September 13, 2009

Pumkin Pie completly from scratch/ Kürbis Pie



Hello
had some more pumpkins sitting in my kitchen that needed to be turned into something sweet this time... a pumpkin pie from scratch was my idea....I mean a homemade pie filling - not a can and also a handmade pie crust.. but since i am not the best pie crust maker i decided to go with the King Arthur flour Pie Crust recipe here . This recipe is really stressless, easy and fool proof.... its not the sweetes crust on this planet but i like that if you prefer a sweeter crust increase the sugar.
The Pie Filling recipe from here turned out wonderfully smooth and rich as i like it... with the right amount of spices!
I hope you give this a try - in Germany we have Thanksgiving comming up at the end of the month and fall has just started so... this is perfect... You could decorate the pie with cut out pie dough leaves or stars..... after baking with candied maple pecans or walnuts.....
Cheers Alissa

Pumpkin Pie Filling, from Scratch (makes enough for two pies)



1 “pie pumpkin” (about 3 cups cooked) ( i used Hokkaido)
1x 370 ml can of evaporated milk
3/4 cup of brown sugar
2 tsp cinnamon (i use Saigon)
1 tsp cloves
1 tsp allspice
1/2 tsp ground ginger
1/2 tsp salt
1/2 tsp vanilla
4 eggs


two pie crusts


Halve, and then quarter the pie pumpkin. Scoop out the seeds and stringy inner parts. Don’t worry if you can’t easily get it all out, you can get the remaining strings after steaming.
Cut the pumpkin into eighths and then place in a steamer. Steam for about 25 minutes or until tender (mine took about 40 minutes). Basically you want the pumpkin soft enough you can scoop it off the skin. Allow to cool enough to handle.
reheat the oven to 425 degrees F. Scoop pumpkin into a measuring cup, measuring out three cups. Scoop off any remaining stringy parts and dispose.
In a large bowl, combine the pumpkin with remaining ingredients. Using an immersion blender, combine, taking care to puree the pumpkin.
Divide the filling between two pie crusts. With aluminum foil, carefully tent the edges of the pie crust. I made the mistake of doing this once they were in the oven and it was a bit of a disaster (my foil fell into the still soft pie, messing up the surface of the pie).
Place the pies in the oven and bake for 15 minutes. Reduce temperature to 350 degrees and bake for an additional 50 minutes, or until pies are set (check by inserting a toothpick into the centre - it should come out clean.
Serve with whipped cream.



Hallo
gestern hatte ich unglaubliche Lust einen Kürbis in etwas Süßes umzuwandeln... und habe mit für einen selbtgemachten Kürbis Pie entschieden.... geht hier auch gar nicht anders zum Glück weil wir verschont sind mit gekochtem Kürbismus in Dosen und fertigen Piecrusts.... Ich habe lange recherchiert um ein gutes Rezept zu finde  - war gar nicht so leicht weil fast jeder diese Dose Libby's Kürbis verwendet....
Ich bin fündig geworden und nun steht ein super leckerer Pie in meiner Küche und einer im Gefrierfach....
Ich bin weiss Gott keine gute Pie crust Bäckerin bisher... es ist gar nicht so leicht die genau perfekte knuspige, buttrige Kruste hinzubekommen - es gibt unendliche Rezepte und meine Oma und Mutter schütteln die einfach ohne Rezept aus dem Ärmel.... um ganz sicher zu gehen meine schöne Kürbisfüllung bekommt einen würdigen Boden habe ich auf ein Rezept aus er King Arthur Mehl Rezeptsammlung zurückgegriffen... siehe oben im englischen Teil... wer mag schreibt mich einfach an und dann übersetze ich das oder Ihr verfügt über ein eigenens Rezept das hervoragend funktioniert. Viel Spass damit!!
Alissa
Kürbis Pie Füllung (reicht für 2 Pies)

1 Kürbis (Hokkaido oder Butternut oder Muskatkürbis)
370 ml Kondensmilch (Sahne geht auch)
85 g braunen Zucker
2 TL Zimt
1 TL gemahlene Nelken
1 TL Allspice
1/2 TL gemahlener Ingwer
1/2 TL Salz
1/2 TL  Vanille Extrakt
4 Eier

Teig für 2 Pies


Den Kürbis halbieren,  vierteln und entkernen und die Fäden rauskratzen mit einem Löffel.
Den Kürbis achteln und in einen Dämpfer packen oder im Kochtopf mit etwas Wasser garen. Das Kürbisfleisch sollte so weich sein das man es leicht auskratzen kann. Die Kürbisfleisch masse pürieren und auskühlen lassen
Den Backofen auf 200°C vorheizen.
In eine Schüssel 3 Tassen des Kürbismus geben und mit allen Zutaten vermischen.
Den Pie Teig in 2 Pie Formen geben und den Teigrand mit Alufolieabdecken damit er nicht verbrennt und nun vorsichtig auf die 2 Pie die Kürbismuschung verteilen
Die Pies in den Ofen geben und 15 min backen. Nun die Hitze auf 160° reduzieren und weitere 50 Min backen - bis der Pie in der Mitte auch durchgebacken ist und ein Zahnstocher sauber rauskommt. Auskühlen lassen.
Mit Schlagsahne und wer mag kandierten Nüssen servieren

17 comments:

Milliways said...

Wow, das schaut richtig lecker aus und das Orange leuchtet so toll! Ich habe Kürbis noch nie "in süß" gegessen, aber ich kann es mir sehr gut vorstellen :-).

Hedonistin said...

Ich gucke viel zu selten auf die King-Arthur-Seite, fällt mir grad auf. Dieser Teig mit Olivenöl gefällt mir ausgesprochen gut. Der passt sicher auch gut unter die Pflaumen, die heute verarbeitet werden wollen. :-)

Cherry Blossom said...

Danke Milli - durch den Kürbis wird der so richtig toll orange... in amerika wird der Pumpkin pie oft braun - das liegt an dem Dosenkürbis... Probier den Pie mal aus - ich finde es schmeckt klasse....


Hedonistin - sehr schöne Seite King Arthir - aber in USa gibt es noch viele weitere ganz tolle Backseite.... schwärm... der Pieteig mit Olivenöl würde hervorragend zu einer Pflaumentarte passen!

Isi said...

Alissa, das schaut toll aus und die Würze mit Nelken und Ingwer finde ich super. Schade, ich habe keinen Kürbis mehr im Haus, da ich meinen vorhin zur Suppe gemacht habe. Naja, ist auch lecker... :-)

Coffee and Vanilla said...

What a great idea for Halloween. I was planing to make soup from pumpkin insides and spooky shortcrust fingers this year again... but your pie looks very tempting.

Berny said...

This is very similar to the recipe I use I make pies from fresh pumpkin every year - it is far superior to the stuff in a can.

I can't wait to try that recipe for the crust using olive oil. Is it flaky like regular pie crust? Unfortunately I have a lot of pie dough I made with lard in the freezer to use up first...

Cherry Blossom said...

@Isi - vielleicht beim nächsten Kürbis...:-)

@Coffee& Vanilla - Oh definatly give this a swirl - its fantastic.. now i have to check out those shortcrust fingers of yours!!

@Berny - absolulty- i only had the canned stuff once at some relative in Canada it wasn't bad but not even close to the homemade stuff. You should give this olive oil crust a try - its not very flaky but crisp and has very nice flavor - would work also perfect for a quiche and similar... the dough texture is wonderful to work with! Can't wait what you have to say to this...

Aimée said...

It's almost Thanksgiving time here too! I must say, your pie looks perfect-I can tell that the texture is smooth and firm. YUM!
I need to make pies soon.

Cherry Blossom said...

Hi Aimée - i hope you enjoy the pie making season... Thanks for dropping by!

Arthurs Tochter said...

Was für ein toller Kuchen! Das Backen macht bestimmt mehr Spaß, als an Halloween Kürbisse auszupulen...

Cherry Blossom said...

Hi AT - schmeckt vor allem besser ;-))

Houdini said...

Kürbisse gibt es bei uns 20 Stk im garten, d.h. nicht direkt, unter den Haselstauden. Frau H wird sie dann kochen und einige werden auch übrig bleiben, bis ich wieder zuhause bin. Hier ass ich heute zum Lunch Pumpkin, Tofu und Gemüse mit Reis.

Houdini said...

... mit braunem Reis, möchte ichh anfügen !!!

Cherry Blossom said...

Houdini - ich wünsche Euch viel Freude mit euren Kürbissen! Versuch mal den Kuchen ich bin sicher er würde Euch schmecken!

glider said...

Do you know where you can get real brown sugar in Germany? I've been living here now for 15 years and can't find it anywhere. All I can find is Vollrohrzucker - I believe that the kind I was used to using in the States was from sugar cane and Vollrohrzucker here is from sugar beets. The brown sugar in the States was moist and this is quite dry and has a slightly different taste. Can you help me?

glider said...

And do you know what allspice is in German? I get "Piment" in leo as a translation, but I have never seen that anywhere. I was going to opt to exclude it from my pumpkin pie recipe.

Cherry Blossom said...

Dear Glider
nice to meet you! Where in Germany are you. You will get brown sugar like in the USA in british food stores, you can order then online from british/american food shops in germany, you can find packed, soft brown sugar at Metro or in portugese food stores.

the allspice like in the USA you can also order online or buy "Piment gemahlen" its similar but not quite the same!!

i hope i could help you with this if you need further assistance please let me know.

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