5-Minute Chocolate Mug Cake A quick, fluffy, microwave chocolate cake | 5-Minuten Schoko-Tassenkuchen - Ein ultraschneller, saftiger Schokoladenkuchen aus der Mikrowelle


5-Minute Chocolate Mug Cake

A quick, fluffy, microwave chocolate cake made right in a mug—ready in only 5 minutes. Perfect for the office, late-night cravings, last-minute desserts, or when you need chocolate right now. Moist, soft, slightly pudding-like, and endlessly customizable.


Ingredients

  • 4 tablespoons all-purpose flour

  • 4 tablespoons sugar

  • 2 tablespoons cocoa powder

  • 1 egg

  • 3 tablespoons milk

  • 3 tablespoons oil

  • 3 tablespoons chocolate chips (optional)

  • A splash of vanilla extract

  • 1 large microwave-safe mug


Instructions

  1. Add flour, sugar, and cocoa to the mug and mix well.

  2. Add the egg and whisk with a fork until fully combined.

  3. Pour in milk and oil; mix thoroughly.

  4. Add chocolate chips and vanilla; stir again.

  5. Microwave on high (1000 W) for 3 minutes. The cake will rise above the rim—this is normal.

  6. Let it cool slightly. Serve directly in the mug or turn out onto a plate.


Tips & Variations

  • Add a spoonful of peanut butter or Nutella in the center before cooking.

  • Sprinkle with sea salt or powdered sugar.

  • Serve with whipped cream, ice cream, or warm berries.

  • For a fudgier texture, reduce the microwave time by 10–20 seconds.

Why is this the most dangerous recipe in the world?
Because you are now only 5 minutes away from warm chocolate cake anytime—day or night.

 

 

 

 

 

5-Minuten Schoko-Tassenkuchen

Ein ultraschneller, saftiger Schokoladenkuchen aus der Mikrowelle – direkt in der Tasse zubereitet und in nur 5 Minuten fertig. Perfekt bei akutem Schoko-Verlangen oder als spontanes Dessert und fürs Büro.


Zutaten

  • 4 EL Mehl

  • 4 EL Zucker

  • 2 EL Kakaopulver

  • 1 Ei

  • 3 EL Milch

  • 3 EL Öl

  • 3 EL Schokotropfen (optional)

  • Ein Schuss Vanilleextrakt

  • 1 große mikrowellengeeignete Tasse


Zubereitung

  1. Mehl, Zucker und Kakao in der Tasse mischen.

  2. Das Ei hinzufügen und gründlich verrühren.

  3. Milch und Öl dazugeben und zu einem glatten Teig verarbeiten.

  4. Schokotropfen und Vanille unterrühren.

  5. In der Mikrowelle bei 1000 Watt ca. 3 Minuten backen. Der Teig geht stark hoch – das ist normal.

  6. Kurz abkühlen lassen. Direkt aus der Tasse genießen oder auf einen Teller stürzen.


Tipps & Variationen

  • Einen Löffel Nutella oder Erdnussbutter in die Mitte setzen.

  • Mit Puderzucker oder Meersalz verfeinern.

  • Mit Sahne, Eis oder warmen Beeren servieren.

  • Für eine weichere, puddingartige Konsistenz 10–20 Sekunden kürzer backen.

Achtung: Gefahr!
Man ist jetzt nur noch 5 Minuten von warmem Schokoladenkuchen entfernt – jederzeit.





Comments

  1. Ooh - looks amazing - I'm tempted to make it right now!

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  2. thanks Jen.. you shold try it for a microwave cake it is nice!! Let me know how it turnes out!! Cheers Alissa

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