Adorable Yeast Dough Easter Bunnies - Hefeteig Osterhasen Rezept



Hi Friends


going through my timeline on Facebook I found these little bunnies i usually make for Easter

here is the recipe :-) It's just around the corner so get prepared.. and they make lovely little wreaths or buns too - so do not just use this recipe for Easter

Enjoy

Alissa

Easter Bunny Rolls

These Easter Bunny Rolls are so easy to make and perfect for brunch or dinner! Made from fool-proof homemade yeast dough, these cute bunny-shaped rolls are buttery, fluffy, and so cute with their salty tails.

By platedcravings.com
Prep Time1 hr 10 mins
Cook Time20 mins
Total Time1 hr 30 mins
Course: Brunch, Side Dish
Cuisine: Holiday
Servings: 6
Author: Julia

Ingredients

  • 3 cups all purpose flour
  • 2 1/2 tsp Instant dry yeast
  • 1 cup warm water
  • 1 tbsp granulated sugar
  • 1 tsp salt
  • 1/4 cup vegetable oil
  • 1 egg
  • 1 tbsp coarse sea salt
  • 2 tbsp softened butter

Instructions

  • Pour warm (not hot!) water into the bowl of a stand mixer fitted with the dough hook attachment. Add yeast, sugar, salt, oil, and flour.
  • Knead on low-medium speed for about 4 minutes, until a smooth dough forms. The dough should be thick, yet soft and only slightly sticky. When it pulls away from the sides of the bowl it's ready.
  • Place the dough in a greased bowl and turn the dough over to coat all sides. Cover the bowl with plastic wrap and place it in a warm environment to rise until doubled in size, about 1 hour.
  • Once doubled in size, punch the dough down to release any air bubbles. Remove dough from the bowl and turn it out onto a lightly floured surface. Divide the dough into 6 equal pieces.
  • Heat oven to 350°F (180°C). Line your cookie sheet with parchment paper, a silicone baking mat or lightly grease the cookie sheet.
  • Roll each ball of dough into a rope about 14 inches long. Cut a 1/2-inch piece off the end, and roll into a ball for the tail. Fold the dough rope in half, and loosely twist twice to form the body of the bunny. Place on cookie sheet and press down the overlapping ear a little bit to prevent it from rising too high. To make the bunny tail press ball of dough into folded end of the twist. Repeat with remaining dough to make 6 bunnies. Let the bunnies rise for 5-10 minutes.
  • Brush the tails with egg wash and sprinkle with coarse sea salt.
  • Bake the bunnies for 23-25 minutes until the tops are golden brown and the edges look cooked. Remove the rolls from the oven when they are done and brush butter onto each warm bunny.

Keine Fotobeschreibung verfügbar.


Liebe Freunde

ich blogge heute mein Osterhasenrezept das ich die letzten Jahre verwendet habe um kleine Häschen zu backen..

Ist wirklich nicht schwierig :-)


Und es dauert ja nicht mehr lange und dann können wir wieder Hasen backen!

Viel Freude damit

Alissa

Hefeteig - Osterhasen

ergibt 10 Stück

Chefkoch von Lucy2208
Arbeitszeit:ca. 1 Std.
Ruhezeit:ca. 1 Std.
Schwierigkeitsgrad:simpel
Kalorien p. P.:ca. 310

500 gMehl
100 gZucker
1 Prise(n)Salz
1 WürfelHefe
300 mlMilch, fettarme
1 TLMilch, fettarme zum Bepinseln
75 gButter
2Eigelb
1 ELMandelstifte
1 ELRosinen

Keine Fotobeschreibung verfügbar.

ergibt 10 Stück


Mehl, Zucker und Salz in eine Rührschüssel geben und in die Mitte eine Mulde drücken. Die Hefe zerbröckeln. 100 ml Milch lauwarm erwärmen, mit der Hefe in die Mulde geben. Mit etwas Mehl vom Rand her verrühren, zugedeckt an einem warmen Ort ca. 15 Minuten gehen lassen.

200 ml Milch erwärmen. Das Fett darin schmelzen lassen. Mit 1 Eigelb zum Vorteig geben und alles glatt verkneten. Zugedeckt ca. 30 Min gehen lassen.

Die Hälfte des Teiges zu einer Rolle formen und in 10 Stücke teilen. Zu Kugeln formen und auf 2 Backbleche legen. 2/3 des übrigen Teiges ebenfalls zu einer Rolle formen und in 10 Stücke für die Köpfe teilen. Die Teigstücke zu Kegeln formen und an der Spitze zu 2/3 für die Ohren einschneiden. Teigkugeln und Köpfe zusammensetzen, etwas andrücken. Aus dem Rest Teig Füße und Arme formen, an den Körper drücken. Die Rosinen halbieren und als Augen und Nase in den Teig drücken. Die Mandelstifte als "Zähnchen" ebenfalls in den Teig drücken.

Übriges Eigelb und 1 TL Milch verrühren. Die Hasen damit einstreichen. Im heißen Ofen bei 200°C (Umluft: 175°C, Gas: Stufe 3) ca. 10 Minuten backen. Auskühlen lassen und mit den Marzipanmöhren verzieren.

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