Mexican Jalapeño Cheesecake with Tortilla Chip Crust | Jalapeño-Käsekuchen – würziger, cremiger Käsekuchen mit knusprigem Tortilla-Chip-Boden
Jalapeño Cheesecake – The Ultimate Savory Mexican-Style Appetizer
A rich, creamy, savory cheesecake baked on a crunchy tortilla-chip crust. Packed with green chiles, jalapeño, garlic, and plenty of melted cheese, this appetizer disappears fast at parties, game nights, and potlucks. Serve chilled and sliced into thin wedges with fresh toppings.
Ingredients
Crust
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1 ½ cups crushed tortilla or nacho chips
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6 tbsp melted butter
Filling
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Two (8-oz) packages cream cheese, softened
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3 eggs
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¼ cup all-purpose flour
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1 ½ cups sour cream, divided (1 cup + ½ cup)
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1 garlic clove, minced
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1 (4-oz) can chopped green chiles
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1 fresh jalapeño, stemmed, seeded, and minced
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2 cups grated Colby–Jack, Monterey Jack, or cheddar
Toppings (optional but recommended)
Chopped plum tomatoes
Sliced green onions
Diced black olives
Chopped cilantro
Instructions
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Preheat oven:
Heat oven to 300°F (150°C). Lightly grease the sides of a 9-inch springform pan. -
Make the crust:
Combine crushed tortilla chips with melted butter. Press firmly into the bottom and ½ inch up the sides of the pan.
Bake 10 minutes, then set aside. -
Prepare the filling:
Beat cream cheese with an electric mixer on high until fluffy. Add eggs one at a time, mixing well.
Reduce speed to low and blend in flour and 1 cup of sour cream until smooth.
Stir in garlic, green chiles, jalapeño, and cheese. -
Bake:
Pour the filling into the crust. Bake for 1 hour.
Turn off oven and leave cheesecake inside for 1 additional hour (do not open the door). -
Chill:
Cool completely. Run a knife around the pan edge. Cover and refrigerate at least 1 hour. -
Serve:
Remove the springform ring. Spread remaining ½ cup sour cream over the top (optional).
Garnish with tomatoes, green onions, olives, cilantro.
Slice into thin wedges.
Serves 12

Jalapeño-Käsekuchen – Herzhaftes Mexiko-Appetithäppchen
Ein würziger, cremiger Käsekuchen mit knusprigem Tortilla-Chip-Boden. Gefüllt mit Frischkäse, Cheddar, Jalapeño und grünen Chilis ist dieser herzhafte Cheesecake ein echter Hit auf Buffets, Partys und Fußballabenden. Gekühlt serviert und in dünne Stücke geschnitten verschwindet er garantiert schnell.
Zutaten
Boden
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160 g Tortilla- oder Nacho-Chips, fein zerkrümelt
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6 EL geschmolzene Butter
Füllung
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2 Packungen Frischkäse (je 175–200 g), zimmerwarm
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3 Eier
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30 g Mehl
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350 g Sauerrahm, geteilt (250 g + 100 g)
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1 Knoblauchzehe, fein gehackt
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2 eingelegte grüne Chilischoten, gehackt
-
1 frischer Jalapeño, entkernt und fein gehackt
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250 g geriebener Cheddar oder Colby–Jack
Dekoration
Gehackte Tomaten
Frühlingszwiebeln
Schwarze Oliven
Frischer Koriander
Zubereitung
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Backofen vorheizen:
Auf 150°C vorheizen. Springform (26 cm) leicht einfetten. -
Boden herstellen:
Tortillachips mit geschmolzener Butter mischen. Auf dem Formboden und ca. 1 cm am Rand hoch festdrücken.
10 Minuten backen, dann abkühlen lassen. -
Füllung vorbereiten:
Frischkäse mit dem Mixer cremig schlagen. Eier einzeln unterrühren.
Mehl und 250 g Sauerrahm bei niedriger Stufe einrühren, bis die Masse glatt ist.
Knoblauch, Chilis, Jalapeño und Käse unterheben. -
Backen:
Füllung auf den Boden geben und 1 Stunde backen.
Ofen ausschalten und den Käsekuchen 1 weitere Stunde im geschlossenen Ofen ruhen lassen. -
Kühlen:
Komplett abkühlen lassen. Mit einem Messer vom Rand lösen.
Abdecken und mindestens 1 Stunde im Kühlschrank durchkühlen lassen. -
Servieren:
Springform öffnen. Den restlichen Sauerrahm (100 g) optional oben verstreichen.
Mit Tomaten, Frühlingszwiebeln, Oliven und Koriander garnieren.
In dünne Stücke schneiden.
Für 12 Portionen