Moist Italian Chocolate Amaretto Bundt Cake - Italienischer Schokoladen Amaretto Gugelhupf




Amaretto Bund Cake

a while back I got a big tin with wonderful Amarettini cookies from Italy as a gift -  boy these Amarettini - fantastic quality - each one is wrapped in a nice paper separately. I wanted to make use of them before they expire and I found this lovely recipe in the Chefkoch cooking community. I baked that this afternoon - my kitchen is still filled with a wonderful aroma...hmmm It is a very moist and chocolaty cake with a slight amaretto flavor... lovely fluffy and perfect with a cup of coffee! Enjoy Alissa

100 g bittersweet chocolate, crushed (best quality)
100 g Amarettini cookies
200 g all-purpose flour
2 tsp baking powder
1 tbsp cocoa
1/2 tsp cinnamon
150 g sugar
200 g butter (unsalted), soft
3 large eggs
125 ml espresso (or strong coffee)

Crush the cookies and the chocolate. Preheat the oven to 170°C. Spray a bundt pan.

In a small bowl sieve together flour, baking powder, cinnamon, and cocoa.

Cream the butter, sugar, and eggs (one at a time). Then slowly add the flour mix and the espresso by the spoonfuls - make and even better. Then fold in crushed (or melted) chocolate and the cookie crumbs.

Fill batter in greased bundt pan and bake for 50 min.

Let cool completely and decorate if desired!



Amaretto Gugelhupf (von Chefkoch)

100 g Schokolade, zartbitter
100 g Amarettini
200 g Mehl
2 TL Backpulver
2 EL Kakaopulver
½ TL Zimt
200 g Butter
150 g Zucker
3 Ei(er)
125 ml Kaffee, sehr starker (Espresso)
Fett und Semmelbrösel für die Backform

Die Kuvertüre und die Amarettini klein hacken. Mehl, Backpulver, Zimt und Kakao vermischen. Die weiche Butter mit dem Zucker cremig rühren, bis sich der Zucker gelöst hat. Die Eier einzeln einrühren. Die Mehlmischung zusammen mit dem Espresso portionsweise unterrühren. Die Schokolade und die Keksbrösel unterheben.

Alles in eine gefettete und mit Semmelbröseln ausgestreute Gugelhupfform geben und im vorgeheizten Ofen bei 170°C ca. 50 Minuten backen. Abkühlen lassen und Glasur auftragen!

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