Wild Herb Tea – Easy Homemade Foraged Herbal Infusion | Wildkräutertee – Hausgemachter Kräutertee aus frischen Wiesenkräutern





 

 

 

 

Wild Herb Tea – Easy Homemade Foraged Herbal Infusion

This Wild Herb Tea is a traditional, aromatic herbal blend made from foraged leaves and blossoms. The tea is naturally soothing, full of herbal depth, and can be prepared fresh or dried for later use. Perfect for anyone who enjoys botanical, earthy flavors.

Ingredients (serves about 10 cups)

  • 1 handful yarrow blossoms

  • 1 handful blackberry leaves

  • 1 handful raspberry leaves

  • 2 handfuls wild chamomile blossoms

  • 1 handful ribwort plantain leaves

  • 1 handful nettle leaves

  • 1 handful elderflower

Optional additions:
lemon balm, mint, chicory blossoms, rose petals, lemon zest

Instructions

  1. Clean all leaves and blossoms and chop the larger leaves lightly.

  2. Place herbs in a large pot and add enough cold water to cover.

  3. Bring to a gentle simmer and steep for 15–30 minutes, depending on how strong you prefer your tea.

  4. Strain into cups and sweeten lightly with honey if desired.

  5. Serve warm.

Make Ahead

  • Herbs can be dried and stored in airtight jars for up to 6 months.

  • Create your own foraged tea blend by mixing dried herbs in a ratio you enjoy.

Serving Suggestions

  • Pair with honey, citrus zest, or fresh mint.

  • Serve as a warm herbal infusion or cool as an iced herbal drink.

     

     

 

 

 

 

Wildkräutertee – Hausgemachter Kräutertee aus frischen Wiesenkräutern

Dieser Wildkräutertee ist eine aromatische Mischung aus frisch gesammelten Blättern und Blüten. Der Tee ist wohltuend, kräuterig und lässt sich leicht frisch oder in getrockneter Form zubereiten.

Zutaten (für ca. 10 Tassen)

  • 1 Handvoll Schafgarbeblüten

  • 1 Handvoll Brombeerblätter

  • 1 Handvoll Himbeerblätter

  • 2 Handvoll Kamilleblüten (Wildkamille)

  • 1 Handvoll Spitzwegerichblätter

  • 1 Handvoll Brennnesselblätter

  • 1 Handvoll Holunderblüten

Optionale Ergänzungen:
Zitronenmelisse, Minze, Wegwarte, Rosenblätter, Zitronenzesten

Zubereitung

  1. Kräuter gründlich reinigen und größere Blätter grob hacken.

  2. Alle Kräuter in einen großen Topf geben und mit kaltem Wasser bedecken.

  3. Aufkochen, dann 15–30 Minuten leicht ziehen lassen.

  4. Durch ein feines Sieb abgießen und nach Geschmack mit Honig süßen.

  5. Warm servieren.

Aufbewahrung

  • Die Kräuter lassen sich leicht trocknen und in luftdichten Gläsern bis zu 6 Monate lagern.

  • Die Mischung kann je nach Saison und Vorliebe angepasst werden.

Serviervorschläge

  • Mit Honig, frischer Minze oder etwas Zitrone verfeinern.

  • Warm genießen oder als erfrischenden Kräuter-Eistee servieren.


Comments