Spicy Nashi Pear Jam (with Nectarine, Ginger & Chai) | Würzige Nashi-Birnen-Marmelade (mit Nektarinen, Ingwer & Chai)
picy Nashi Pear Jam (with Nectarine, Ginger & Chai)
A fragrant, gently spicy jam made from ripe Nashi pears, nectarines, ginger, chai spices, and apple cider. Perfect with cheese boards, grilled meats, pork, chicken, fish, or as a gourmet gift.
Ingredients
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4 ripe nashi pears, peeled and cubed
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6 ripe nectarines, sliced
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1 thumb-size piece fresh ginger, grated
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2 cups apple cider (or apple juice)
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2 chai tea bags (open and add contents to the pot)
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8 cups preserving sugar
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1 tbsp citric acid
Instructions
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Place all ingredients in a large heavy pot.
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Bring to a boil and cook for about 10–20 minutes until the jam thickens.
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To test doneness, place a small spoonful on a cold saucer: if it forms a light skin after a few seconds, the jam is ready.
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Fill immediately into sterilized jars, seal, turn upside down for 5 minutes, then set upright to cool.
Serving Ideas
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Excellent with grilled chicken, pork chops, meatballs, and roasted fish.
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Outstanding with hard cheeses, aged cheddar, pecorino or manchego.
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Makes a beautiful homemade gift.
Würzige Nashi-Birnen-Marmelade (mit Nektarinen, Ingwer & Chai)
Eine aromatische, leicht scharfe Konfitüre aus reifen Nashi-Birnen, Nektarinen, Ingwer, Apfelwein und Chai-Gewürzen. Ideal zu Käseplatten oder herzhaften Fleisch- und Fischgerichten.
Zutaten
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4 reife Nashi-Birnen, geschält und gewürfelt (ca. 600 g)
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6 reife Nektarinen, in Spalten geschnitten
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1 daumendickes Stück frischer Ingwer, gerieben
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2 Tassen Apfelwein oder Apfelsaft
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2 Beutel Chai-Tee (Inhalt über die Früchte streuen)
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1 kg Gelierzucker 1:1
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20 g Zitronensäure
Zubereitung
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Alle Zutaten in einen großen Kochtopf geben.
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Unter Rühren aufkochen und ca. 15–20 Minuten köcheln lassen.
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Pürieren (optional), abschäumen und Gelierprobe machen: Ein Klecks auf einem Teller sollte nach wenigen Sekunden eine Haut bilden.
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Die fertige Marmelade in sterile Gläser füllen, verschließen, 5 Minuten auf den Kopf stellen, dann umdrehen und abkühlen lassen.
Serviervorschläge
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Hervorragend zu gegrilltem Hähnchen, Schwein, Frikadellen oder Fisch.
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Perfekt zu einer Käseplatte mit Hartkäse.
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Eine wunderbare hausgemachte Geschenkidee.
Hi Alissa,this recipe sounds wonderful. I will try it the next days. It`s perfect for our next BBQ.
ReplyDeleteThanks Isi - i hope you like it!! Cheers Alissa
ReplyDeleteMy sisters make jam all the time, and I've been wanting to try making my own. This recipe is really exciting! They'll think I'm crazy, but I'm betting it will be delicious.
ReplyDeletehi there... it is a spicy jam try it - i bet you love it.. but its really best with savory things - as bbq chicken and similar..lol
ReplyDeletewaving to Vancouver... my sister lives in White Rock! Longing to visit Vancouver is a beautiful place to be!
BTW i have more jam recipes in my blog if you are interested!! i just discovered a mango-rose strawberry jam... wonderful. Have a nice day - Alissa