Authentic Vegan Rajma Curry with Crunchy Garlic Naan – Simple Weeknight Meal | Veganes Indisches Kidneybohnen-Curry mit Knusprigem Knoblauch-Naan

 

 
Rajma Curry

Vegan Indian Kidney Bean Curry with Toasted Garlic Naan Crunch

Ingredients

For the Kidney Bean Curry

  • 2 cans kidney beans, drained and rinsed

  • 1 large onion, finely chopped

  • 3 cloves garlic, minced

  • 1-inch piece ginger, grated

  • 2 tomatoes, finely diced (or 1 cup canned crushed tomatoes)

  • 1 tbsp tomato paste

  • 2 tbsp oil

  • 1 tsp cumin seeds

  • 1 tsp turmeric

  • 1½ tsp ground coriander

  • 1½ tsp garam masala

  • 1 tsp ground cumin

  • 1 tsp paprika or mild chili powder

  • ½–1 tsp chili flakes (optional)

  • 1 cup coconut milk or plant cream

  • 1½ cups water or vegetable broth

  • Salt to taste

  • Fresh cilantro for garnish

  • Juice of ½ lemon

For the Toasted Garlic Naan Crunch

  • 2 naan breads (vegan)

  • 2 tbsp vegan butter or oil

  • 2 cloves garlic, finely chopped

  • Pinch of salt

  • Fresh parsley or cilantro (optional)


Instructions

1. Make the Curry

  1. Heat oil in a pot and add cumin seeds. Allow them to sizzle.

  2. Add onions and sauté until golden.

  3. Add garlic and ginger; cook 1 minute.

  4. Stir in tomatoes and tomato paste. Cook until soft and thick.

  5. Add turmeric, coriander, cumin, paprika, chili, and salt. Cook 1–2 minutes.

  6. Add kidney beans, coconut milk, and water/broth.

  7. Simmer for 15–20 minutes on low heat, stirring occasionally.

  8. Finish with garam masala, lemon juice, and fresh cilantro.

2. Make the Garlic Naan Crunch

  1. Cut the naan into small bite-size squares.

  2. Heat vegan butter/oil in a pan, add garlic, and cook lightly until fragrant.

  3. Add naan pieces and toast until crisp and golden.

  4. Sprinkle lightly with salt and herbs.

3. Serve

  • Spoon the curry into bowls.

  • Top generously with toasted garlic naan crunch.

  • Add fresh cilantro and a squeeze of lemon.

     

    Veganes Indisches Kidneybohnen-Curry mit Knusprigem Knoblauch-Naan Crunch

    Zutaten

    Für das Kidneybohnen-Curry

  • 2 Dosen Kidneybohnen, abgespült und abgetropft

  • 1 große Zwiebel, fein gehackt

  • 3 Knoblauchzehen, gehackt

  • 1 Stück Ingwer (ca. 2 cm), gerieben

  • 2 Tomaten, fein gewürfelt (oder 1 Tasse gehackte Tomaten aus der Dose)

  • 1 EL Tomatenmark

  • 2 EL Öl

  • 1 TL Kreuzkümmelsamen

  • 1 TL Kurkuma

  • 1½ TL Korianderpulver

  • 1½ TL Garam Masala

  • 1 TL Kreuzkümmelpulver

  • 1 TL Paprika oder mildes Chilipulver

  • ½–1 TL Chiliflocken (optional)

  • 1 Tasse Kokosmilch oder Pflanzencreme

  • 1½ Tassen Wasser oder Gemüsebrühe

  • Salz nach Geschmack

  • Frischer Koriander zum Garnieren

  • Saft einer halben Zitrone

Für den Knusprigen Knoblauch-Naan Crunch

  • 2 vegane Naan-Brote

  • 2 EL vegane Butter oder Öl

  • 2 Knoblauchzehen, fein gehackt

  • Eine Prise Salz

  • Frische Petersilie oder Koriander (optional)


Zubereitung

1. Curry zubereiten

  1. Öl in einem Topf erhitzen und Kreuzkümmelsamen kurz anrösten.

  2. Zwiebeln hinzufügen und goldbraun anbraten.

  3. Knoblauch und Ingwer dazugeben und 1 Minute anschwitzen.

  4. Tomaten und Tomatenmark einrühren und weich kochen.

  5. Kurkuma, Koriander, Kreuzkümmel, Paprika, Chili und Salz hinzufügen.

  6. Kidneybohnen, Kokosmilch und Wasser/Brühe zugeben.

  7. 15–20 Minuten bei niedriger Hitze köcheln lassen.

  8. Mit Garam Masala, Zitronensaft und frischem Koriander abschmecken.

2. Knoblauch-Naan Crunch zubereiten

  1. Naan in kleine Stücke schneiden.

  2. Vegane Butter/Öl erhitzen, Knoblauch hinzufügen und kurz anrösten.

  3. Naanstückchen dazugeben und knusprig goldbraun braten.

  4. Mit etwas Salz und Kräutern bestreuen.

3. Servieren

  • Curry in Schalen füllen.

  • Mit reichlich Knoblauch-Naan Crunch toppen.

  • Mit Koriander und etwas Zitronensaft verfeinern.


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