DIY Citrus Chili Olive Oil – Long-Lasting, Aromatic & Beautiful in Jars | Aromatisches Orangen-Chili-Öl – Perfekt zum Grillen & als Geschenk


Homemade Orange Chili Oil (Citrus Chili Olive Oil)

Prep Time: 10 min
Resting Time: 14 days
Shelf Life: Up to 6 months
Makes: 1 large jar

Ingredients

  • 2 organic lemons

  • 2 organic limes

  • 2 organic oranges or 10 kumquats/limequats

  • 1 Tbsp coarse sea salt

  • Fresh thyme

  • 1 sprig fresh rosemary

  • 3–6 dried chilies (such as Chile de Árbol)

  • 1 Tbsp mixed peppercorns

  • High-quality olive oil (enough to fully cover fruit and spices)

Instructions

  1. Prepare the citrus
    Scrub the fruit well and dry thoroughly. Slice into thin wedges; halve or quarter the kumquats.

  2. Salt the citrus
    Layer the citrus pieces in a bowl, sprinkling coarse salt between each layer. Cover and refrigerate or keep in a cool, dark place for 24 hours.

  3. Rinse and dry
    Rinse the citrus pieces under cold water to remove excess salt. Pat completely dry with paper towels.

  4. Assemble the jar
    Place citrus pieces, thyme, rosemary, dried chilies, and peppercorns into a sterile, wide-mouthed jar.

  5. Add the oil
    Pour olive oil over the citrus mixture until everything is completely submerged. Seal the jar.

  6. Infuse
    Store in a cool, dark place for at least 14 days to allow flavors to develop.

Storage

  • Keeps for up to 6 months.

  • Always ensure the citrus remains fully covered in oil to prevent mold.

How to Use

  • Drizzle over grilled fish or chicken

  • Add to roasted vegetables

  • Use in dressings and marinades

  • Serve with cheese platters

  • Spoon citrus pieces onto Mediterranean dishes


Orangen-Chili-Öl (Zitrus-Chili-Öl)

Zubereitungszeit: 10 Min
Ziehzeit: 14 Tage
Haltbarkeit: bis zu 6 Monate
Ergibt: 1 großes Glas

Zutaten

  • 2 Bio-Zitronen

  • 2 Bio-Limetten

  • 2 Bio-Orangen oder 10 Kumquats/Limequats

  • 1 EL grobes Meersalz

  • Frischer Thymian

  • 1 Zweig Rosmarin

  • 3–6 getrocknete Chilischoten

  • 1 EL Pfefferkörner, bunt

  • Hochwertiges Olivenöl (zum Auffüllen)

Zubereitung

  1. Zitrusfrüchte vorbereiten
    Gründlich waschen, abtrocknen und in dünne Spalten schneiden; Kumquats halbieren oder vierteln.

  2. Salzen
    Früchte in einer Schüssel schichten und jede Lage mit grobem Salz bestreuen. Abgedeckt 24 Stunden kühl ziehen lassen.

  3. Abspülen & Trocknen
    Salz abspülen und die Früchte gründlich trocken tupfen.

  4. Einlegen
    Zitrusstücke, Thymian, Rosmarin, Chili und Pfefferkörner in ein steriles Glas geben.

  5. Mit Öl auffüllen
    Mit Olivenöl vollständig bedecken und gut verschließen.

  6. Durchziehen lassen
    Das Glas mindestens 14 Tage an einem kühlen, dunklen Ort lagern.

Aufbewahrung

  • Bis zu 6 Monate haltbar

  • Zitrusfrüchte müssen immer komplett mit Öl bedeckt sein

Verwendung

  • Ideal zu Fisch, Hähnchen, Grillfleisch

  • Für Dressings, Marinaden & Antipasti

  • Perfekt als Gewürzöl oder Geschenk.

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