Apricot Cherry Bundt Cake – Moist and Fruity | Aprikosen-Kirsch Gugelhupf – Saftiger Kuchen mit Mandeln und Frucht
Apricot Cherry Bundt Cake by Renate
A few years ago, I received this lovely recipe from Renate, one of our TOH German Corner members, during our Christmas card recipe exchange. Each year, we send each other handwritten holiday cards and include a favorite recipe — I’ve collected so many wonderful dishes that I now keep them in a special scrapbook.
This one fell out of the folder recently, and since I had all ingredients at home, I took it as a sign to bake it right away. The aroma that filled my kitchen was divine — sweet, fruity, and just a hint of almonds.
The result? A moist, delicious, and elegant Bundt cake that tastes like Christmas and comfort. Thank you, Renate, for such a beautiful recipe — I’ll definitely bake it again.
Recipe (English)
Ingredients
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1 ¾ cups cherries (fresh or canned, drained)
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6 apricot halves (fresh or canned, diced)
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1 cup soft butter or margarine
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½ cup sugar
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2 tsp vanilla extract
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4 eggs
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1 dash salt
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5 drops almond extract (I used 2 drops + a splash of kirsch schnapps)
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1 ¼ cups flour (I used spelt flour)
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2 tbsp baking powder
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1 cup ground almonds
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Icing sugar for dusting
Instructions
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Preheat oven to 350°F (180°C). Grease and flour a Bundt or springform pan (or coat with slivered almonds).
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Drain fruit well and pat dry. Dust lightly with 1 tbsp flour.
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Cream butter and sugar until smooth. Add eggs one at a time, then mix in salt, vanilla, and almond extract (and kirsch if using).
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Combine flour, baking powder, and ground almonds. Add gradually to the butter mixture and blend until smooth.
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Gently fold in fruit. Pour batter into the pan and smooth the top.
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Bake for 1 hour, or until a skewer comes out clean.
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Cool on a rack, then dust with icing sugar.
Storage: Keeps well for 3–4 days; can be frozen for up to 2 months.
Aprikosen-Kirsch Gugelhupf
Dieses Rezept bekam ich vor einigen Jahren von einer Freundin aus dem German Corner im Rahmen unseres Weihnachtskarten-Rezepttauschs.
Jedes Jahr schicken wir uns handgeschriebene Weihnachtskarten mit einem Lieblingsrezept – so ist über die Jahre eine ganze Sammlung schöner Rezepte entstanden, die ich in einem kleinen Ordner aufbewahre.
Beim Aufräumen fiel mir kürzlich diese Karte wieder in die Hände – und da ich alle Zutaten da hatte, war klar: Der Kuchen muss gebacken werden! Der Duft war einfach himmlisch – fruchtig, buttrig und leicht nach Mandeln.
Das Ergebnis: ein saftiger, fruchtiger Gugelhupf mit einer zarten Marzipannote – wunderbar zum Nachmittagskaffee oder als festlicher Kuchen. Danke, Renate!
Rezept (Deutsch)
Zutaten
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1 Glas Kirschen (oder frische Kirschen)
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6 Aprikosenhälften (frisch oder aus der Dose)
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200 g Butter oder Margarine, weich
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175 g Zucker
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1 Päckchen Vanillezucker oder ½ Vanilleschote
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4 Eier
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1 Prise Salz
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5 Tropfen Bittermandelaroma (optional + Schuss Kirschwasser)
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175 g Mehl (+ 1 EL zum Wenden)
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1 Päckchen Backpulver
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200 g gemahlene Mandeln
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Puderzucker zum Bestäuben
Zubereitung
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Backofen auf 160°C Umluft vorheizen. Gugelhupfform einfetten und mit Semmelbröseln oder Mandelblättchen ausstreuen.
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Kirschen und Aprikosen abtropfen und abtrocknen, dann in 1 EL Mehl wenden.
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Butter, Zucker und Vanille cremig rühren. Eier einzeln unterrühren, dann Salz, Aroma und Kirschwasser zugeben.
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Mehl, Backpulver und Mandeln mischen, unterheben.
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Früchte vorsichtig einrühren und Teig in die Form geben, glatt streichen.
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Etwa 60 Minuten backen, Stäbchenprobe machen.
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Abkühlen lassen, stürzen und mit Puderzucker bestäuben.
Tipp: Schmeckt am nächsten Tag noch saftiger – lässt sich auch gut einfrieren.
I already posted this once and it disappeared! Anyway I was just asking how much 1 glas of cherries is...
ReplyDeleteHi Berny - it is about 750 ml for us it is a regular glas of cherries. I don't know the size of cherries in a jar in canada is. Hope that helps you i would say its about 1 1/2 cups of cherries, drained
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