German Beef Rolls with Plum & Bacon – Traditional Rouladen Recipe | Rheinhessische Rinderrouladen mit Pflaume & Speck – Traditionsrezept




German Beef Rolls with Plum Bacon Mustard Filling | Rheinhessische Rinderrouladen mit Pflaume und Speck

A traditional Sunday or holiday meal full of flavor and comfort



Ingredients (6 portions)

  • 6 thin beef roulades (topside or round steak)

  • 6 slices bacon

  • 12 dried plums (halved)

  • 3 onions, sliced

  • 3 pickles, sliced

  • 3 tbsp mustard (dijon )

  • 10 dried apricots or mixed dried fruit

  • 2 carrots, thinly sliced

  • 2 cups dry red wine

  • 1 cup vegetable broth

  • 2 tbsp molasses or honey

  • 4 tbsp tomato paste

  • 1 can chopped tomatoes

  • Dash thyme, finely chopped

  • Dash rosemary, finely chopped

  • 2 cloves garlic, finely chopped

  • Olive oil for browning

  • Salt & pepper to taste

  • 3 tbsp cornflour (cornstarch) + a bit of water


Instructions

  1. Prepare vegetables and meat:
    Scrub and slice the carrots thinly, chop onions and garlic, halve the plums and apricots.
    Pat the beef dry with paper towels, lay flat, and brush each with mustard.

  2. Fill the rolls:
    On each piece of beef, place 1 slice of bacon, a few onions, half a pickle, and a plum half.
    Roll tightly, tucking in the sides, and secure with toothpicks or cooking twine.

  3. Sear the roulades:
    Heat olive oil in a large casserole or Dutch oven over medium heat.
    Brown the rolls evenly on all sides. Remove and set aside.

  4. Make the sauce base:
    In the same pot, sauté the remaining onions, carrots, apricots, plums, herbs, tomato paste, and garlic for 3–4 minutes.
    Deglaze with half the red wine and add molasses (or honey). Let simmer briefly.

  5. Add liquids:
    Add the canned tomatoes, remaining wine, and broth. Return the beef rolls to the pot.
    Cover and simmer gently for 45 minutes, then remove the lid and continue cooking another 45 minutes uncovered, to reduce the sauce.

  6. Thicken the sauce:
    Mix cornflour with water and stir into the simmering sauce until thickened.
    Season to taste with salt and pepper.

  7. Serve hot with Spaetzle, mashed potatoes, or baguette — and a good red wine.






Bildergebnis für rinderrouladen mit pflaume


Rheinhessische Rinderrouladen mit Pflaume, Speck & Senf

Ein klassisches Festtagsgericht – herzhaft, aromatisch und wunderbar saftig

Diese Rinderrouladen sind eine Eigenkreation aus Rheinhessen



Zutaten für 6 Portionen

  • 6 Rinderrouladen

  • 6 Scheiben Bacon

  • 12 Backpflaumen

  • 3 Zwiebeln, in Spalten geschnitten

  • 3 Gewürzgurken, längs halbiert

  • 3 EL Honig-Senf (oder Riesling-/Feigensenf)

  • ca. 10 Aprikosen, getrocknet (oder anderes Backobst)

  • 2 Karotten, in Scheiben geschnitten

  • 750 ml trockener Rotwein (z. B. Rheinhessenwein)

  • 500 ml Brühe

  • 2 EL Rübensirup oder Honig

  • 4 EL Tomatenmark

  • 1 Dose Pizzatomaten

  • etwas Thymian & Rosmarin, frisch gehackt

  • 2 Knoblauchzehen, fein gehackt

  • Olivenöl zum Anbraten

  • Salz & Pfeffer

  • 3 EL Maismehl (oder Speisestärke) + etwas Wasser


Zubereitung

  1. Karotten, Zwiebeln und Knoblauch vorbereiten, Backpflaumen halbieren.

  2. Rouladen trocken tupfen, auslegen und mit Senf bestreichen.

  3. Jede Roulade mit Speck, Zwiebeln, Gurken und Backpflaumen belegen, aufrollen und mit Holzstäbchen fixieren.

  4. In einem Bräter Olivenöl erhitzen, Rouladen rundum anbraten und herausnehmen.

  5. Im Bratensatz die restlichen Zwiebeln, Karotten, Backobst, Kräuter und Tomatenmark anrösten.

  6. Mit Rotwein und Brühe ablöschen, kurz einkochen lassen. Dann Tomaten, restlichen Wein und Rübensirup zufügen.

  7. Rouladen wieder in den Bräter geben, Deckel aufsetzen und 1 Stunde bei niedriger Hitze schmoren, danach weitere 45 Minuten ohne Deckel einkochen lassen.

  8. Maismehl mit Wasser verrühren, in die Sauce geben und kurz aufkochen, bis sie bindet.

  9. Mit Salz und Pfeffer abschmecken und heiß servieren.

Beilagenempfehlung:
Spätzle, Kartoffelpüree, Bandnudeln oder Baguette – dazu ein grüner Salat und ein Glas Rotwein.









Comments