Sicilian Chicken and Rice (Cast Iron One Pot Meal) **~~** Sizilianisches Hühnchen mit Reis im gusseisernen Topf
Hello friends,
another one-pot meal - a Sicilian chicken and rice dish I tried yesterday - hmm so easy so fragrant and delicious :-) My son was in the mood for chicken and rice and I flipped through a few recipes and as I was quite busy I popped this baby in last night - wow i will make this again this is also a great dish for guests as you will be free to enjoy your company... serve with a nice crispy fresh garden salad ,, good wine and a lovely maybe lemony dessert... heaven
This recipe is flexible too if you do not like the olives exchange them with a different ingredient... but remember they do add flavor!
Enjoy
Sicilian Chicken and Rice (Cast Iron One Pot Meal)
by the courtesy of Cafe delights - Karina- 1 tbsp olive oil
- 4 chicken thigh cutlets
- 4 drumsticks
- 1 red onion, cut into 8 wedges
- 1 red bell pepper, deseeded and chopped
- 1/2 cup pitted olives
- 1/2 cup Sundried tomato strips in oil
- 1 teaspoon dried basil
- 1 teaspoon dried oregano
- 1/4 cup fresh parsley, finely chopped
- 1 cup long grain rice
- 400 g can chopped tomatoes
- 1 1/2 cups chicken stock (or 1 1/2 cups water + 1 tablespoon vegetable stock powder)
- freshly grated parmesan cheese (to serve) (lactose-free - omit - as did i)
- chopped parsley (to serve)
Heat oven to 200c | 400F. Heat the oil in a large, shallow ovenproof cast iron skillet/or pan. Add the chicken and fry for 3-4 mins on medium-high heat. Turn and fry again until golden all over. Add the onion, red capsicum/peppers, and garlic and fry for about 3 mins or until lightly golden and onion is transparent. Transfer the chicken onto a plate; stir the olives, sundried tomato strips, basil, oregano, parsley, and rice into the pan; allow the rice to soak up all the juices. Return the chicken pieces back to the pan on top of the rice; add the tomatoes and stock. Bring everything to the boil, rotate the chicken in the sauce before transferring to the oven. Cover with foil and allow to bake for about 40 minutes (depending on your oven) until the rice has softened. Remove cover and change oven settings to grill/broil on medium heat; grill/broil for a further 8-10 minutes or until the chicken is crispy and golden.
Season with a little salt to taste and sprinkle with freshly chopped parsley and grated parmesan cheese (optional).
Serves 4
Sizilianisches Hühnchen mit Reis im gusseisernen Topf
Rezept von Cafe delights - Karina
- 1 EL Natives Olivenöl/ Avocadoöl
- 4 Hühnerbrust
- 4 Hühnerbeine
- 1 rote Zwiebel, geachtelt
- 1 rote Paprika, gewürfelt
- 4 ganze Knoblauchzehen, zerdrückt mit dem Messer
- 1/2 Tasse entsteinte Oliven
- 1/2 Tasse sonnengetrocknete Tomaten in Öl
- 1 TL Basilikum getrocknet
- 1 TL Oregano getrocknet
- 1/4 Tasse Petersilie, feingehackt
- 1 Tasse Langkorn oder Paella Reis
- 400 g gehackte Dosentomaten
- 2 Tassen Hühnerbrühe
- Parmesan frisch gehobelt ( optional für Milcheiweißallergiker)
- Frisch gehackte Petersilie zur Dekoration
Den Ofen auf 200 Grad erhitzen Ober/ Unterhitze. Öl in einem großen flachen gusseisernen Topf oder Pfanne ( oder andere ofenfeste Kasserole).
Das Hühnchen für 3-4 Min bei mittlerer Hitze anbraten, wenden und weitere 4 Min braten. Wenn das Geflügel golden braun ist der Pfannen entnehmen und auf einem Teller ruhen lassen.
In das heiße Fett die Zwiebeln, Paprika, Knoblauch geben und glasig braten. In die Pfanne Oliven, sonnen-getrocknete Tomaten, Basilikum, Salz Pfeffer, Oregano und Reis geben; erlaube dem Reis das Öl und das Aroma der Pfanne aufzunehmen. Gebe das Hühnchen zurück in die Pfanne und füge die Brühe und die Dosentomaten dazu. die Hitze erhöhen und zum Kochen bringen und dabei rühren. Anschließend vom Herd in den Ofen geben und abgedeckt für 40 Min weitergaren. Deckel abnehmen und weitere 10 Min im Ofen grillen die Temperatur auf Grill wechseln. Nun wird es knusprig und golden. Aus dem Ofen nehmen, Ofen ausstellen und nach Bedarf mit Petersilie und Parmesan bestreuen (optional) servieren.
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