Nigella Lawson Rocky Road Bars (Christmas) - Rocky Road Riegel von Nigella Lawson (weihnachtlich)



Hello Friends

this is a recipe out of Nigellas Christmas Cookbook 2008 - I think I have tried almost every recipe out of this book - sadly not blogged :-(

Anyway, I have been making this rocky road for years it's not too sweet as you would imagine and I vary with the ingredients - this time I used regular digestive cookies instead of amaretti and almonds instead of brazil nuts. so play with it.. and I sprinkle mine with coconut

I strongly recommend drinking strong hot tea with this or a coffee - very nice combo... Enjoy Happy Christmas Alissa

CHRISTMAS ROCKY ROAD

Makes 24 bars


Make Ahead Tip: Make Rocky Road and refrigerate to set. Don't ad icing sugar yet, but cut in bars or squares, then store in airtight container in a cool place for up to 1 week. Decorate  with icing sugar and edible glitter about 1-2 hours before serving

Freeze Ahead Tip:

Make the Rocky Road as above and freeze for up to 1 month. Thaw overnight in a cool place. Decorate as mentioned above


250 g dark chocolate
150g milk chocolate
175 g butter, soft
4 x 15 ml tbsp golden syrup or corn syrup
200 g amaretti biscuits (the rock hard ones) or digestive cookies
150 g shelled brazil nuts or almonds
150 g red glacé cherries
125 g marshmallows
edible glitter optional


Chop both sorts of chocolate small or use chocolate chips or buttons made for melting, and then put into a heavy-base saucepan to melt with the butter and syrup over gentle heat.

Put the biscuits into a freezer bag and bash them with a rolling pin to get big and little crumbs; you want some pieces to crunch and some sandy rubble.

Put Brazil nuts into another freezer bag and also bash hem so you get different sized nuts.

Take the pan off the heat, and add the crushed biscuits and nuts, whole glace cherries and mini marshmallows. Turn carefully to coat everything with chocolate.

Tip into a foil-lined tray smoothing the top as best you can, although it will look bumpy.

Refrigerate until firm enough to cut which will take about 1 1/2 -2 hours. then take the set block of rocky road and cut.

Dust with icing sugar or coconut and edible glitter. Enjoy




Liebe Freunde,

hier ein Rezept aus meinem Lieblingsweihnachtskochbuch von Nigella Lawson - ich glaube ich habe mittlerweile alle Rezepte daraus gekocht...leider nicht gebloggt habe viele Jahre aus beruflichen Gründen Pause gemacht :-(

Hier eines meiner Dauerbrenner Rocky Road - ich liebe diese kleinen süßen Happen - sie sind so einfach hergestellt, ähnlich wie kalter Hund, nicht zu süß und ein so schöner Hingucker auf dem Gebäckteller. Dieses Konfekt ist seit langer Zeit Tradition in Großbritannien in der Weihnachtszeit kann man mittlerweile aber auch in fast allen Cafés als kleine Riegel das ganze Jahr bekommen.

Probiert es aus... ! Frohes Fest

Weihnachtliches Rocky Road Nigella Lawson

Tip:  Kann vorbereitet werden und hält sich bis zu 1 Monat im Gefrierfach und 1 Woche im Kühlschrank

24 Riegel

250g Zartbitterschokolade
150g Vollmilchschokolade
175g Butter
4 x 15 ml EL Zuckerrübensirup
200g Amarettini oder Butterkekse
150g Paranüsse oder Mandeln
150g Kandierte Kirschen
125g Mini Marshmallows
Puderzucker

Die Schokolade kleinhacken oder Schokoladenchips verwenden, in einem Bain Marie mit der Butter und dem Sirup schmelzen über niedriger Hitze.

Die Kekse in einen Gefrierbeutel geben und mit einem Nudelholz in unregelmäßig große Stücke klopfen.

Die Nüsse ebenfalls in einem Gefrierbeutel mit einem Nudelholz in verschieden große Stücke schlagen.

Den Topf vom Herd nehmen und die Nüsse, Kekse sowie die Kirschen und Marshmallows vorsichtig unter die Schokolade mischen bis alles mit Schokolade bedeckt ist.

In einer 23 x 29 cm mit Frischhaltefolie ausgelegten Form füllen und glattstreichen 1-2 Stunden im Kühlschrank aushärten lassen. Anschließend in kleine Riegel schneiden und mit Kokosflocken oder Puderzucker bestäuben. Vor dem Servieren auf Zimmertemperatur bringen 1 Std. vorher aus dem Kühlschrank nehmen.

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