Morrocan Sweet Potato Salad ~~**~~ Marokkanischer Süßkartoffel Salat
Hello Friends
made this very fragrant Moroccan sweet potato salad a few minutes ago to put in the fridge overnight to bring to my moms' house for our family Easter party I am also making some asparagus salad tomorrow. This salad is definitely pretty easy to prepare and needs to sit in the fridge overnight - it mates very well with lamb but I see this next to ham or turkey too :-)
I tasted it and I am really loving this combination of the orange with the tartness of the cranberries the crunch of the nuts and hmmm olive oil with mint parsley and chilies...
I will make this again
Enjoy Alissa
Moroccan Sweet Potato Salad
A delicious sweet potato salad with sweet, citrusy, spiced and herby flavors. A great summer or fall recipe. Pair it with grilled or roasted chicken to complete the meal.
Servings: 6
Prep Time15 minutes
Cook Time20 minutes
Total Time40 minutes
Ingredients
- 2 1/2 lbs sweet potatoes/yams (such as red garnet), peeled and cut into 3/4-inch cubes
- 5 Tbsp olive oil, divided
- Salt and freshly ground black pepper
- 2 1/2 Tbsp fresh lemon juice
- 1 Tbsp fresh orange juice + 1/2 tsp orange zest
- 1 tsp minced garlic (1 clove)
- 1/2 tsp ground cumin
- 1/2 tsp ground coriander
- 1/2 tsp paprika
- 1/4 tsp ground cinnamon
- 1/4 tsp ground ginger
- 1/8 tsp cayenne pepper
- 1/2 cup sliced almonds, toasted
- 1/4 cup dried cranberries
- 1/4 cup minced fresh parsley
- 3 Tbsp minced fresh cilantro
- 2 Tbsp minced fresh mint (or more cilantro)
Instructions
- Preheat oven to 425 degrees. Spray an 18 by a 13-inch baking sheet with non-stick cooking spray, then place sweet potatoes on a baking sheet.
- Drizzle sweet potatoes with 2 Tbsp olive oil, season lightly with salt and pepper and toss to coat, spread into an even layer.
- Roast in the preheated oven until just tender, tossing once halfway through, about 20 minutes total.
- Meanwhile in a small mixing bowl whisk together 3 Tbsp olive oil, lemon juice, orange juice, orange zest, garlic, cumin, coriander, paprika, cinnamon, ginger, cayenne pepper and season with salt and pepper to taste.
- Remove potatoes from the oven, immediately pour into a bowl then pour dressing over potatoes and gently toss with a rubber spatula to coat.
- Let rest for about 5 minutes to absorb dressing, tossing once halfway through.
- Toss in parsley, cilantro, and mint and serve. Note that this will store well in the refrigerator for a day and rewarm the following day.
- Recipe source: inspired by Roots by Dianne Morgan
Marokkanischer Süßkartoffelsalat
köstlicher Salat mit orientalischen Gewürzen passt wunderbar zu Lamm, gegrilltem Fleisch und Geflügel...
Portionen 6
Zubereitung15 minuten
Kochen20 minuten
Zutaten
- 1,5 Kg Süßkartoffeln geschält in Würfel ( ich habe meine im Instant Pot gedämpft und die Schale läßt sich dann einfach abziehen)
- 5 EL Olivenöl, teilen
- Salz Pfeffer
- 2 1/2 EL frisch gepressten Zitronensaft
- 1 EL frisch gepresster Orangensaft + 1/2 TL Orangenzeste
- 1 TL fein gehackter Knoblauch ( 1 Zehe)
- 1/2 TL cumin
- 1/2 TL gemahlener Koriander
- 1/2 TL Paprika
- 1/4 TL Zimt
- 1/4 TL gemahlener Ingwer
- 1/8 TL Cayenne pepper
- 1/2 cup gehackte geröstet Mandeln oder andere Nüsse
- 1/4 cup getrocknete Cranberries
- 1/4 cup gehackte Petersilie
- 3 Tbsp gehakter Koriander
- 2 Tbsp gehackte frische Minze
- Den Backofen auf 200 grad heizen und die Kartoffeln auf ein Backblech geben.
- Süßkartoffeln mit 2 EL Olivenöl beträufeln und salzn und pfeffern.
- Die Kartoffeln 20 Min im Ofen backen. Dann die Kartoffeln aus dem Oven nehmen. ( Ich habe diesen Schritt übergangen und meine Kartoffeln im Instanpot gegart, die Schale abgezogen und dann gewürfelt)
- In der Zwischenzeit die restlichen Zutaten ( bis auf frische Kräuter) in einer kleinen Schale vermischen und über die heißen Kartoffeln geben.
- Vor dem Servieren die frischen Kräuter unterheben und bei zimmertemepratur servieren.
- Recipe source: inspired by Roots by Dianne Morgan
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