Authentic New York Push Cart Onion Sauce For Hot Dogs | New Yorker Hot-Dog-Zwiebelsauce („Push Cart Onion Sauce“)
New York Push Cart Onion Sauce for Hot Dogs
This classic New York–style Push Cart Onion Sauce is the iconic topping found on street-cart hot dogs across the city. Sweet, tangy, lightly spiced, and irresistibly soft, these braised onions turn any hot dog into a true NYC-style experience. Also delicious as a sauce for ribs, burgers, sausages, or even meatloaf.
Ingredients
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2 tbsp vegetable oil (or olive oil)
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1/4 cup ketchup
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Pinch of cinnamon
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Pinch of chili powder
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Dash of hot sauce
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Salt, to taste
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1 cup water
Instructions
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Sauté onions
Heat the oil in a skillet over medium heat. Add sliced onions and sauté for about 7 minutes, until softened and lightly golden. -
Add flavorings
Stir in ketchup, cinnamon, chili powder, hot sauce, and salt. -
Simmer
Add the water, bring to a boil, then reduce heat and simmer 10 minutes, or longer for a thicker, richer sauce. -
Serve
Spoon generously over hot dogs or store in the fridge for up to 4 days. The flavor deepens beautifully overnight.
Uses
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Classic topping for New York–style hot dogs
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Sauce base for ribs or pulled pork
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Glaze for meatloaf
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Topping for burgers or grilled sausages
New Yorker Hot-Dog-Zwiebelsauce („Push Cart Onion Sauce“)
Diese würzig-süßliche Zwiebelsauce ist ein echter Klassiker der New Yorker Straßenküche. Die weich geschmorten Zwiebeln mit leichter Schärfe und feiner Würze machen jeden Hot Dog zu einem originalen NYC-Erlebnis. Auch als Grill- oder Fleischsauce hervorragend geeignet.
Zutaten
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2 Zwiebeln, in 0,5 cm Ringe geschnitten
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2 EL Pflanzenöl (oder Olivenöl)
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60 ml Ketchup
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1 Prise Zimt
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1 Prise Chilipulver
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Etwas Hot Sauce
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Salz nach Geschmack
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250 ml Wasser
Zubereitung
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Zwiebeln anbraten
Öl in einer Pfanne erhitzen. Die Zwiebeln ca. 7 Minuten goldgelb anbraten. -
Würzen
Ketchup, Zimt, Chilipulver, Hot Sauce und Salz einrühren. -
Schmoren
Wasser zugeben, aufkochen und dann 10 Minuten sanft köcheln lassen.
Für eine dickere, intensivere Sauce einfach länger einkochen. -
Servieren
Über Hot Dogs löffeln oder bis zu 4 Tage im Kühlschrank aufbewahren – am nächsten Tag schmeckt sie sogar noch besser.
Verwendungsideen
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Klassisch für Hot Dogs
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Basis für Rippchen oder Pulled Pork
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Sauce für Hackbraten
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Topping für Burger oder Bratwürste
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