DIY Citrus Chili Olive Oil – Long-Lasting, Aromatic & Beautiful in Jars | Aromatisches Orangen-Chili-Öl – Perfekt zum Grillen & als Geschenk
Homemade Orange Chili Oil (Citrus Chili Olive Oil)
Prep Time: 10 min
Resting Time: 14 days
Shelf Life: Up to 6 months
Makes: 1 large jar
Ingredients
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2 organic lemons
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2 organic limes
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2 organic oranges or 10 kumquats/limequats
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1 Tbsp coarse sea salt
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Fresh thyme
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1 sprig fresh rosemary
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3–6 dried chilies (such as Chile de Árbol)
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1 Tbsp mixed peppercorns
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High-quality olive oil (enough to fully cover fruit and spices)
Instructions
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Prepare the citrus
Scrub the fruit well and dry thoroughly. Slice into thin wedges; halve or quarter the kumquats. -
Salt the citrus
Layer the citrus pieces in a bowl, sprinkling coarse salt between each layer. Cover and refrigerate or keep in a cool, dark place for 24 hours. -
Rinse and dry
Rinse the citrus pieces under cold water to remove excess salt. Pat completely dry with paper towels. -
Assemble the jar
Place citrus pieces, thyme, rosemary, dried chilies, and peppercorns into a sterile, wide-mouthed jar. -
Add the oil
Pour olive oil over the citrus mixture until everything is completely submerged. Seal the jar. -
Infuse
Store in a cool, dark place for at least 14 days to allow flavors to develop.
Storage
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Keeps for up to 6 months.
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Always ensure the citrus remains fully covered in oil to prevent mold.
How to Use
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Drizzle over grilled fish or chicken
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Add to roasted vegetables
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Use in dressings and marinades
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Serve with cheese platters
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Spoon citrus pieces onto Mediterranean dishes
Orangen-Chili-Öl (Zitrus-Chili-Öl)
Zubereitungszeit: 10 Min
Ziehzeit: 14 Tage
Haltbarkeit: bis zu 6 Monate
Ergibt: 1 großes Glas
Zutaten
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2 Bio-Zitronen
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2 Bio-Limetten
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2 Bio-Orangen oder 10 Kumquats/Limequats
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1 EL grobes Meersalz
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Frischer Thymian
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1 Zweig Rosmarin
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3–6 getrocknete Chilischoten
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1 EL Pfefferkörner, bunt
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Hochwertiges Olivenöl (zum Auffüllen)
Zubereitung
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Zitrusfrüchte vorbereiten
Gründlich waschen, abtrocknen und in dünne Spalten schneiden; Kumquats halbieren oder vierteln. -
Salzen
Früchte in einer Schüssel schichten und jede Lage mit grobem Salz bestreuen. Abgedeckt 24 Stunden kühl ziehen lassen. -
Abspülen & Trocknen
Salz abspülen und die Früchte gründlich trocken tupfen. -
Einlegen
Zitrusstücke, Thymian, Rosmarin, Chili und Pfefferkörner in ein steriles Glas geben. -
Mit Öl auffüllen
Mit Olivenöl vollständig bedecken und gut verschließen. -
Durchziehen lassen
Das Glas mindestens 14 Tage an einem kühlen, dunklen Ort lagern.
Aufbewahrung
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Bis zu 6 Monate haltbar
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Zitrusfrüchte müssen immer komplett mit Öl bedeckt sein
Verwendung
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Ideal zu Fisch, Hähnchen, Grillfleisch
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Für Dressings, Marinaden & Antipasti
Perfekt als Gewürzöl oder Geschenk.
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