June 02, 2009

Kim Bap - Korean Recipe... Its Easy and so Tasty!!

KIM BAP - KOREAN Appetizer



Hello

i was craving Kim Bap for a long long long time and i was always too lazy to make it but today i had all ingredients at home and i was in the mood to make some. This just resembles sushi its not the same and many koreans will tell you that - there its not fancy food this is picnic, snack or appetizer material!! Traditional fillings include seasoned vegetables, egg, meat and/or imitation crab, but these days anything goes. It was in my korean lunch box every other day and my host mom made a gazillion varations of them - she was one big kim bap maker ... i gues i was really spoiled be her cooking so i never really wanted to make my own.. till today...

My son and i prepared the vegetables together, we cooked the sushi rice and then started rolling.. was big fun and he ate it for the first time... I already shared a sushi plate with him in a good Japanese restuarant downtown but he didn't like it... he loves korean dishes and japanes too but just not anything sushi like... the other day i gave him toasted seeweed chips - he liked them very much so today i explained to him its the same stuff and that we cann fill the Kim Bap with whatever he wants so he took frankfurters, bell pepper, scallions, cucumber and omlett... fine with me... i ded avocado in mine and left out the franks...lol
Anyway believe me - if oyu have never made it - please try it is easy and you do not need equipment!! Have a look into your asian shop get some nori sheets (toasted seewead) and sushi rice and off you go... the rest you will be able to purchase in any supermarket!! Enjoy and make this a feast...Alissa


Suhi Rice

250 g sushi rice (or short grain rice)
300 ml water
2 Tbsp rice vinegar
1 tbsp sugar
1 tsp salt

Prepare the sushi rice as package instructs. I cooked my washed sushi rice 2 min in boiling water and then reduced heaz and covered the pot and let sit for 10 min. Then i oncovered the pot and folded a dishtowel over the pot and let steam off 10 min.

meanwhile i let the vinegar, sugar and salt come to a boil in a tiny pot (or microwave) and let chill.

When rice is finished put in a bowl and drizzle with vinegar mix - don't stir just fold it in. cover with a cloth till you use it!

Note: For the Korean version you add a few drops of sesame oil and fold it into the rice!







Kim Bap


Enjoy!!


Sushi Reis
250 g Sushi Reis
300 ml Wasser
2 EL Reisessig
1 EL Zucker
1 TL Salz


Sushi-Reis in einem Sieb unter fließendem kaltem Wasser abspülen, bis das Wasser klar abläuft, und die Körner gut abtropfen lassen.

Den Reis mit 300 ml Wasser aufkochen, 2 Minuten kochen lassen, die Hitze reduzieren und den Reis zugedeckt bei geringer Hitze 10 Minuten ausquellen lassen.
Den Deckel abnehmen, 2 Lagen Küchenpapier zwischen Topf und Deckel klemmen und den Reis noch 10 bis 15 Minuten abkühlen lassen.

In der Zwischenzeit Reisessig, Salz und Zucker aufkochen und wieder abkühlen lassen.
Den Reis in eine Schüssel füllen, den Würzessig darüber träufeln und mit einem Holzspatel unterarbeiten, dabei aber nicht rühren.

Den Reis bis zur weiteren Verwendung mit einem feuchten Tuch abdecken.

Tip: In Korea gibt man gerne noch etwas Sesamöl in den Reis!!


Kim Bap

1 kleine orange Paprika in Streifen geschnitten
1 kleine rote Paprika in Streifen geschnitten
1 Gurke, geschält un din streifen geschnitten
1 Packung Lachs oder Surimi oder Frankfurter
2 Frühlingszwiebeln in Streifen geschnitten
1 Avocado in Streifen geschnitten
5 Eier
1 Packung Nori Algenblätter(Asiashop)

Das Gemüse putzen und in Streifen schneiden und die PArika und Frühlingszweibeln leich in Sesamöl an braten.

In einer Schüssel die Eier kräftig schlagen und in einer Pfanne zu einem Omlett braten und in Streifen schneiden.

Ein Algenblatt auf die Bambusmatte (oder Alufolie) mit der glänzenden Seite nach unten legen.

Etwa 1/2 Tasse Sushi Reis auf 2/3 des Algenblatts verteilen und nach oben 1/3 Rand lassen. Das klapp am besten mit feuchten Händen oder einem Plastikspatel.

Die Zutaten etwa in die Mitte des Reis legen.

Von unten aufrollen wie einen Schlafsack! Fest andrücken und stramm rollen.

Mit einem feuchten Händen den Rand des Algenblattes etwas befeuchten und anpressen. Etwas abdampfen und antrocknen lassen und dann in gleichmäßige Scheiben schneiden etwas Fingerbreit!


Tip: Ist auch ideal zum Picknick oder fürs Büro oder als Appetizer für die nächste Party aber auch als Amuse Geule würde es sich eignen

2 comments:

pigpigscorner said...

Nicely wrapped! I've never tried adding sesame oil to my sushi rice before...nice flavours!

Cherry Blossom said...

thanks pigpig!! Try the sesamy oil next time... its nice!! Cheers alissa

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