Morrocan Sweet Potato Salad ~~**~~ Marokkanischer Süßkartoffel Salat





Hello Friends

made this very fragrant Moroccan sweet potato salad a few minutes ago to put in the fridge overnight to bring to my moms' house for our family Easter party I am also making some asparagus salad tomorrow. This salad is definitely pretty easy to prepare and needs to sit in the fridge overnight - it mates very well with lamb but I see this next to ham or turkey too :-)

I tasted it and I am really loving this combination of the orange with the tartness of the cranberries the crunch of the nuts and hmmm olive oil with mint parsley and chilies...

I will make this again

Enjoy Alissa

Moroccan Sweet Potato Salad

Servings: 6
Prep Time15 minutes
Cook Time20 minutes
Total Time40 minutes

Ingredients

  • 2 1/2 lbs sweet potatoes/yams (such as red garnet), peeled and cut into 3/4-inch cubes
  • 5 Tbsp olive oil, divided
  • Salt and freshly ground black pepper
  • 2 1/2 Tbsp fresh lemon juice
  • 1 Tbsp fresh orange juice + 1/2 tsp orange zest
  • 1 tsp minced garlic (1 clove)
  • 1/2 tsp ground cumin
  • 1/2 tsp ground coriander
  • 1/2 tsp paprika
  • 1/4 tsp ground cinnamon
  • 1/4 tsp ground ginger
  • 1/8 tsp cayenne pepper
  • 1/2 cup sliced almonds, toasted
  • 1/4 cup dried cranberries
  • 1/4 cup minced fresh parsley
  • 3 Tbsp minced fresh cilantro
  • 2 Tbsp minced fresh mint (or more cilantro)

Instructions

  1. Preheat oven to 425 degrees. Spray an 18 by a 13-inch baking sheet with non-stick cooking spray, then place sweet potatoes on a baking sheet. 
  2. Drizzle sweet potatoes with 2 Tbsp olive oil, season lightly with salt and pepper and toss to coat, spread into an even layer.
  3. Roast in the preheated oven until just tender, tossing once halfway through, about 20 minutes total.
  4. Meanwhile in a small mixing bowl whisk together 3 Tbsp olive oil, lemon juice, orange juice, orange zest, garlic, cumin, coriander, paprika, cinnamon, ginger, cayenne pepper and season with salt and pepper to taste.
  5. Remove potatoes from the oven, immediately pour into a bowl then pour dressing over potatoes and gently toss with a rubber spatula to coat.
  6. Let rest for about 5 minutes to absorb dressing, tossing once halfway through.
  7. Toss in parsley, cilantro, and mint and serve. Note that this will store well in the refrigerator for a day and rewarm the following day.
  8. Recipe source: inspired by Roots by Dianne Morgan

Sweet Potato Salad With Sweet Potatoes, Olive Oil, Salt, Freshly Ground Black Pepper, Fresh Lemon Juice, Fresh Orange Juice, Orange Zest, Minced Garlic, Ground Cumin, Ground Coriander, Paprika, Ground Cinnamon, Ground Ginger, Cayenne Pepper, Sliced Almonds, Dried Cranberries, Fresh Parsley, Fresh Ci


Marokkanischer Süßkartoffelsalat

Portionen 6
Zubereitung15 minuten
Kochen20 minuten

Zutaten

  • 1,5 Kg Süßkartoffeln geschält in Würfel ( ich habe meine im Instant Pot gedämpft und die Schale läßt sich dann einfach abziehen)
  • 5 EL Olivenöl, teilen
  • Salz Pfeffer
  • 2 1/2 EL frisch gepressten Zitronensaft
  • 1 EL frisch gepresster Orangensaft + 1/2 TL Orangenzeste
  • 1 TL fein gehackter Knoblauch ( 1 Zehe)
  • 1/2 TL cumin
  • 1/2 TL gemahlener Koriander
  • 1/2 TL Paprika
  • 1/4 TL Zimt
  • 1/4 TL gemahlener Ingwer
  • 1/8 TL  Cayenne pepper
  • 1/2 cup gehackte geröstet Mandeln oder andere Nüsse
  • 1/4 cup getrocknete Cranberries
  • 1/4 cup gehackte Petersilie
  • 3 Tbsp gehakter Koriander
  • 2 Tbsp gehackte frische Minze

  1. Den Backofen auf 200 grad heizen und die Kartoffeln auf ein Backblech geben.
  2. Süßkartoffeln mit 2 EL Olivenöl beträufeln und salzn und pfeffern.
  3. Die Kartoffeln 20 Min im Ofen backen.  Dann die Kartoffeln aus dem Oven nehmen. ( Ich habe diesen Schritt übergangen und meine Kartoffeln im Instanpot gegart, die Schale abgezogen und dann gewürfelt)
  4. In der Zwischenzeit die restlichen Zutaten ( bis auf frische Kräuter) in einer kleinen Schale vermischen und über die heißen Kartoffeln geben.
  5. Vor dem Servieren die frischen Kräuter unterheben und bei zimmertemepratur servieren.
  6. Recipe source: inspired by Roots by Dianne Morgan

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