Moist Eggless Banana Bread (No Eggs, No Fuss!) – Easy One-Bowl Recipe | Saftiges Bananenbrot ohne Ei – Einfaches, Veganes Lieblingsrezept

Moist Eggless Banana Bread (No Eggs, No Fuss!) – Easy One-Bowl Recipe

A flexible, moist banana bread made without eggs and easily adaptable to many dietary needs. Works beautifully with spelt flour, all-purpose flour, or a mix. Add-ins like nuts, chocolate chips, or raisins make it even better.

Pan: 8×4 inch loaf
Bake Time: ~60 minutes


Ingredients

  • ½ cup margarine
    (or substitute part butter, shortening, applesauce, or yogurt)

  • ¾ cup organic cane sugar
    (or white sugar or part brown sugar)

  • 1 ½ cups spelt flour
    (or all-purpose, oat flour, or a gluten-free blend)

  • 1 tsp baking soda

  • 1 tsp sea salt

  • ½ tsp cinnamon (optional)

  • 4 small ripe bananas, mashed

  • 1 tsp vanilla extract (optional)

Optional Add-ins:
Nuts, chocolate chips, raisins, dried fruit


Instructions

  1. Preheat oven to 325°F (165°C). Lightly grease an 8×4-inch loaf pan.

  2. In a large bowl, cream the margarine and sugar until smooth.

  3. Sift in flour, baking soda, salt, and cinnamon. Mix gently.

  4. In a separate bowl, mash the bananas. Add to the main bowl and stir to combine.

  5. Add vanilla and fold in optional add-ins.

  6. Pour the batter into the prepared loaf pan.

  7. Bake for 60 minutes, or until a knife or skewer comes out clean.

  8. Cool completely before slicing.

Variation:
For banana zucchini bread, use 1 banana + 1 cup grated zucchini.






Veganes Bananenbrot (ohne Ei)

Ein vielseitiges, saftiges Bananenbrot ganz ohne Eier. Funktioniert hervorragend mit Dinkelmehl, Weizenmehl oder einer Mischung. Nach Wunsch lassen sich Nüsse, Schokolade oder Trockenfrüchte einarbeiten.

Form: Kastenform 20–25 cm
Backzeit: ca. 60 Minuten


Zutaten

  • ½ Tasse Margarine
    (oder Butter, Pflanzenfett, Apfelmus oder Joghurt)

  • ¾ Tasse Rohrzucker
    (oder weißer Zucker bzw. ein Teil brauner Zucker)

  • 1 ½ Tassen Dinkelmehl
    (oder Weizenmehl, Hafermehl oder glutenfreie Mischung)

  • 1 TL Natron

  • 1 TL Meersalz

  • ½ TL Zimt (optional)

  • 4 kleine reife Bananen, zerdrückt

  • 1 TL Vanilleextrakt (optional)

Optional:
Nüsse, Schokostücke, Rosinen, Trockenfrüchte


Zubereitung

  1. Den Ofen auf 165°C vorheizen und eine Kastenform leicht einfetten.

  2. Margarine und Zucker in einer großen Schüssel cremig rühren.

  3. Mehl, Natron, Salz und Zimt einsieben und untermischen.

  4. Bananen separat zerdrücken und anschließend einrühren.

  5. Vanille und gewünschte Extras hinzufügen.

  6. Teig in die vorbereitete Form geben.

  7. 60 Minuten backen, bis ein Messer sauber herauskommt.

  8. Vollständig abkühlen lassen und erst dann schneiden.

Variante:
Für Bananen-Zucchini-Brot 1 Banane + 1 Tasse geraspelte Zucchini verwenden.

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