Cream Cheese Flan with Fresh Strawberry–Passionfruit Coulis | Frischkäse-Flan mit Erdbeer-Passionsfrucht-Coulis

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picture by spanish taste!!

Cream Cheese Flan with Fresh Strawberry–Passionfruit Coulis

This Cream Cheese Flan is silky, rich, and beautifully aromatic. The caramel layer melts into a creamy custard made with three types of milk and a hint of vanilla and almond. Paired with a bright, tropical strawberry–passionfruit coulis, this dessert is a show-stopping finale for any dinner.

Ingredients (Serves 8)

For the Flan

  • 1 cup sugar

  • Seeds from 1 vanilla bean (or 2 tsp vanilla extract)

  • 5 large eggs

  • 5 oz cream cheese

  • 1 can (14 oz) sweetened condensed milk

  • 1 can (12 oz) evaporated milk

  • 1 1/2 cups whole milk

  • 1/4 tsp almond extract

For the Strawberry–Passionfruit Coulis

  • 2 cups fresh strawberries, sliced

  • 4 fresh passionfruit, halved

  • 1/3 cup sugar (or to taste)

  • 2 tbsp lime juice

  • Additional passionfruit pulp for garnish (optional)


Instructions

1. Prepare the Caramel

Preheat oven to 300°F / 150°C.
Melt the sugar in a saucepan over medium-high heat until it becomes a smooth, dark amber caramel. Quickly pour into the bottom of an 8-inch soufflé dish or into several small molds.


2. Make the Flan Custard

Blend all remaining flan ingredients until perfectly smooth.
Strain the mixture into the caramel-lined mold.

Place the mold into a larger baking pan and pour hot water around it to halfway up the sides (bain-marie). Cover with foil.

Bake about 2 hours (shorter for individual molds), until set and a toothpick inserted in the center comes out clean.

Cool completely and refrigerate overnight.


3. Prepare the Coulis

Blend strawberries, passionfruit pulp, sugar, and lime juice until smooth.
Strain through a sieve to remove seeds.
Taste and adjust sweetness. Chill until ready to serve.


4. Unmold and Serve

Loosen the sides of the flan with a thin knife.
Place the mold in hot water for 8–10 minutes to release the caramel.
Invert onto a serving platter.

Serve with the chilled strawberry–passionfruit coulis and extra passionfruit pulp on top, if desired.

 

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Frischkäse-Flan mit Erdbeer-Passionsfrucht-Coulis

Dieser Frischkäse-Flan ist unglaublich cremig, zart und aromatisch. Die dunkle Karamellschicht verbindet sich beim Stürzen mit dem seidigen Pudding aus drei Milchsorten, Vanille und einem Hauch Mandel. Das frische Erdbeer-Passionsfrucht-Coulis bringt eine fruchtige, tropische Note – ein perfektes Dessert für besondere Anlässe.

Zutaten (für 8 Portionen)

Für den Flan

  • 200 g Zucker

  • Mark von 1 Vanilleschote (oder 2 TL Vanilleextrakt)

  • 5 Eier

  • 140 g Frischkäse

  • 1 Dose gezuckerte Kondensmilch (400 g)

  • 1 Dose Kondensmilch, ungesüßt (350 ml)

  • 375 ml Vollmilch

  • 1/4 TL Mandelessenz

Für das Erdbeer-Passionsfrucht-Coulis

  • 300 g frische Erdbeeren, in Scheiben

  • 4 frische Passionsfrüchte

  • 70 g Zucker (oder nach Geschmack)

  • 2 EL Limettensaft

  • Weitere Passionsfrüchte als Deko (optional)


Zubereitung

1. Karamell herstellen

Backofen auf 150°C vorheizen.
Zucker in einem Topf bei mittlerer bis hoher Hitze schmelzen, bis ein dunkles, flüssiges Karamell entsteht. Sofort in eine Souffléform (ca. 20 cm) oder mehrere kleine Förmchen gießen.


2. Flan-Masse zubereiten

Alle übrigen Flan-Zutaten im Mixer glatt pürieren.
Durch ein feines Sieb in die bereitete Form gießen.

Form in eine größere Backform stellen und heißes Wasser bis zur Hälfte der Formhöhe angießen (Wasserbad). Mit Folie abdecken.

Ca. 2 Stunden backen (kleine Formen kürzer), bis die Masse fest ist und ein Zahnstocher sauber herauskommt.

Vollständig abkühlen lassen und über Nacht kaltstellen.


3. Coulis zubereiten

Erdbeeren, Passionsfruchtpulp, Zucker und Limettensaft pürieren.
Durch ein Sieb streichen, Süße anpassen und gut kühlen.


4. Stürzen und Servieren

Mit einem Messer den Flan vom Rand lösen.
Form 8–10 Minuten in heißes Wasser stellen.
Auf eine Platte stürzen.

Mit dem Erdbeer-Passionsfrucht-Coulis und optional frischer Passionsfrucht servieren.

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