Crispy Chocolate Chip Cookies – Inspired by Dorie Greenspan | Schokoladen-Chip-Kekse nach Dorie Greenspan


Best Chocolate Chip Cookies – Inspired by Dorie Greenspan

Author: Dorie Greenspan, Baking: From My Home to Yours
Adapted and tested by: Alissa


Introduction

Hello Friends,

Still on the quest for the perfect chocolate chip cookie? I think I’m getting pretty close! A dear friend sent me Dorie Greenspan’s Baking cookbook — such a thoughtful gift. I’ve admired Dorie’s work for years; she’s an incredible pastry chef and writer.

This recipe is beautifully balanced — depending on your bake time, it can be chewy or crisp. I baked one tray for 10 minutes (soft and chewy, not my favorite) and another for 13 minutes — that batch had crisp edges and a chewy center, which I loved.

I used a strong vanilla extract (a bit too much, I’ll tone it down next time) and semi-sweet chocolate chips. No nuts this round, but I’ll try pecans next time. These cookies have great texture, a buttery depth, and a wonderful balance of flavor. Definitely a keeper!


Ingredients

  • 2 cups all-purpose flour (I used half white whole wheat flour — might go all next time)

  • 1 teaspoon salt

  • ¾ teaspoon baking soda

  • 1 cup unsalted butter, at room temperature (if using salted butter, reduce salt to ½–¾ tsp)

  • 1 cup sugar

  • ⅔ cup packed light brown sugar

  • 2 teaspoons pure vanilla extract (I added a few extra drops)

  • 2 large eggs

  • 2 cups chocolate chips (Dorie recommends 12 oz bittersweet chocolate chopped or semisweet chunks)

  • 1 cup finely chopped walnuts or pecans (optional — I skipped nuts)


Instructions

  1. Preheat oven to 375°F (190°C). Position a rack in the center.

  2. In a bowl, whisk together flour, salt, and baking soda.

  3. In a mixer, beat butter on medium speed for 1 minute until smooth. Add both sugars and beat for about 2 minutes until fluffy.

  4. Beat in vanilla. Add eggs, one at a time, beating for 1 minute after each.

  5. Reduce mixer to low and add the dry ingredients in three parts, mixing until just combined.

  6. Fold in chocolate chips and nuts (if using) by hand.

  7. Scoop dough by rounded tablespoons onto parchment-lined baking sheets, leaving 2 inches between.

  8. Bake 10–12 minutes for soft cookies, or up to 13–14 minutes for crisper edges. Rotate pans halfway through.

  9. Cool on the sheet for a few minutes, then transfer to a wire rack.


Notes

  • These cookies keep well in an airtight container for up to 4 days.

  • You can freeze the dough balls and bake straight from the freezer (add 1–2 minutes to bake time).

Schokoladen-Chip-Kekse nach Dorie Greenspan

Autorin: Dorie Greenspan – Baking: From My Home to Yours
Adaptiert und gebacken von: Alissa


Einleitung

Hallo Freunde,

Ich bin immer noch auf der Suche nach dem perfekten Chocolate Chip Cookie – aber ich glaube, ich bin nah dran! Eine liebe Freundin hat mich dieses Jahr überrascht und mir das Baking Kochbuch von Dorie Greenspan geschenkt. Ich bewundere ihre Arbeit schon so lange – sie ist eine großartige Konditorin.

Dieses Rezept kann entweder weich und chewy oder knusprig werden – je nach Backzeit. Ich habe ein Blech nach 10 Minuten herausgenommen (weich, nicht so meins) und eines nach 13 Minuten – herrlich, mit knusprigen Rändern und weicher Mitte.

Ich habe einen starken Vanilleextrakt verwendet (etwas zu intensiv) und halbbittere Schokoladenstückchen genommen. Nüsse habe ich diesmal weggelassen, aber das nächste Mal kommen Pecans rein. Die Textur ist perfekt – außen leicht karamellisiert, innen weich – einfach ein großartiger Cookie!


Zutaten

  • 2 Tassen Mehl (ich habe halb Weiß-Vollkornmehl verwendet)

  • 1 TL Salz

  • ¾ TL Natron

  • 1 Tasse Butter, zimmerwarm

  • 1 Tasse Zucker

  • ⅔ Tasse brauner Zucker

  • 2 TL Vanilleextrakt

  • 2 große Eier

  • 2 Tassen Schokoladenstückchen

  • 1 Tasse gehackte Pecannüsse oder Walnüsse (optional)


Zubereitung

  1. Ofen auf 190°C (375°F) vorheizen und das Blech mit Backpapier belegen.

  2. Mehl, Salz und Natron in einer Schüssel mischen.

  3. Butter cremig rühren, Zucker hinzufügen und ca. 2 Minuten schaumig schlagen.

  4. Vanille einrühren, dann die Eier einzeln hinzufügen und nach jedem Ei kurz schlagen.

  5. Mehlmischung nach und nach untermengen, bis alles gut vermischt ist.

  6. Schokoladenstückchen und Nüsse mit einem Kochlöffel einarbeiten.

  7. Mit einem Esslöffel kleine Teigkugeln auf das Blech setzen, Abstand halten.

  8. 10–12 Minuten backen, bis die Ränder goldbraun sind. Für knusprigere Cookies bis 13 Minuten backen.

  9. Auf dem Blech kurz abkühlen lassen, dann auf ein Gitter legen.


Tipp

Der Teig lässt sich hervorragend einfrieren – einfach portionsweise abstechen und tiefkühlen. Bei Bedarf direkt aus dem Gefrierfach backen.

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