Korean Potato Salad w Apples & Raisins **~~** Koreanischer Kartoffelsalat mit Äpfeln und Rosinen



Hello Friends

Have not made this in a long long time.. My host mom in Korea would make this and also use it as a sandwich filler. You should have seen my face when I opened my first lunch box that was made with so much love pulling out a sandwich made in a sandwich press with this filling... After a few I really started to love it and  had completely forgotten about it till saw it posted on Instagram... so I quickly made it yesterday - my son will not try it too weird but I am very happy.

Korean potato salad is creamy, savory, a little bit sweet and crunchy - contains mashed potatoes, egg whites chopped up, ham cubes, apple cubes, raisins bell pepper cubes, majo and so on... it is a very odd combo for a German Canadia girl and huge potato salad lover - so I just put aside my idea of potato salad and embraced it lol... that's how I learn about different foods and culture ... the egg yolk is decor and pressed through a sieve to make tiny bits... very clever.


Every Korean Family has a different recipe with different ingredients - this is the one my host mom made.. So get creative and it will taste sweet and creamy that is on purpose... if you have ever been at a Korean Buffet Restaurant you will find this salad! It is an easy side dish and very popular with Fried chicken or BBQ Meat.

Next time I will make mine a little different is not mashing the potatoes to give it more bite and different look. Some Koreans add raw carrot slices or raw onion bits... as I said get creative

Have fun

Alissa


https://www.instagram.com/p/Bs-WL7kHZDbu8DBsF4b9W-wx3nGnfYPC9kF9Lw0/


KOREAN POTATO SALAD - Gamja Salad


  • 1 lb (450g) potatoes 
  • 1/2 cucumber, sliced in half lengthwise and seeded
  • 1/3 cup red pepper minced
  • 1/3 cup ham chopped
  • 1/4 cup raisins, optional
  • 3 hard-boiled eggs
  • 3 tablespoon mayonnaise
  • 4 tablespoon plain yogurt (Greek style preferred) (i left out this step)
  • 2 tablespoon honey
  • 3/4 teaspoon salt
  • dashes white pepper, optional


Directions
  1. Cook potatoes in boiling water until fork tender and let them cool and peel off the skim, set aside.
  2. Cut the cucumber to 2-3 sections and slice each log into thin strips, sprinkle a few pinches of salt over and toss together. Set aside for 15 minutes to withdraw moisture. Rinse once and squeeze out the water. Chop them finely into small chunks. Set aside.
  3. Chop egg whites into small pieces. Reserve yolks.
  4. In a small mixing bowl, combine mayonnaise, yogurt, honey and salt & pepper, mix well.
  5. In a large mixing bowl mash the potatoes briefly, add the cucumber pieces, ham, red pepper, egg white pieces, and the raisins. Pour the dressing over and mix well with a spatula. Chill your salad.
  6. In a coarse mesh strainer, place the reserved egg yolks and press them down with a spoon. You will get the yellow egg yolk crumbs.
  7. Place the salad in the serving platter and spoon over the yolk crumbs all over.
  8. Serve cold or at room temperature.





Koreanische Kartoffelsalat ist für uns Europäer gerade Deutsche sehr ungewöhnlich besonders die breiige Konsistenz aber man gewöhnt sich daran darin ist Kartoffelbrei..Schinken..Äpfel..Hartgekochte Eier das Eiweiß gewürfelt das Eigelb als Dekor durch ein Sieb gedrückt.. Rosinen ..Salatgurke, Paprika und Majo und etwas Salz Pfeffer.. Dieser Salat wird in Korea auch als Sandwichfüllung genutzt...Ihr hättet mal mein Gesicht sehen sollen Ls ich von meiner Koreanischen Gastmutter meine erste Lunchbox damit bekam.. Aber dann habe ich es sehr gemocht.. Deshalb heute Kartoffelsalat Sandwich 😋



KOREANISCHER KARTOFFELSALAT

  • 1 lb (450g) mehligkochende Kartoffeln
  • 1/2 Salatgurke gewachen ungeschält halbiert längs und entkernt
  • 1/3 Tasse rote Paprika in kleine Würfel geschnitten
  • 1/3 Tasse gekochter Schinken in Würfel geschnitten
  • 1/4 Tasse Rosinen, optional
  • 3 Hartgekochte Eier
  • 3 EL Mayonnaise
  • 4 EL griechischer Joghurt
  • 2 EL Honig
  • 3/4 TL Salzt
  • gemahlener weißer Pfeffer



  1. Die Kartoffeln kochen bis sie weich sind, pellen und zur Seite stellen.
  2. Die Gurke in kleine Würfel schneiden und salzen. Zur Seite stellen
  3. Das Eiweiß von den hartgekochten Eiern würfeln, das Eigelb getrennt aufheben.
  4. In einer kleinen Schüssel Majo, Honig, Joghurt, Salz und Pfeffer vermischen.
  5. In einer großen Schüssel die Kartoffeln stampfen zu einem Brei, darf stückig bleiben - manche mögen es allerdings total glatt, die Gurken, Paprika, Eier, Schinkenwürfel und Rosinen unterheben. Dressing dazugeben vermischen und kalt stellen.
  6. Durch ein Sieb, das über den Kartoffelsalat gehalten wird, die Eigelb als Dekor streichen und die Oberfläche dekorieren
  7. Bei Zimmertemperatur schmeckt der Salat am Besten! Kann auch auf Brot oder als Füllung im Sandwichmaker zwischen zwei Toastscheiben gegeben werden - ist in Korea ein Standardrezept für Lunchboxen.

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