in cookies with died apricots and pistachios!!
    have a nice day..hope to see you here again!cheers alissa

    ReplyDelete

Post a Comment