No-Bake Lemon Cheesecake in a Jar - Traumhafter Zitronen Käsekuchen im Glas ( ohne Backen) - Summer Dessert







Hello Friends,

this is a very handy and lovely fast recipe you will enjoy all year around. You can make this gluten free if you like by using gluten-free cookies... Also get creative with many different flavors like rhubarb, lemon, lime, strawberry etc... :-)

I first made this recipe in 2014 at a product training with my team and we served it at our annual company summer party. Made this for my family several times too... just found it again looking for recipes i made over the years and need to be blogged :-)
Enjoy

EASY NO-BAKE LEMON CHEESECAKE RECIPE

For the lemon curd layer:
  • 7 egg yolks
  • 2 whole eggs
  • 1 cup plus 2 tablespoons granulated sugar
  • 2/3 cup fresh lemon juice
  • 1/4 cup lemon zest
  • Pinch of salt
  • 4 tablespoons butter
  • 3 tablespoons cream
For the cheesecake layer:
  • 1 cup heavy cream
  • 2/3 cup granulated sugar
  • 2 bricks cream cheese, softened
For the graham cracker layer:
  • 14 Graham crackers
  • 4 tablespoons melted butter

Serves 12
Note: Homemade lemon curd is pretty easy to make, even if it seems a little intimidating. But if you just don’t have time (or if you don’t want to bother), you can always use store-bought lemon curd. You can find it by the jams and jellies at most grocery stores, especially high-end ones.
Homemade Lemon Curd:
Whisk the eggs yolks and whole eggs in a nonreactive saucepan. Add sugar, lemon juice, zest, salt and butter, and whisk to combine. Cook over medium heat, whisking constantly, until thickened, about 10 minutes. Pour through a fine-mesh sieve into a medium bowl, add cream, and whisk. Cover with plastic wrap (put the plastic wrap down on the surface of the lemon curd) and refrigerate until chilled through.
Cheesecake
In a medium bowl, combine heavy cream and sugar. Beat on high until stiff peaks form. On low speed, beat in cream cheese until mixture is smooth.
Process the graham crackers in a food processor until finely crushed. Combine graham crackers crumbs with melted butter in a medium bowl.
Putting them together:
Line up 12 8-oz serving cups. Divide the graham cracker mixture evenly among the cups, and gently press it into the bottom of each cup. You don’t have to worry about packing it down much.
Using an ice cream scoop, divide the cheesecake mixture evenly among the 12 cups. After scooping out all of the cheesecake mixtures, use a small spoon or spatula to evenly distribute the cheesecake in each cup.
Divide the lemon curd evenly among the 12 cups. As with the cheesecake, use a small spoon or spatula to evenly spread out the lemon curd in each cup. Serve topped with whipped cream.


Schnellen Zitrone Käsekuchen im Glas ( ohne Backen) von Alissa

Dies ist ein wunderbar erfrischendes Dessert  - ganz leicht in der Herstellung und macht Spass mit Kindern zu kochen - das Lemon Curd sollte gut und beständig gerührt werden  das ist der schwierigste Part alles andere wird ohne Backen leicht in schöne Dessertgläschen geschichtet - statt Zitrone könnte man auch Orange oder Limette nehmen..... schmeckt auch lecker mit frischen Erdbeeren oder Himbeeren dazwischen geschichtet.

12  Kleine Gläschen oder 6 Größere

Lemon Curd
    7 Eigelb
    2 ganze Eier
    1 Tasse plus 2 EL Zucker
    2/3 Tasse frischer Zitronensaft
    1/4 Tasse Zitronenzesten
    Prise Salz
    4 EL Butter
    3 EL Sahne

Käsekuchenschicht:
    1 Tasse Sahne
    2/3 Tasse Zucker
    2 Packungen Frischkäse, Zimmertemperatur

Kekskruste:
    14 Vollkornkekse
    4 EL Butter geschmolzen 

Lemon Curd ist gar nicht so schwierig herzustellen, auch wenn man gut aufpassen muss :-).
Falls keine Zeit ist um den Lemon Curd herzustellen gibt es sehr leckere Varianten im Supermarkt bei den Marmeladen - von britischen Herstellern oder einfach online bestellen.

Lemon Curd Selbstmachen:
Die Eigelb und die Eier in einem Edelstahltopf oder Bain Marie mit Schneebesen schlagen. Zucker, Zitronensaft, Zesten, Salz und Butter unterrühren. Bei mittlerer Hitze unter ständigem Rühren eindicken lassen es dauert ca 10 Minuten.
Die Masse durch einen Sieb geben und zurück in den Topf geben und dann die Sahne unterrühren bis es einen gleichmäßig dicke Masse ist und sofort abgedeckt in den Kühlschrank zum auskühlen geben.

2. Schicht
In einer mittlere Schale Sahne schlagen und Zucker einrieseln. dann unter den Frischkäse heben bis eine dicke cremige Masse entsteht.

Kekschicht
Die Kekse zermahlen zu mittel groben Krümeln. Die Krümel mit der geschmolzenen Butter vermischen und in Gläser füllen und auf dem Boden  festdrücken anschließend die Käsemasse darauf geben dann die Zitronencreme und wer mag das toppen mit etwas Schlagsahne und einer Zitronenscheibe

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