Maple Pecan Oat and Chocolate Cookies – Vegan, Quick & Delicious | Ahorn-Hafer-Pekan-Schokoladenkekse (Vegan)
Maple Pecan Oat and Chocolate Cookies
(adapted from Alicia Silverstone’s “My Kind Life”)
These vegan oat cookies are naturally sweet, soft, and crunchy at the same time — the perfect guilt-free treat! Made in just 5 minutes, they’re wholesome, flavorful, and a great way to enjoy plant-based baking.
Ingredients
Makes 16 cookies
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1 cup oats (or fine porridge mix with spelt, almond, or nut flour)
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¾ cup flour (regular or gluten-free blend)
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⅓ cup maple sugar or preferred sweetener (optional)
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2 tsp baking powder
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1 tsp baking soda
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¼ tsp salt
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⅓ cup maple syrup
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½ cup vegetable or coconut oil
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1 tsp vanilla extract
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½ tsp molasses (optional for depth)
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¼ cup dark chocolate chips or sprinkles
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¼ cup toasted pecans (or walnuts, caramelized if desired)
Optional Variations:
Replace chocolate with chopped dried apricots, plums, or other dried fruits.
Instructions
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Preheat oven to 180°C (350°F). Line a baking sheet with parchment paper.
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Mix dry ingredients in a large bowl. In another bowl, whisk wet ingredients.
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Combine both mixtures with a wooden spoon until a dough forms. Fold in chocolate and nuts.
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Roll tablespoon-sized balls and flatten slightly on the sheet.
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Bake 8–12 minutes, until lightly golden.
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Cool completely on a wire rack and store in an airtight tin.
Tip:
Try adding white chocolate, sea salt caramel chips, or your favorite nut blend for a new twist each time!
Ahorn-Hafer-Pekan-Schokoladenkekse (Vegan)
Schnell, gesund und unglaublich lecker – diese veganen Kekse sind in 15 Minuten fertig! Außen leicht knusprig, innen weich und mit feinem Nussaroma.
Zutaten (ergibt 16 Kekse)
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1 Tasse Haferflocken (oder Porridgemischung)
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¾ Tasse Mehl (oder glutenfreie Mischung)
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⅓ Tasse Zucker oder Ahornzucker (optional)
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2 TL Backpulver
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1 TL Natron
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¼ TL Salz
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⅓ Tasse Ahornsirup
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½ Tasse Pflanzen- oder Kokosöl
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1 TL Vanille
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½ TL Melasse (optional)
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¼ Tasse Schokostückchen
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¼ Tasse geröstete oder karamellisierte Pekannüsse
Zubereitung
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Backofen auf 180°C vorheizen und ein Blech mit Backpapier auslegen.
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Trockene Zutaten in einer Schüssel mischen. Flüssige Zutaten in einer separaten Schüssel verrühren.
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Alles zusammenmischen, bis ein Teig entsteht, dann Schokolade und Nüsse einrühren.
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Mit den Händen walnussgroße Kugeln formen, leicht flach drücken.
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8–12 Minuten backen, bis die Ränder goldbraun sind.
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Auf einem Gitter auskühlen lassen und in einer Dose aufbewahren.
Tipp:
Statt Schokolade getrocknete Aprikosen oder Pflaumen verwenden – perfekt für die gesunde Snackdose!



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