Nectarine Lavender Rose Tart A sunny, fragrant summer tart | Nektarinen–Lavendel–Rosen Tarte Eine leichte, duftige Sommertarte
Nectarine Lavender Rose Tart
A sunny, fragrant summer tart made with ripe nectarines, delicate lavender blossoms, and a glossy layer of rose jam. Light, floral, and perfect with a spoonful of lemon-yogurt cream or vanilla ice cream.
Ingredients
Tart Crust
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1 ¾ cups flour (spelt works great)
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1 teaspoon salt
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1 tablespoon sugar
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½ cup cold butter, cubed
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½ cup ice-cold water
Filling
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3 ripe nectarines, cut into wedges
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5 tablespoons rose jam (or apricot, strawberry, or red currant), melted
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1 teaspoon edible lavender blossoms
Instructions
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Prepare the crust:
In a mixing bowl, combine flour, salt, and sugar. Cut in the butter using a pastry cutter or two knives until the mixture looks like coarse breadcrumbs.
Slowly add the ice-water until the dough comes together. Form into a disc, wrap, and chill for 30 minutes. -
Prepare the fruit:
Slice nectarines into wedges. Grease mini tart pans or a 9–10" pie dish. -
Assemble:
Preheat the oven to 395°F (200°C).
Roll out the chilled dough and fit it into the pans. Dock the bottoms with a fork.
Arrange the nectarine slices on top.
Sprinkle with lavender.
Drizzle with the melted rose jam. -
Bake:
Bake 35–45 minutes, until the crust is golden and the fruit slightly caramelized. -
Serve:
Delicious warm or cooled, served with yogurt-lemon cream, whipped cream, or vanilla ice cream.
Nektarinen–Lavendel–Rosen Tarte
Eine leichte, duftige Sommertarte mit reifen Nektarinen, feinen Lavendelblüten und einer glänzenden Schicht Rosengelee. Perfekt mit Schlagsahne, Joghurtsahne oder Vanilleeis.
Zutaten
Mürbeteig
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160 g Mehl
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1 TL Salz
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1 EL Zucker
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100 g kalte Butter, gewürfelt
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ca. 120 ml Eiswasser (nach Bedarf)
Belag
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5 Nektarinen, in Spalten
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5–8 EL Rosengelee oder Marmelade (z. B. Aprikose, Erdbeere, Johannisbeere), geschmolzen
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1–2 TL Lavendelblüten (essbar)
Zubereitung
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Teig herstellen:
Mehl, Salz und Zucker mischen. Butter mit einem Teigmischer oder zwei Messern einarbeiten, bis eine krümelige Masse entsteht.
Nur so viel Eiswasser hinzugeben, bis ein glatter Teig entsteht.
In Folie wickeln und 30–45 Minuten kühlen. -
Belag vorbereiten:
Nektarinen entkernen und in Spalten schneiden.
Rosengelee vorsichtig erwärmen.
Eine große Tarteform oder kleine Förmchen einfetten. -
Füllen:
Ofen auf 190°C vorheizen.
Teig ausrollen, in die Form legen und den Boden mit einer Gabel einstechen.
Nektarinenspalten dekorativ auflegen.
Mit Lavendel bestreuen und mit geschmolzenem Gelee übergießen. -
Backen:
35–45 Minuten backen, bis der Teig goldbraun und knusprig ist. -
Servieren:
Abkühlen lassen und mit Sahne, Joghurtsahne oder Eis servieren.
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ReplyDelete~Lynette
Thank you very much Lynette!! Cheers Alissa
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