Apricot Cherry Bundt Cake – Moist and Fruity | Aprikosen-Kirsch Gugelhupf – Saftiger Kuchen mit Mandeln und Frucht


Apricot Cherry Bundt Cake by Renate

A few years ago, I received this lovely recipe from Renate, one of our TOH German Corner members, during our Christmas card recipe exchange. Each year, we send each other handwritten holiday cards and include a favorite recipe — I’ve collected so many wonderful dishes that I now keep them in a special scrapbook.

This one fell out of the folder recently, and since I had all ingredients at home, I took it as a sign to bake it right away. The aroma that filled my kitchen was divine — sweet, fruity, and just a hint of almonds.

The result? A moist, delicious, and elegant Bundt cake that tastes like Christmas and comfort. Thank you, Renate, for such a beautiful recipe — I’ll definitely bake it again.


Recipe (English)

Ingredients

  • 1 ¾ cups cherries (fresh or canned, drained)

  • 6 apricot halves (fresh or canned, diced)

  • 1 cup soft butter or margarine

  • ½ cup sugar

  • 2 tsp vanilla extract

  • 4 eggs

  • 1 dash salt

  • 5 drops almond extract (I used 2 drops + a splash of kirsch schnapps)

  • 1 ¼ cups flour (I used spelt flour)

  • 2 tbsp baking powder

  • 1 cup ground almonds

  • Icing sugar for dusting

Instructions

  1. Preheat oven to 350°F (180°C). Grease and flour a Bundt or springform pan (or coat with slivered almonds).

  2. Drain fruit well and pat dry. Dust lightly with 1 tbsp flour.

  3. Cream butter and sugar until smooth. Add eggs one at a time, then mix in salt, vanilla, and almond extract (and kirsch if using).

  4. Combine flour, baking powder, and ground almonds. Add gradually to the butter mixture and blend until smooth.

  5. Gently fold in fruit. Pour batter into the pan and smooth the top.

  6. Bake for 1 hour, or until a skewer comes out clean.

  7. Cool on a rack, then dust with icing sugar.

Storage: Keeps well for 3–4 days; can be frozen for up to 2 months.





Aprikosen-Kirsch Gugelhupf

Dieses Rezept bekam ich vor einigen Jahren von einer Freundin aus dem German Corner im Rahmen unseres Weihnachtskarten-Rezepttauschs.
Jedes Jahr schicken wir uns handgeschriebene Weihnachtskarten mit einem Lieblingsrezept – so ist über die Jahre eine ganze Sammlung schöner Rezepte entstanden, die ich in einem kleinen Ordner aufbewahre.

Beim Aufräumen fiel mir kürzlich diese Karte wieder in die Hände – und da ich alle Zutaten da hatte, war klar: Der Kuchen muss gebacken werden! Der Duft war einfach himmlisch – fruchtig, buttrig und leicht nach Mandeln.

Das Ergebnis: ein saftiger, fruchtiger Gugelhupf mit einer zarten Marzipannote – wunderbar zum Nachmittagskaffee oder als festlicher Kuchen. Danke, Renate!


Rezept (Deutsch)

Zutaten

  • 1 Glas Kirschen (oder frische Kirschen)

  • 6 Aprikosenhälften (frisch oder aus der Dose)

  • 200 g Butter oder Margarine, weich

  • 175 g Zucker

  • 1 Päckchen Vanillezucker oder ½ Vanilleschote

  • 4 Eier

  • 1 Prise Salz

  • 5 Tropfen Bittermandelaroma (optional + Schuss Kirschwasser)

  • 175 g Mehl (+ 1 EL zum Wenden)

  • 1 Päckchen Backpulver

  • 200 g gemahlene Mandeln

  • Puderzucker zum Bestäuben

Zubereitung

  1. Backofen auf 160°C Umluft vorheizen. Gugelhupfform einfetten und mit Semmelbröseln oder Mandelblättchen ausstreuen.

  2. Kirschen und Aprikosen abtropfen und abtrocknen, dann in 1 EL Mehl wenden.

  3. Butter, Zucker und Vanille cremig rühren. Eier einzeln unterrühren, dann Salz, Aroma und Kirschwasser zugeben.

  4. Mehl, Backpulver und Mandeln mischen, unterheben.

  5. Früchte vorsichtig einrühren und Teig in die Form geben, glatt streichen.

  6. Etwa 60 Minuten backen, Stäbchenprobe machen.

  7. Abkühlen lassen, stürzen und mit Puderzucker bestäuben.

Tipp: Schmeckt am nächsten Tag noch saftiger – lässt sich auch gut einfrieren.


Comments

  1. I already posted this once and it disappeared! Anyway I was just asking how much 1 glas of cherries is...

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  2. Hi Berny - it is about 750 ml for us it is a regular glas of cherries. I don't know the size of cherries in a jar in canada is. Hope that helps you i would say its about 1 1/2 cups of cherries, drained

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